Cantităţile de ţiţei transportate anual de Conpet au scăzut la jumătate în ultimii cinci ani

Cantităţile de ţiţei transportate anual de operatorul de transport produse petroliere Conpet au scăzut la jumătate în ultimii cinci ani, iar cifra de afaceri a companiei a scăzut cu peste 10 milioane de euro în 2012 faţă de anul 2008, numărul salariaţilor fiind şi el mai mic cu 400 faţă de 2008.
Economica.net - joi, 29 aug. 2013, 15:53
Cantităţile de ţiţei transportate anual de Conpet au scăzut la jumătate în ultimii cinci ani

Conform datelor furnizate, joi, la o întâlnire cu presa, de către reprezentanţii Conpet, cantităţile de ţiţei transportate de această companie au scăzut, în 2012, la jumătate faţă de 2008.

Astfel, dacă în anul 2008 prin conductele Conpet au fost transportate aproximativ 12,3 milioane de tone de produs petrolier, în anul 2012 aceste cantităţi au scăzut la jumătate.

Potrivit directorului general al Conpet, Liviu Ilaşi, cantităţile de petrol transportate anul trecut de Conpet au fost de aproximativ 4 – 4,5 milioane tone ţiţei de producţie internă la care se adaugă aproximativ 1,5 – 1,6 milioane tone petrol de import.

„În momentul de faţă este clar că sistemul este subexploatat” a afirmat directorul general al Conpet.

Liviu Ilaşi a explicat că motivul scăderii cantităţilor transportate de Conpet îl reprezintă închiderea mai multor unităţi economice cu care compania avea contracte, respectiv Arpechim, Astra Ploieşti, Rafo, rafinăria din Câmpina şi cea de la Suplacu de Barcău.

Capacitatea de transport a Conpet este în prezent de 27,5 milioane de tone pe an, compania administrând 3.800 de kilometri de conducte care tranzitează 24 de judeţe.

Conform reprezentanţilor Conpet, în anul 1989 prin conductele companiei române de transport al ţiţeiului au trecut 28 de milioane de tone de petrol, dintre care 20 de milioane de tone din import şi restul din producţia internă.

Numărul angajaţilor Conpet a scăzut de la aproximativ 2.200 în anul 2008 la peste 1.800 anul trecut. În cursul acestui an, compania a făcut disponibilizări individuale, peste 40 de persoane plecând din Conpet ca urmare a restrângerii unor activităţi.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri a Conpet, aceasta a scăzut de la 85,8 milioane euro în anul 2008 la 75,5 milioane euro anul trecut. Profitul net al companiei a înregistrat o scădere de la 18,192 milioane euro în anul 2008 la 6,739 milioane euro în anul 2011, pentru ca anul trecut să urce uşor, la 6,966 milioane de euro.

Conform datelor furnizate de reprezentanţii Conpet, previziunile pentru 2013 plasează cifra de afaceri în jurul valorii de 341 milioane lei (77 milioane de euro), iar compania se aşteaptă la un profit net de aproximativ 20 milioane lei.

Te-ar mai putea interesa și
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, iar alte 5.500 de vize vor fi eliberate pentru muncitorii din sectorul......
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Producătorul de componente auto german Huf a împlinit 15 ani în România și a anunțat o extindere a capacităților ...