Când dă faliment un neamţ, suferă 100 de români care fac mobilă

Salariaţii-acţionari ai producătorului de mobilă Mobam Baia Mare (MOBD) vor lua dividende mai mici decât s-au aşteptat. Un importator din Germania a dat faliment şi ţinta de vânzări nu a mai fost atinsă. Compania exportă 99 % din vânzările de peste 6 milioane de lei.
Adrian N. Ionescu - sâm, 06 apr. 2013, 21:55
Când dă faliment un neamţ, suferă 100 de români care fac mobilă

Livrările la export ale producătorului de mobilă pentru export Mobam Baia Mare (MOBD), de 1,3 milioane de euro, au fost de 82% din cele bugetate.

„Pierderea unui partener important, de tradiţie, ce achiziţiona 25% din producţia Mobam a fost principala cauză a nerealizărilor”, se spune în raportul administratorilor companiei trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Partenerul german a intrat în insolvenţă în iulie anul trecut, apoi în faliment. Ca urmare, media lunară a vânzărilor Mobam a scăzut dramatic, în trimestrele 2 şi 3 ale anului, sub cea bugetată de 130.000 de euro.

Mobam Baia Mare (MOBD) exportă peste 40% din producţia sa în Germania, aproape 40% în Belgia, peste 8% în Marea Britanie, 5 şi 4% în Franţa resepctiv Norvegia.

Compania a înregistrat în 2012 venituri totale de peste 6,3 milioane de lei, afaceri nete de peste 5,8 milioane de lei şi un profit net de 0,246 milioane, din care 95% se vor duce pe dividende.

Mobam Baia Mare (MOBD) are circa 100 de salariaţi, aceştia şi alţii fiind cei care s-au asociat în vehiculul PAS prin care au cumpărat acum 17 ani aproape 40% din acţiunile companiei. 11 ani mai târziu, PAS s-a desfiinţat, dar acţiunile au rămas, în mare parte, concentrate la foştii sau actualii salariaţi.

Trei acţionari semnificativi sunt membri ai conducerii şi au împreună aproape 37% din acţiuni, 2% mai aparţin AVAS, iar restul sunt ale celorlalţi peste 850 de acţionari.

Acţiunea MOBD este cotată pe piaţa Rasdaq a BVB. Compania valorează aici 5,2 milioane de lei, mai puţin decât exportă, dar transparenţa şi calitatea raportului trimis la Bursă întrec cu mult pe cele ale unor companii mult mai titrate.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra......
Israelul va răspunde atacului iranian, confirmă şeful Statului Major israelian
Israelul va răspunde atacului iranian, confirmă şeful Statului Major israelian
Israelul va răspunde Iranului pentru atacul efectuat de acesta cu peste 300 de drone şi rachete, a declarat luni şeful ...
Reuters: Un acord ruso-ucrainean pentru restabilirea coridorului cerealelor în Marea Neagră a eşuat după ce Ucraina s-a retras
Reuters: Un acord ruso-ucrainean pentru restabilirea coridorului cerealelor în Marea Neagră a eşuat după ce Ucraina s-a ...
Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în ...
BMW anunță două premiere mondiale pentru Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024
BMW anunță două premiere mondiale pentru Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024
Vechi partener al Concursului de Eleganță de la Villa d'Este, grupul BMW a anunțat că, deși vorbim despre o competiție ...