Camera a adoptat OUG privind modificarea Codului Fiscal, criticată de deputaţii PDL şi UDMR

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, Ordonanţa de Guvern 8/2013 referitoare la modificarea impozitelor pe profit pentru activităţile de cercetare-dezvoltare şi agricultură, ordonanţă criticată de deputaţii PDL şi UDMR, care au arătat că oamenii din agricultură vor plăti impozite mai mari.
Economica.net - mar, 14 mai 2013, 15:47
Camera a adoptat OUG privind modificarea Codului Fiscal, criticată de deputaţii PDL şi UDMR

Ordonanţa privind modificarea Codului Fiscal a fost adoptată cu 220 de voturi „pentru”, 83 „împotrivă” şi 7 abţineri.

„Se majorează deducerile suplimentare pentru calculul pe profitul impozabil pentru activităţile de cercetare-dezvoltare de la 20% la 50%. Se modifică sistemul de calcul la impozitul pe venitul din agricultură în zona microîntreprinderilor. Acest sistem de plată de impozit pe venit a devenit din opţional obligatoriu, iar plafonul de cifră de afaceri a fost redus de la 100.000 la 65.000 de euro. A fost crescut nivelul accizelor pentru bere cu 10%, iar calendarul de creştere a accizelor pentru ţigarete a fost devansat la data de 1 aprilie”, a precizat, în plen, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Manolescu.

Raportul Comisiei de buget a Camerei arată că prin noile reglementări s-a avut în vedere „scăderea limitei veniturilor obţinute pentru care se intră în sistemul microîntreprinderilor, de la 100.000 euro la 65.000 euro, clarificarea modului de regularizare a impozitului pe profit datorat de persoanele juridice străine din transferul titlurilor de participare, introducerea unor reguli fiscale pentru stabilirea valorii fiscale a activelor biologice, majorarea deducerii suplimentare la calculul profitului impozabil în domeniul cercetării, pe proiecte aplicabile şi transpunerea în legislaţia naţională a unor prevederi comunitare din domeniul taxei pe valoarea adăugată”.

„De asemenea, s-au introdus dispoziţii cu privire la revizuirea sistemului de impozitare a veniturilor din activităţi agricole pentru persoanele fizice şi asocierile fără personalitate juridică. În acest sens s-au prevăzut suprafeţele şi numărul de animale până la care nu se plăteşte impozit, precum şi normele de venit impozabile pe hectar şi cap de animal. Aceşti contribuabili sunt incluşi în categoria plătitorilor de contribuţii sociale”, se adaugă în raport.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu a criticat Ordonanţa, arătând că se măreşte fiscalitatea şi oamenii de afaceri din agricultură vor plăti impozite mai mari. El a adăugat că multe cheltuieli nu vor mai fi deductibile şi fermierii vor plăti în plus.

Şi deputatul UDMR Attila Korodi a spus că fermierii care au, pe lână culturi de cereale, şi animale de crescut şi au şi un mic atelier de făcut brânzeturi sau produse din carne, vor plăti trei impozite.

Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect.

Ordonanţa 8/2013 prin care s-a modificat Codul Fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial pe 23 ianuarie, cu aplicare de la 1 februarie. Reglementările au fost aprobate imediat după publicarea proiectului de ordonanţă pe site-ul Ministerului de Finanţe, fără a exista un timp real pentru consultări şi dialog social, consultanţii fiscali şi reprezentanţii mediului de afaceri fiind chemaţi la discuţii pe marginea proiectului la câteva ore după publicarea acestuia pe site.

Te-ar mai putea interesa și
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul discuțiilor despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit......
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...