Câmpeanu: Problemele fundamentale ale asistenţei sociale rămân finanţarea şi deficitul de personal

Economica.net
19 03. 2013
mariana_campeanu_singura_02570700

‘Trebuie să fim conştienţi că investiţia în asistenţa socială este o investiţie în bunăstarea actuală şi viitoare a societăţii noastre. Investiţia în asistenţa socială duce la evitarea blocajelor sociale şi la menţinerea unei societăţi solidare. În domeniul resurselor umane, este cunoscut faptul că avem nevoie de încă cel puţin 10.000 de persoane care să lucreze în sistemul de asistenţă socială, cel mai mare deficit fiind înregistrat în zona de servicii sociale’, a explicat Mariana Câmpeanu.

Aceasta a subliniat că asistenţa socială este domeniul intrinsec legat de oamenii aflaţi în situaţie de marginalizare socială sau care riscă excluderea socială şi o preocuparea constantă a MMSFPV este planificarea strategică a sistemului de asistenţă pentru a deservi, prin politicile promovate, interesele celor care au nevoie de sprijin pentru a-şi depăşi circumstanţele.

‘Privită cu cinism ca povară a societăţii uneori, asistenţa socială trebuie să redevină ceea ce este în cadrul domeniul social – prioritatea naţională şi europeană pentru ajutarea celor care nu se pot ajuta singuri’, a mai spus ministrul Muncii.

În fiecare an, în a treia marţi a lunii martie, se serbează în lume Ziua Mondială a Asistenţei Sociale.

Asistenţa socială lucrează în parteneriat cu alte profesii pentru integrarea socială a persoanelor, grupurilor şi comunităţilor dezavantajate, facilitând coeziunea socială în perioadele de schimbare. Astfel, misiunea asistenţei sociale este de a susţine persoanele vulnerabile pentru a-şi dezvolta întregul lor potenţial uman şi socio-profesional şi de a le proteja faţă de riscurile disfuncţionalităţilor sociale şi economice.