Canadienii de la Neo Performance își extind în Estonia operațiunile în domeniul pământurilor rare

Compania canadiană Neo Performance Materials a anunţat miercuri extinderea în Estonia a operaţiunilor în domeniul pământurilor rare, pentru a produce magneţi puternici folosiţi la vehiculele electrice, bazându-se pe finanţare de la Uniunea Europeană pentru a face proiectul viabil, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - mie, 17 nov. 2021, 21:58
Canadienii de la Neo Performance își extind în Estonia operațiunile în domeniul pământurilor rare

Uniunea Europeană vrea să dezvolte producţia de magneţi permanenţi din pământuri rare, vitali pentru roboţi, vehicule electrice şi turbine eoliene, oferind sprijin producătorilor locali, pentru a concura cu rivalii din China. Firmele din Europa susţin că nu pot concura acum cu producătorii chinezi, care obţin subvenţii în valoare de aproximativ o cincime din costurile lor cu materiile prime, ceea ce-i ajută să furnizeze magneţi pe 90% din piaţa globală.

Estonia sprijină planurile Neo, care are deja facilitate comercială de separare de pământuri rare în Sillamäe, pentru a dezvolta un hub european menit să producă magneţi şi aliaje de pământuri rare.

Producătorii auto şi furnizorii lor, care în următorii ani vor majora producţia de vehicule electrice, au spus deja că vor cumpăra magneţi de la viitoarea fabrică, a afirmat pentru Reuters directorul general al Neo, Constantine Karayannopoulos. Acesta a explicat că un cost iniţial va ajunge la 40-50 milioane de euro, iar Neo caută finanţare UE de 15-20 milioane de euro.

În prima fază ar urma să fie produse aproximativ 1.000 de tone pe an de magneţi permanenţi, producţia comercială urmând să fie lansată până în 2024, iar în a doua fază producţia va fi majorată la 5.000 de tone pe an sau mai mult.

Ministrul estonian pentru Antreprenoriat, Andres Sutt, a salutat planurile Neo, apreciind că vor duce la crearea de noi locuri de muncă şi la reducerea emisiilor.

Recent, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Uniunea Europeană lucrează la propuneri de stimulare a producţiei de magneţi permanenţi din pământuri rare. Decizia de sprijinire a producţiei de magneţi permanenţi din pământuri rare va fi asemănătoare cu legislaţia adoptată în SUA prin care se acordă credite fiscale producătorilor.

Statele Unite, UE şi Marea Britanie vor să extindă producţia de magneţi puternici folosiţi la vehiculele electrice şi la turbinele eoliene, pentru a îndeplini ţintele de reducere a emisiilor şi a-şi reduce dependenţa de China, ai cărei producători domină acum pe plan global.

Propunerile luate în discuţie la Bruxelles includ finanţare ieftină şi compensaţii pentru costul mai ridicat al materiilor prime, susţin sursele.

Anul trecut, UE a lansat Alianţa Europeană pentru Materii Prime (ERMA), pentru a se asigura că blocul comunitar are mineralele necesare pentru tranziţia ecologică şi acordă prioritate pământurilor rare.

Obiectivul este crearea unei industrii locale de extragere a pământurilor rare şi de procesare a magneţilor, pentru reducerea dependenţei de furnizorii chinezi.

Sursa foto: pagina de Facebook a Neo Performance Materials

Te-ar mai putea interesa și
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi că 18 instituții de credit și-au exprimat intenția de a participa în......
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, ...
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...