Canibalizarea fotovoltaicelor

Un comentariu al lui Gavin Maguire, editorialist la Reuters, pe care vi-l prezentăm integral în continuare, vorbește despre riscul canibalizării între producătorii de energie regenerabilă din Europa, pe măsură ce tot cresc capacitățile din fotovoltaic, și implicit producția lor de electricitate.
Mihai Nicuţ - lun, 10 iul. 2023, 22:55
Canibalizarea fotovoltaicelor

Companiile de utilități din Europa au generat un nivel record de energie fotovoltaică în luna iunie, 10,4% din total, potrivit Ember, ceea ce este mai mult decât dublul ponderii energiei solare în mixul de generare din 2018 și reprezintă o etapă cheie pentru eforturile de tranziție energetică ale continentului.

Cu toate acestea, creșterea rapidă a capacității de injecție de energie solară în toate rețelele de electricitate din Europa începe deja să erodeze profitabilitatea producătorilor, deoarece surplusul de energie al parcurilor solare scade prețurile angro la electricitate și are ca rezultat scăderea veniturilor pe care le obțin producătorii de energie din regenerabil.

Fenomenul, cunoscut sub numele de „efectul de canibalizare a surselor regenerabile de energie”, este rezultatul unei caracteristici a sistemului european de energie electrică care, pe de o parte, acordă prioritate aprovizionării cu energie electrică nepoluantă și, pe de altă parte, stabilește prețul energiei electrice cu ridicata în funcție de cea mai scumpă sursă de energie electrică necesară pentru a satisface cererea sistemului la un moment dat (prețul marginal -n.red.).

Gazul natural a fost principala sursă de energie electrică în Europa timp de decenii, astfel încât prețul de generare a energiei electrice pe bază de gaz a fost, din punct de vedere istoric, principalul factor care a determinat prețurile producătorilor de energie electrică.

Cu toate acestea, de când invazia Rusiei în Ucraina a blocat piețele de gaze naturale din Europa în 2022, producătorii de energie electrică din Europa au accelerat construcția de capacități de energie regenerabilă, reducând în același timp producția de energie electrică din combustibili fosili.

Acest lucru a înclinat balanța în stabilirea prețurilor energiei electrice de pe continent, în detrimentul gazelor naturale și în favoarea surselor fotovoltaice și eoliene, ceea ce a făcut ca energia regenerabilă ieftină să aibă o influență din ce în ce mai mare asupra prețurilor cu ridicata ale energiei electrice.

Regulile minoritarilor

Parcurile eoliene și fotovoltaice au reprezentat aproximativ 19% din producția totală de electricitate în prima jumătate a anului 2023, mai puțin decât cota de 24,7% a gazelor naturale în aceeași perioadă, arată datele think tank-ului Ember.

Cu toate acestea, ponderea combinată a energiei eoliene și solare este în creștere de la 14% în 2021, în timp ce ponderea gazelor naturale este în scădere, de la aproape 26% în 2021.

Această combinație de creștere a surselor regenerabile alături de scăderea producției de energie pe bază de gaze naturale a modificat profilul de sarcină al piețelor de energie electrică din Europa și a permis companiilor de utilități să ofere  volume maxime de energie regenerabilă, conservând în același timp gazele naturale.

La rândul său, acest lucru a permis companiilor de utilități să-și sporească veniturile din producția de energie electrică, deoarece au putut face economii la volumele de gaze naturale cu preț ridicat necesare pentru a genera energie, permițând în același timp ca sursele regenerabile ieftine de producție să compenseze orice deficit de energie electrică.

Cu toate acestea, aceste câștiguri solide ar putea începe să devină mai greu de obținut pe măsură ce noi capacități fotovoltaice sunt puse în funcțiune și concurează cu toate celelalte forme de producție pentru a stabili prețurile cu ridicata ale energiei electrice.

Rate de captare și prețuri de captare

Ratele și prețurile de captare sunt factori-cheie care determină cât de mult poate câștiga un producător de energie electrică din vânzarea de energie electrică într-o anumită perioadă.

Prețul de captare este un preț mediu ponderat în perioada în care activul de producție produce energie electrică. Rata de captare este o măsură a prețului de captare împărțit la prețul de piață disponibil.

În cazul unei centrale pe gaze naturale care produce energie electrică numai în perioadele de vârf ale cererii, rata de captare tipică poate fi de 100%, deoarece centrala poate trimite volume maxime pentru a satisface nevoile cererii la prețuri de vârf, iar apoi reduce sau oprește producția atunci când cererea scade.

În cazul activelor din surse regenerabile, rata de captare este de obicei mai mică de 100% și poate fi substanțial mai mică în cazul activelor din fotovoltaic, care produc energie electrică doar atunci când soarele strălucește și care ating adesea vârful de producție exact atunci când cererea și prețurile pot fi aproape de cel mai scăzut nivel în timpul unei zile obișnuite.

Dezavantajele

Activele de generare a energiei fotovoltaice pot fi ieftin de instalat și pot genera electricitate aproape gratuit atunci când soarele strălucește, dar au dezavantajele lor atunci când capacitatea sistemului depășește cererea sistemului.

Această problemă a fost făcută celebră de „curba raței” de pe piața de electricitate din California, în care prețurile zilnice ale energiei electrice au căpătat forma unei rațe din cauza impactului pe care surplusul de producție solară îl are asupra prețurilor în mijlocul zilei.

Producătorii de energie electrică trebuie să se adapteze la prețurile din ce în ce mai mici ale energiei electrice atunci când producția de energie solară este la maximum- similar cu burta înclinată în jos a unei rațe – dar apoi trebuie să crească producția din alte surse odată ce soarele apune, producând gâtul raței.

Producătorii europeni de energie solară nu se confruntă încă cu probleme similare celor din California, unde energia fotovoltaică poate reprezenta și 40% din totalul producției de energie electrică.

Dar, pe măsură ce mai multe capacități de producție a energiei solare se adaugă la sistemul de generare din Europa, producătorii de energie fotovoltaică trebuie să se aștepte ca concurența suplimentară din partea altor surse fotovoltaice să ducă la scăderea prețurilor pentru toți producătorii de energie electrică.

La rândul său, acest lucru va reduce rata de captare a fiecărui producător, care, în cazul producătorilor de energie solară din Germania, principalul producător de energie fotovoltaică din Europa, ar putea scădea de la aproximativ 94% în prezent la mai puțin de 80% în timpul perioadelor de producție de vârf până în 2026 și la mai puțin de 50% în timpul verii până în 2029, potrivit unei analize realizate de Refinitiv.

Producătorii de energie solară din Germania se vor confrunta cu rate și prețuri reduse de captare a activelor fotovoltaice, pe măsură ce crește capacitatea totală de energie solară din Europa.

Cele mai multe companii europene de utilități se concentrează încă în mod predominant pe încercarea de a înlocui capacitățile de generare a energiei din combustibili fosili cu cele din surse regenerabile, astfel încât este posibil să nu se fi gândit prea mult la perspectiva canibalizării.

Dar, pe măsură ce capacitatea instalată în fotovoltaic continuă să crească într-un ritm amețitor pe întreg continentul, companiile de utilități care doresc să obțină finanțare pentru noi active de generare trebuie să planifice impactul canibalizării, altfel riscă să piardă cotă de piață în favoarea concurenților.

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...