Canalul Siret-Bărăgan: România are nevoie de investiţii de 2,4 miliarde de euro pentru proiect

România are nevoie de investiţii de un miliard de euro numai pentru amenajarea şi îmbunătăţirea infrastructurii principale pentru irigaţii şi de 2,4 miliarde de euro pentru construirea Canalului Siret - Bărăgan şi aducerea apei către ferme, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, la atelierul destinat agriculturii din cadrul Forumul Economic şi Comercial China - Europa Centrală şi de Est.
Economica.net - mie, 27 nov. 2013, 07:36
Canalul Siret-Bărăgan: România are nevoie de investiţii de 2,4 miliarde de euro pentru proiect

‘Numai pentru amenajarea şi îmbunătăţirea infrastructurii principale pentru irigaţii avem nevoie de investiţii de un miliard de euro, iar pentru construirea Canalului Siret – Bărăgan şi pentru aducerea apei către ferme şi plante avem nevoie de investiţii suplimentare de 2,4 miliarde de euro. Sistemul de îmbunătăţiri funciare din Romania are nevoie de investiţii, însă oferă şi numeroase oportunităţi’, a precizat Botănoiu, în faţa reprezentanţilor chinezi, care şi-au arătat interesul de a investi în acest domeniu.

Acesta a subliniat că, în acest sector, intenţiile Ministerului Agriculturii şi ale Guvernului sunt de a avea captări suplimentare de apă.
‘Sunt momente, în special primăvara, în care apa este în cantităţi destul de mari, urmate de perioade de secetă, când avem nevoie de apă la plante, dar şi de o creştere a capacităţii de stocare şi a capacităţii agriculturii de a utiliza această apă. Lucrăm la un nou mod de a gândi şi de aduce tehnologia în sistemele de irigaţii, astfel încât să diminuăm costurile cu apa pentru irigaţii, în care numai energia electrică reprezintă 85%. Intenţiile Ministerului Agriculturii şi ale Guvernului sunt de a avea captări suplimentare de apă’, a explicat Botănoiu.

Primele lucrări în acest sector au fost realizate în România în secolul 18, respectiv lucrări de desecare în nord vestul ţării, iar în 1960 România avea o suprafaţă amenajată pentru irigaţii de 200.000 de hectare, o suprafaţă cu lucrări pentru desecări şi drenaj de 827.000 de hectare şi o suprafaţă de 100.000 de hectare pentru lucrări de combatere a eroziunii solului.

Potrivit secretarul de stat în MADR, în 2013, există o suprafaţă amenajată pentru irigaţii de trei milioane de hectare, din care o suprafaţă viabilă economic de 1,5 milioane hectare şi o suprafaţă profesională de numai 800.000 de hectare. Anul acesta s-au încheiat contracte de irigat pe o suprafaţă de 400.000 de hectare, din care 336.000 de hectare au fost realizate cu organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii.

Guvernul României a organizat Forumul Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi Est, în marja reuniunii şefilor de Guvern din Europa Centrală şi de Est-China.

La Forum, pe lângă oficialităţi guvernamentale din 17 ţări, participă peste 1.500 de oameni de afaceri, din care 100 de oameni de afaceri chinezi, 800 români şi peste 400 din celelalte ţări din regiune (Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria).

Evenimentul de la Bucureşti este al treilea forum economic şi comercial China – Europa Centrală şi de Est, după cel organizat la Budapesta, în 2011, şi cel de la Varşovia, din 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din UE, a anunţat miercuri Autoritatea de reglementare în domeniul energiei şi......
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
Un număr de 25.753 de locuri de muncă erau disponibile la nivel naţional, miercuri, în evidenţele Agenţiei Naţionale ...
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să încalce reglementările UE
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să ...
Comisia Europeană elaborează orientări privind măsurile pe care le pot lua statele membre UE pentru a gestiona problema ...
Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei are bani să suporte creșterea subvenției la căldură, dar că e posibil să nu poată să facă asta
Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei are bani să suporte creșterea subvenției la căldură, dar că e posibil ...
Primarul general, Nicuşor Dan, a declarat că, dacă va creşte preţul gigacaloriei, sunt bani pentru majorarea subvenţiei, ...