1EUR = 4.8365 RON | Bucureşti 30 º

Companii

Când dă faliment un neamţ, suferă 100 de români care fac mobilă

Salariaţii-acţionari ai producătorului de mobilă Mobam Baia Mare (MOBD) vor lua dividende mai mici decât s-au aşteptat. Un importator din Germania a dat faliment şi ţinta de vânzări nu a mai fost atinsă. Compania exportă 99 % din vânzările de peste 6 milioane de lei.

07 apr, 2013 | | ECONOMICA.net

Livrările la export ale producătorului de mobilă pentru export Mobam Baia Mare (MOBD), de 1,3 milioane de euro, au fost de 82% din cele bugetate.

„Pierderea unui partener important, de tradiţie, ce achiziţiona 25% din producţia Mobam a fost principala cauză a nerealizărilor", se spune în raportul administratorilor companiei trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Partenerul german a intrat în insolvenţă în iulie anul trecut, apoi în faliment. Ca urmare, media lunară a vânzărilor Mobam a scăzut dramatic, în trimestrele 2 şi 3 ale anului, sub cea bugetată de 130.000 de euro.

Mobam Baia Mare (MOBD) exportă peste 40% din producţia sa în Germania, aproape 40% în Belgia, peste 8% în Marea Britanie, 5 şi 4% în Franţa resepctiv Norvegia.

Compania a înregistrat în 2012 venituri totale de peste 6,3 milioane de lei, afaceri nete de peste 5,8 milioane de lei şi un profit net de 0,246 milioane, din care 95% se vor duce pe dividende.

Mobam Baia Mare (MOBD) are circa 100 de salariaţi, aceştia şi alţii fiind cei care s-au asociat în vehiculul PAS prin care au cumpărat acum 17 ani aproape 40% din acţiunile companiei. 11 ani mai târziu, PAS s-a desfiinţat, dar acţiunile au rămas, în mare parte, concentrate la foştii sau actualii salariaţi.

Trei acţionari semnificativi sunt membri ai conducerii şi au împreună aproape 37% din acţiuni, 2% mai aparţin AVAS, iar restul sunt ale celorlalţi peste 850 de acţionari.

Acţiunea MOBD este cotată pe piaţa Rasdaq a BVB. Compania valorează aici 5,2 milioane de lei, mai puţin decât exportă, dar transparenţa şi calitatea raportului trimis la Bursă întrec cu mult pe cele ale unor companii mult mai titrate.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO