Cancelarul federal al Germaniei, convins că Vladimir Putin nu va câştiga războiul din Ucraina

Cancelarul federal german Olaf Scholz s-a declarat"convins" joi că Rusia nu va câştiga războiul în Ucraina, afirmând de asemenea că preşedintele rus Vladimir Putin nu va fi autorizat să "dicteze" pacea, informează AFP.
AGERPRES - joi, 26 mai 2022, 14:19
Cancelarul federal al Germaniei, convins că Vladimir Putin nu va câştiga războiul din Ucraina

„(Vladimir) Putin nu trebuie să câştige războiul său. Şi eu sunt convins: el nu îl va câştiga”, a declarat cancelarul federal în timpul unui discurs susţinut la reuniunea Forumului Economic Mondial de la Davos, în Elveţia.

Preşedintele rus, care a lansat invazia asupra Ucrainei în urmă cu trei luni, „şi-a ratat deja obiectivele strategice”, a spus Olaf Scholz, apreciind că „o invadare a întregii Ucraine” pare astăzi „mai îndepărtată decât la începutul ofensivei”.

Aceasta se explică, potrivit lui Scholz, atât prin rezistenţa „impresionantă” a forţelor ucrainene, cât şi prin reacţia aliaţilor occidentali, care au impus sancţiuni fără precedent împotriva Moscovei şi au susţinut Kievul, inclusiv militar.

„Nu facem nimic ce ar putea implica NATO în război. Pentru că aceasta ar însemna o confruntare directă între puteri nucleare”, a reiterat cancelarul federal al Germaniei. Însă „Putin trebuie făcut să înţeleagă că el nu va putea dicta pacea. Ucraina nu o va accepta şi nici noi”, a insistat el.

„Pentru mine este clar că Putin nu va negocia serios asupra păcii decât dacă va înţelege că nu poate sparge rezistenţa Ucrainei”, a adăugat Scholz.

La ora actuală, luptele sunt concentrate în estul Ucrainei, unde armata rusă încearcă, cu orice preţ, să cucerească oraşul Severodoneţk.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, îngrijorat de riscul ca armata ucraineană să fie copleşită numeric, a cerut miercuri mai multe arme grele pentru a egala în forţă atacul rus.

Scholz nu a abordat direct criticile la adresa guvernului german, calificat drept prea timorat în livrările sale de arme grele, precum tancuri de luptă, atât de Kiev, cât şi de alte ţări din estul Europei, precum Polonia sau ţările baltice.

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba şi-a exprimat nemulţumirea în acest sens în timpul unei alte reuniuni la Davos. „Apreciem fiecare efort făcut de guvernul german pentru a găsi arme grele” care să-i permită Ucrainei să se apere, însă „eu nu înţeleg de ce acest lucru este atât de complicat”, a criticat el.

Te-ar mai putea interesa și
Codul fiscal se schimbă. Plafoane şi reguli noi privind CAS pentru persoanele care obţin venituri extrasalariale
Codul fiscal se schimbă. Plafoane şi reguli noi privind CAS pentru persoanele care obţin venituri extrasalariale
Persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente şi/sau drepturi de autor care în cuantum net anul vor depăşi 24 de salarii minime brute ar putea plăti contribuţie de......
Barna Tanczos: România nu trece printr-o criză privind furnizarea apei potabile, dar e recomandabil ca apa să fie folosită responsabil
Barna Tanczos: România nu trece printr-o criză privind furnizarea apei potabile, dar e recomandabil ca apa să fie folosită ...
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, susţine că România nu se confruntă cu o criză de furnizare ...
Geoană: NATO nu are în vedere să desfășoare forțe militare în Suedia și Finlanda după aderarea acestora
Geoană: NATO nu are în vedere să desfășoare forțe militare în Suedia și Finlanda după aderarea acestora
NATO nu are în vedere desfăşurarea de întăriri în Suedia şi Finlanda după ce aceste două state vor deveni membre ...
Noi probleme pentru Boris Johnson. Doi miniștri au plecat din Guvern
Noi probleme pentru Boris Johnson. Doi miniștri au plecat din Guvern
Ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javid, şi-a anunţat marţi demisia, explicând că şi-a pierdut încrederea ...