Campioana Germaniei, Bayern Munchen, face peste 500 milioane euro anual

Echipa de fotbal Bayern Munchen a cucerit cel de-al 25-lea titlu de campioană a Germaniei din istoria sa, duminică, după disputarea ultimelor meciuri din cadrul celei de-a 30-a etape din Bundesliga. Iar pentru anul fiscal 2013-2014, Bayern Munchen a raportat cea mai mare cifră de afaceri a unui club de fotbal din Germania.
Andrada Ghira - Dum, 26 apr. 2015, 19:34
Campioana Germaniei, Bayern Munchen, face peste 500 milioane euro anual

Învingătoare la limită sâmbătă, în partida de pe teren propriu cu Hertha Berlin (1-0), Bayern a profitat de înfrângerea suferită de VfL Wolfsburg, ocupanta locului secund, în deplasarea de la Moenchengladbach (1-0), care i-a asigurat un avantaj insurmontabil de 15 puncte, cu 4 etape înainte de finalul sezonului.

În timp ce unele cluburi de fotbal din Europa se zbat pe marginea datoriilor, fundamental pentru club este controlul costurilor şi strategia de diversificare, două reţete prin care a devenit un exemplu pentru fotbalul european.

Clubul a raportat pentru anul financiar 2013-2014 o cifră de afaceri record de 528 milioane de euro şi un profit după taxe de 16,5 miloane de euro, în creştere de la 14 miloane de euro, potrivit datelor disponibile pe website-ul Bayern Munchen.

Cifra de afaceri consilidată (nr. – cuprinde veniturile clubului Bayern Munchen, Allianz Arena München Stadion GmbH şi toate subsidiarele) a crescut cu 22% faţă de afacerile din sezonul 2012-2013, de 432,8 milioane de euro.

Profitul operaţional (EBITDA) a crescut la 98,7 milioane de euro, faţă de 95,6 milioane de euro raportate în anul fiscal anterior. De asemenea, profitul înainte de taxe a crescut la 25,9 milioane de euro, comparativ cu cele 22,5 milioane de euro realizate în perioada 2012-2013.

FC Bayern München AG, compania pe acţiuni responsabilă pentru operaţiunile de fotbal ale clubului, a înregistrat rezultate în creştere. Cifra de afaceri a crescut de la 393,9 milioane de euro, la 480 de milioane de euro. Societatea are un capital social de 405 milioane de euro, cu 41% mai mult decât în anul fiscal 2012-2013. În plus, Bayern Munchen a putut să plătească Allianz Arena, care aparţine în totalitate clubului.

Indepdendenţa financiară

Deţinut în proporţie de un acţionariat public, format din peste 180.000 de membri, de Adidas (9%), Audi (9%), şi de anul trecut şi de Allianz ((8%), clubul este obligat să-şi echilibreze conturile pentru a se autofinanţa, la fel ca toate cluburile din Bundesliga. O prevedere adoptată în 2002 stipulează faptul că un club german trebuie să fie deţinut de membri săi în proporţie de 50% plus 1. Iar această regulă face imposibilă preluarea clubului de către un investitor privat, şi prin urmare închide uşa oligarhilor ruşi şi a investitorilor din Golf.

„Această măsură ne garantează independenţa şi ne fereşte de nereguli financiare. Bayern nu plăteşte dividente către acţionarii săi. Profiturile noastre sunt utilizate pentru refinanţare şi pentru noi transferuri. Noi folosim banii în mod raţional”, declara în urmă cu doi ani pentru Le Figaro, Karl-Heinz Rummenigge, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bayern Munchen.

Bayern nu cheltuie mai mult decât generează. Masa salarială nu atinge 50% din venituri. Acest raport scăzut, în comparaţie cu practicile altor concurenţi europeni, precum Manchester City, unde acest raport depăşeşte 100%, a permis clubului german să-şi construiască un stadion modern şi să investească în formarea jucătorilor.

Prosperitatea clubului ţine de capacitatea de a-şi extinde resursele proprii. Bayern a devenit proprietarul unic al stadionului Allianz Arena, după ce l-a cumpărat de la un alt club, Munchen 1860. Costurile de construcţie a stadionului de 71.000 de locuri, de 346 milioane de euro, au fost deja rambursate, aşa cum a anunţat în toamna anului trecut Jan-Christian Dreesen, membru în boardul executiv.

CITEŞTE ŞI Bayern Munchen a achitat stadionul Allianz Arena cu 16 ani în avans

În plus, Bayern se mândreşte şi cu peste 30 de parteneri comerciali împărţiţi în trei categorii. Cei doi principali parteneri, Adidas şi Deutsche Telekom, plătesc 25 de milioane de euro pe sezon, cei premium, precum Allianz, Audi, Coca-Cola, Samsung sau Lufthansa, plătesc anual cinci milioane de euro, în timp ce partenerii clasici, inclusiv Nestle, Sheraton, Siemens şi Continental, plătesc două milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci......
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...