Cameron a cedat euroscepticilor. A acceptat un proiect de lege privind un referendum asupra UE

Premierul conservator David Cameron a încercat marţi să dezamorseze tensiuni eurosceptice care îi afectează partidul, înscriind într-un proiect de lege promisiunea de a convoca un referendum asupra apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană (UE) la orizonul lui 2017, relatează AFP.
Economica.net - mie, 15 mai 2013, 06:14
Cameron a cedat euroscepticilor. A acceptat un proiect de lege privind un referendum asupra UE

Acest text, prezentat de partidul conservator, este sortit, se pare, unui eşec în Parlament, din cauza opoziţiei laburiştilor, dar şi a liberal-democraţilor, membri ai coaliţiei guvernamentale şi eurofili.

„Uimiţi” de iniţiativă, „lib-dem” au anunţat că ei preferă să se concentreze asupra „adevăratelor” probleme ale ţării, şi anume crearea de locuri de muncă şi creşterea economică, în opinia lor.

Însă acest proiect de lege „va permite să existe o dezbatere în Camera Comunelor (…) şi un vot” asupra acestui subiect, a declarat ministrul de Externe William Hague. Proiectul va demonstra voinţa lui David Cameron de a organiza un referendum şi de a încerca să dezamorseze tensiunile din cadrul partidului său, afectat de disensiuni cu privire la Europa încă de la începutul anilor ’80.

Alarmată de succesul electoral al partidului populist şi antieuropean UKIP, aripa eurosceptică din cadrul Partidului Conservator îi creează, în prezent, dificultăţi lui David Cameron.

Ea cere ca un referendum asupra UE să aibă loc în curând sau vrea să obţină cel puţin garanţii cu privire la organizarea acestuia, considerând prea vagi promisiunile şefului Guvernului. Acesta a anunţat în ianuarie că vrea să renegocieze, mai întâî, termenii apartenenţei Marii Britanii şi să organizeze, ulterior, în cazul în care este reales, în 2015, un referendum la orizontul lui 2017 asupra acestui subiect.

Lideri din cadrul Partidului Conservator au îndemnat, în ultima perioadă, la o ieşire, pur şi simplu, din UE, iar doi miniştri au declarat că ei ar opta pentru o ieşire din blocul european în cazul în care s-ar organiza un referendum imediat.

Pentru a-şi arăta nerăbdarea, deputaţi vor apăra miercuri, în Parlament, o moţiune simbolică în care deplâng absenţa, în programul legislativ al Guvernului, prezentat la 8 mai, a unui proiect de lege care să prevadă organizarea acestui referendum.

Euroscepticii sunt motivaţi de sondaje, care relevă o creştere a nivelului dezaprobării britanicilor faţă de UE.

Potrivit unei anchete publicate la 8 mai, 46% dintre britanici vor o ieşire din Uniune. Alt sondaj, publicat luni, arată că 35% dintre britanici se pronunţă pentru organizarea imediată a unui referendum asupra UE. Însă doar 22% dintre ei se declară singuri că vor vota pentru o rămânere în UE.

Aceste tensiuni l-au pus pe Cameron într-o poziţie delicată. El a primit, totuşi, luni, în timpul unei vizite în Statele Unite, o susţinere neaşteptată din partea lui Barack Obama, care consideră „logică” ideea acestuia ca mai întâi să negocieze cu Bruxelles-ul, înaintea unui referendum. „Într-o relaţie foarte importantă, trebuie mai întâi să vezi dacă poţi repara ceea ce nu funcţionează înainte să iei în calcul o ruptură”, a subliniat preşedintele american, care nu agreează o eventuală ieşire a Marii Britanii din UE.

David Cameron „trebuie să arate cine este şeful. În acest moment nu este el”, a subliniat un editorialist de la Times, notând că „un mare număr de deputaţi conservatori au încetat să îi mai fie loiali”.

Acest proiect de lege „seamănă cu ultima reacţie de panică” a unui premier care a „pierdut atât controlul asupra agendei, cât şi asupra partidului”, a declarat Douglas Alexander, un deputat laburist.

Însă concesia făcută de Cameron nu pare să fi calmat imediat pasiunea euroscepticilor, inclusiv a deputatului John Baron, iniţiatorul moţiunii ce va fi dezbătută miercuri în Parlament, susţinută de 78 de semnatari, dintre care 67 sunt conservatori.

Baron a apreciat că acest proiect de lege este un „pas în direcţia bună”, dar este „a doua opţiune”, îndemnându-şi colegii să susţină textul miercuri.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa Română de Mărfuri a lansat o platformă de schimbare a furnizorului de energie electrică pentru consumatorii casnici
Bursa Română de Mărfuri a lansat o platformă de schimbare a furnizorului de energie electrică pentru consumatorii casnici
Bursa Româna de Mărfuri (BRM) a lansat o platformă pentru selectarea furnizorilor de energie electrică de către utilizatorii finali casnici, potrivit unui comunicat al instituţiei....
Finanţele au împrumutat 621,5 de milioane de lei de la bănci
Finanţele au împrumutat 621,5 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 621,5 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...
Euro creşte la cursul BNR şi se apropie de maximul istoric în faţa leului – 15.04.2021
Euro creşte la cursul BNR şi se apropie de maximul istoric în faţa leului – 15.04.2021
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,9245 lei/euro, 4,1111 lei/dolar, 5,6701 lei/liră ...
Germania: Imunitatea de grup ar putea fi atinsă în vară, în contextul în care contaminările se apropie iar de niveluri-record
Germania: Imunitatea de grup ar putea fi atinsă în vară, în contextul în care contaminările se apropie iar de niveluri-record
Imunitatea de grup în faţa COVID-19 va fi atinsă în Germania în al treilea trimestru din acest an, a anticipat joi ministrul ...