Alţi canadieni vin să scoată aur românesc. Noul Eldorado e la Certej

Eldorado Gold vrea să producă la Certej (judeţul Hunedoara), începând din 2015, aproximativ 4 tone de aur pe an, reprezentând 160 milioane de dolari americani la preţul mediu luat în calcul de grupul canadian pentru reevaluarea rezervelor sau 220 milioane dolari la cotaţia internaţională de vineri.
Economica.net - vin, 13 apr. 2012, 09:11
Alţi canadieni vin să scoată aur românesc. Noul Eldorado e la Certej

Eldorado Gold, care a finalizat în luna februarie achiziţia companiei European Goldfields, înregistrată în Canada, anticipează că exploatarea minieră Certej va începe în anul 2015 şi va dura 12 ani, urmând să producă în medie 4 tone de aur şi 20 tone de argint pe an, cu investiţii estimate la 330 milioane dolari.

Compania va actualiza până la sfârşitul lunii mai estimările privind resursele şi rezervele minerale ale zăcământului de la Certej, urmând să reevalueze totodată proiectul luând în calcul un preţ mediu al aurului de 1.250 dolari pe uncie (40,19 dolari pe gram), potrivit unui comunicat transmis de grup.

La cotaţia actuală, de 1.680 de dolari pe uncie, cantitatea de aur extrasă anual de la Certej ar costa 218 milioane de dolari, iar la preţul mediu la care a vândut Eldorado în 2011 ar valora 205 milioane de dolari.

Anul trecut, preţul mediu de vânzare a aurului produs de Eldorado la nivel mondial a fost de 1.581 dolari pe uncie (50,8 dolari pe gram), în creştere cu 29% faţă de 2010.

Aurul se tranzacţionează vineri pe piaţa spot la 1.680 dolari pe uncie (54 de dolari pe gram), în urcare cu 7% de la începutul acestui an.

Eldorado Gold Corporation anticipează că producţia de la Certej va costa 400 dolari pe uncie (o uncie reprezintă 31,1 grame) şi va necesita un capital de dezvoltare de 270 milioane de dolari şi capital de susţinere de 60 milioane de dolari.

Eldorado a cumpărat European Goldfields cu 2,4 miliarde de dolari, preluând astfel şi 80% din acţiunile Deva Gold, care dezvoltă zăcământul aurifer de la Certej. Restul acţiunilor Deva Gold sunt deţinute de statul român, prin Minvest Deva.

Grupul canadian estimează că mina de la Certej va produce anual 130.000 uncii de (4,043 tone) de aur, respectiv 660.000 uncii (20,52 tone) de argint. Argintul extras anual ar valora aproximativ 21 milioane de dolari la cotaţiile actuale.

Exploatarea va începe în trimestrul al doilea al anului 2015 şi va dura 12 ani.

Exploatarea este amplasată pe teritoriul comunei Certeju de Sus, în intravilanul şi extravilanul localităţii Bocşa Mare, la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Deva. Suprafaţa totală a terenului pe care sunt amplasate obiectivele proiectului este de 300,6 hectare, la care se adaugă o zonă de protecţie perimetrală de 155,6 hectare.

Eldorado vrea să-şi crească producţia de aur cu aproximativ 160% în următorii cinci ani, la 1,7 milioane uncii (52 de tone) pe an, la un preţ mediu de producţie de 350 dolari pe uncie, potrivit comunicatului transmis de companie.

Grupul vrea să înceapă producţia, până în anul 2016, la încă cinci mine, inclusiv cea de la Certej, numărul total al exploatărilor companiei urmând să urce la 12.

În 2015, compania vrea să depăşească pragul de 1,5 milioane de uncii pe an.

Investiţiile totale planificate pentru următorii cinci ani se ridică la 1,95 miliarde de dolari.

Acţiunile grupului canadian au crescut joi cu 9,1% la Toronto, respectiv cu 10,7% la New York, investitorii salutând cu optimism informaţiile din comunicat, potrivit Reuters.

Eldorado deţine exploatări active în China, Turcia, Grecia şi Brazilia şi a înregistrat anul trecut un profit net de 318,7 milioane dolari, în urcare cu 44% faţă de nivelul din 2010. Compania a produs anul trecut 658.652 uncii (20,4 tone) de aur, la un cost de 405 dolari pe uncie.

Preţul mediu de vânzare a aurului a urcat în 2011 cu 29%, la 1.581 dolari pe uncie, potrivit raportului anual al companiei.

Astfel, veniturile companiei din vânzarea de minereuri au crescut anul trecut cu 38%, la aproximativ 1,1 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...