Cameron a cedat euroscepticilor. A acceptat un proiect de lege privind un referendum asupra UE

Premierul conservator David Cameron a încercat marţi să dezamorseze tensiuni eurosceptice care îi afectează partidul, înscriind într-un proiect de lege promisiunea de a convoca un referendum asupra apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană (UE) la orizonul lui 2017, relatează AFP.
Economica.net - mie, 15 mai 2013, 06:14
Cameron a cedat euroscepticilor. A acceptat un proiect de lege privind un referendum asupra UE

Acest text, prezentat de partidul conservator, este sortit, se pare, unui eşec în Parlament, din cauza opoziţiei laburiştilor, dar şi a liberal-democraţilor, membri ai coaliţiei guvernamentale şi eurofili.

„Uimiţi” de iniţiativă, „lib-dem” au anunţat că ei preferă să se concentreze asupra „adevăratelor” probleme ale ţării, şi anume crearea de locuri de muncă şi creşterea economică, în opinia lor.

Însă acest proiect de lege „va permite să existe o dezbatere în Camera Comunelor (…) şi un vot” asupra acestui subiect, a declarat ministrul de Externe William Hague. Proiectul va demonstra voinţa lui David Cameron de a organiza un referendum şi de a încerca să dezamorseze tensiunile din cadrul partidului său, afectat de disensiuni cu privire la Europa încă de la începutul anilor ’80.

Alarmată de succesul electoral al partidului populist şi antieuropean UKIP, aripa eurosceptică din cadrul Partidului Conservator îi creează, în prezent, dificultăţi lui David Cameron.

Ea cere ca un referendum asupra UE să aibă loc în curând sau vrea să obţină cel puţin garanţii cu privire la organizarea acestuia, considerând prea vagi promisiunile şefului Guvernului. Acesta a anunţat în ianuarie că vrea să renegocieze, mai întâî, termenii apartenenţei Marii Britanii şi să organizeze, ulterior, în cazul în care este reales, în 2015, un referendum la orizontul lui 2017 asupra acestui subiect.

Lideri din cadrul Partidului Conservator au îndemnat, în ultima perioadă, la o ieşire, pur şi simplu, din UE, iar doi miniştri au declarat că ei ar opta pentru o ieşire din blocul european în cazul în care s-ar organiza un referendum imediat.

Pentru a-şi arăta nerăbdarea, deputaţi vor apăra miercuri, în Parlament, o moţiune simbolică în care deplâng absenţa, în programul legislativ al Guvernului, prezentat la 8 mai, a unui proiect de lege care să prevadă organizarea acestui referendum.

Euroscepticii sunt motivaţi de sondaje, care relevă o creştere a nivelului dezaprobării britanicilor faţă de UE.

Potrivit unei anchete publicate la 8 mai, 46% dintre britanici vor o ieşire din Uniune. Alt sondaj, publicat luni, arată că 35% dintre britanici se pronunţă pentru organizarea imediată a unui referendum asupra UE. Însă doar 22% dintre ei se declară singuri că vor vota pentru o rămânere în UE.

Aceste tensiuni l-au pus pe Cameron într-o poziţie delicată. El a primit, totuşi, luni, în timpul unei vizite în Statele Unite, o susţinere neaşteptată din partea lui Barack Obama, care consideră „logică” ideea acestuia ca mai întâi să negocieze cu Bruxelles-ul, înaintea unui referendum. „Într-o relaţie foarte importantă, trebuie mai întâi să vezi dacă poţi repara ceea ce nu funcţionează înainte să iei în calcul o ruptură”, a subliniat preşedintele american, care nu agreează o eventuală ieşire a Marii Britanii din UE.

David Cameron „trebuie să arate cine este şeful. În acest moment nu este el”, a subliniat un editorialist de la Times, notând că „un mare număr de deputaţi conservatori au încetat să îi mai fie loiali”.

Acest proiect de lege „seamănă cu ultima reacţie de panică” a unui premier care a „pierdut atât controlul asupra agendei, cât şi asupra partidului”, a declarat Douglas Alexander, un deputat laburist.

Însă concesia făcută de Cameron nu pare să fi calmat imediat pasiunea euroscepticilor, inclusiv a deputatului John Baron, iniţiatorul moţiunii ce va fi dezbătută miercuri în Parlament, susţinută de 78 de semnatari, dintre care 67 sunt conservatori.

Baron a apreciat că acest proiect de lege este un „pas în direcţia bună”, dar este „a doua opţiune”, îndemnându-şi colegii să susţină textul miercuri.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Transilvania: Prelungiri pentru cea mai mare licitație, cu Tunelul Meseș. WeBuild contestă în instanță decizia CNSC favorabilă turcilor de la Makyol
Autostrada Transilvania: Prelungiri pentru cea mai mare licitație, cu Tunelul Meseș. WeBuild contestă în instanță decizia ...
Constructorul italian WeBuild a atacat la Curtea de Apel București decizia CNSC favorabilă constructorului turc Makyol în cadrul licitației de 7,5 miliarde de lei pentru construcția tronsonului......
Piața lactatelor își revine cu materie primă de import. Cantitățile cumpărate de procesatori au crescut cu 34% în primele două luni
Piața lactatelor își revine cu materie primă de import. Cantitățile cumpărate de procesatori au crescut cu 34% în ...
Procesatorii locali de lapte au cumpărat în primele două luni ale acesti an cu până la 40% mai mult decât în perioada ...
Turcii de la MSG Uluslararasi Saglik Yatirimlari injectează 2,5 milioane de euro în Memorial Healthcare, care deţine un spital privat în Bucureşti
Turcii de la MSG Uluslararasi Saglik Yatirimlari injectează 2,5 milioane de euro în Memorial Healthcare, care deţine un ...
Capitalul Memorial Healthcare a fost majorat cu peste 12 milioane de lei de către compania-mamă din Turcia, reiese dintr-o ...
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la ...