Calotă, ANRE: Am rezerve că noua strategie energetică va pune ordine în sector

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Emil Calotă, consideră că noua strategie energetică a ţării nu va rezolva problemele din sector, în condiţiile în care se pune un accent foarte mare pe elementele cantitative, precum producţia de energie.
Economica.net - joi, 15 mai 2014, 10:49
Calotă, ANRE: Am rezerve că noua strategie energetică va pune ordine în sector

‘Am rezerve că un asemenea document va pune ordine în sectorul energetic. Păcatul originar al strategiilor de până acum este că suntem preocupaţi de producţia de energie, de elementele cantitative. Vorbim de noi reactoare, de noi capacităţi, tot adăugăm, fără a ne întreba ce facem cu ele’, a spus Calotă, prezent joi în cadrul unei conferinţe pe tema costurilor din industria cărbunelui.

‘România trebuie să se concentreze pe trei domenii, fără de care discutăm degeaba investiţii importante: în primul rând, mă refer la dezvoltarea reţelei de transport, apoi la capacităţile de interconectare. România poate juca doar dacă devine integrată în piaţa regională, apoi în piaţa europeană sau extra-europeană, apropo de cablul submarin. Al treilea domeniu unde trebuie să investim este stocarea de energie. Acum tehnologiile sunt cam scumpe, dar trebuie luate în calcul. Avem aici, spre exemplu, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa, dar mai sunt şi altele. De asemenea, nu trebuie să uităm nici eficienţa energetică’, a explicat Calotă.

El a mai spus că dezvoltarea sectorului cărbunelui trebuie să continue, în condiţiile în care un lucru foarte important este producţia de energie termică.

‘În ceea ce priveşte producţia de energie pe cărbune, noi uităm de energia termică. Ea justifică cogenerarea de înaltă eficienţă. Din acest punct de vedere, bonusul de cogenerare de înaltă eficienţă reprezintă un ajutor operaţional, pentru ca aceste centrale să fie, la finele acestei etape, viabile economic. Nu avea ca scop să dăm premii, ci ca aceste centrale să ajungă să fie viabile într-o piaţă de energie liberă’, a adăugat vicepreşedintele ANRE.

Calotă a mai spus că, în prezent, se lucrează la modificarea cadrului legislativ privind producţia de energie termică.

‘Poate vom face o lege specială pentru termoficare urbană. În plus, vrem să încurajăm energia în cogenerare pe biomasă şi biogaz, unde se produce în bandă şi se consumă local’, a susţinut el.

Oficialul ANRE a participat la conferinţa de lansare a unui raport realizat de compania de consultanţă Condole Partners pentru organizaţia non-guvernamentală de mediu Greenpeace, potrivit căruia sectorul cărbunelui a primit subvenţii în valoare de 3,76 miliarde de lei în perioada 2005-2013, de aproape patru ori mai mari decât producătorii de energie regenerabilă.

‘Considerăm că producţia de energie din cărbune în condiţiile actuale din România nu este viabilă economic, întrucât preţurile de piaţă ale energiei depăşesc costul marginal al lignitului şi al huilei ale CE Oltenia şi Hunedoara doar câteva ore pe an. Drept urmare, aceşti producători ţin în funcţiune maximum o treime din capacitatea nominală şi au nevoie de subvenţii operaţionale pentru a rămâne în piaţă’, a arătat Valentina Ivan, unul dintre autorii studiului.

La capitolul recomandări, autorii studiului au analizat trei scenarii pentru dezvoltarea sectorului energetic în România.

‘Ne-am gândit ce am putea face de acum până în 2020. Deducem că cel mai economic scenariu este unul în care sprijinul pentru cărbune şi dependenţa de surse nucleare scade, în timp ce creşte ponderea regenerabilelor. Acest scenariu nu numai că minimizează factura la energie a economiei României, ci şi diminuează externalităţile asupra sistemului de sănătate şi asupra mediului, şi stimulează investiţia într-un sector modern şi productiv al energiei’, a spus, la rândul său, Otilia Nuţu, expert în energie în cadrul Condole Partners, de asemenea unul dintre autorii studiului.

Te-ar mai putea interesa și
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch, cel mai mare furnizor mondial de componente auto, a avertizat joi asupra unor noi reduceri de costuri şi de personal, prognozând stagnarea producţiei de vehicule, ceea ce va afecta marja de......
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul militar pentru Ucraina, blocat în Congresul american de mai multe luni de zile şi care ar urma să fie supus la ...
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă ...
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului ...