Calotă, ANRE: Fuziunea Elcen-RADET este singura soluţie viabilă pentru sistemul de încălzire al Capitalei

Integrarea Electrocentrale Bucureşti (Elcen) şi RADET este singura soluţie viabilă pentru sistemul de încălzire al Capitalei, a declarat joi vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă, în cadrul conferinţei Focus Energetic.
Economica.net - joi, 28 nov. 2013, 13:05
Calotă, ANRE: Fuziunea Elcen-RADET este singura soluţie viabilă pentru sistemul de încălzire al Capitalei

‘Proiectul Bucureşti este un studiu de caz. Este clar că formula integrată Elcen-RADET este singura soluţie viabilă. Este o vorbă celebră: mai bine mai târziu decât niciodată. Deşi această decizie ar fi trebuit luată acum 10-15 ani’, a spus Calotă.

El a adăugat că modernizarea conductelor de distribuţie a agentului termic în Bucureşti se poate realiza prin bani europeni.

Calotă a menţionat că preţul energiei termice pentru bucureşteni nu va fi majorat în această iarnă, iar, la nivelul ţării, variaţiile de preţ vor fi de maximum 5%.

El a subliniat că ANRE reglementează doar preţul la care agentul termic pleacă din centralele în cogenerare de înaltă eficienţă, în număr de 37 la nivelul întregii ţări, în timp ce preţul pentru celelalte centrale termice din ţară este reglementat de către o altă instituţie, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC).

‘Am analizat care va fi preţul în 2014 pentru cele 37 de centrale în cogenerare şi vestea bună este că nu vor exista variaţii semnificative. Ele vor fi de maximum 5%. Pentru Bucureşti, variaţia este chiar mai mică, astfel că bucureştenii nu vor simţi niciun fel de influenţă negativă în preţ în această iarnă’, a explicat Calotă.

Preţul la care agentul termic pleacă din centrale nu este cel final, plătit de consumatori. Preţul final este stabilit după ce primăriile decid care vor fi subvenţiile pe care le vor suporta din bugetul local.

Calotă a mai spus că cele 37 de centrale în cogenerare de înaltă eficienţă au primit în total bonusuri de 300 de milioane de euro pentru a-şi eficientiza echipamentele. Aceste bonusuri sunt plătite de toţi consumatorii din România, prin taxa de cogenerare introdusă în 2009 în factura la electricitate.

‘Din aceşti bani au făcut investiţii, unele sunt încă în derulare, cum ar fi centrala de la Piteşti’, a precizat Calotă.

Analiza ANRE a relevat însă că aceste bonusuri sunt prea mari, astfel că ANRE a propus Guvernului reducerea cu 10% a bonusului de cogenerare de înaltă eficienţă de la 1 ianuarie şi cu 35% de la 1 iunie 2014, după cum a declarat, în octombrie, pentru AGERPRES, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
După NEPI Rockcastle, și Sonae Sierra construiește apartamente lângă mall. Dezvoltatorul are PUD pentru un ansamblu de șase etaje lângă Parklake
După NEPI Rockcastle, și Sonae Sierra construiește apartamente lângă mall. Dezvoltatorul are PUD pentru un ansamblu ...
Dezvoltatorul Sonae Sierra se pregătește de construcția ansamblului rezidențial de lângă mallul Parklake din sectorul ...
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...