Capital Economics: Decizia Curţii Constituţionale, o sabie cu două tăişuri

Decizia Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului pare a fi o sabie cu două tăişuri, întrucât reduce perspectiva de suspendare a acordului preventiv de către Comisia Europeană, dar nu oferă o soluţie la conflictul politic, consideră William Jackson, analist la Capital Economics.
Economica.net - mar, 21 aug. 2012, 14:22
Capital Economics: Decizia Curţii Constituţionale, o sabie cu două tăişuri

„Pare că decizia Curţii Constituţionale este un fel de sabie cu două tăişuri. Pe de o parte, faptul că decizia Curţii Constituţionale este împotriva Guvernului poate reduce criticile din partea Comisiei Europene (care a avertizat guvernul faţă de presiunile asupra Curţii) şi reduce perspectiva ca CE să suspende acordul preventiv. Pe de altă parte, nu oferă o soluţie la conflictul politic care a afectat România în ultimele câteva luni”, a declarat Jackson pentru MEDIAFAX.

El a arătat că deocamdată reacţia pieţei a fost aproape inexistentă, leul nu s-a depreciat faţă de euro, dar în viitor această reacţie va depinde în mare măsură de evenimente.

„Dacă premierul şi preşedintele vor putea ajunge rapid la un modus vivendi, încrederea din piaţă se poate îmbunătăţi. Totuşi, având în vedere divergenţele dintre Ponta şi Băsescu, precum şi comentariile premierului, faptul pare improbabil”, a apreciat Jackson.

În cel mai pesimist scenariu, în care tensiunile politice se vor inflama, iar viitorul acordului preventiv va fi pus sub semnul întrebării, este probabil ca investitorii să îşi retragă banii din România, provocând o depreciere puternică a leului şi o creştere a randamentelor obligaţiunilor, consideră analistul.

„Viitorul acordului preventiv ar putea deveni îndoielnic în mai multe situaţii, spre exemplu dacă Parlamentul va încerca din nou să îl înlăture pe Băsescu (în special dacă va pune presiune pe Curtea Constituţională), dacă va exista un blocaj politic, sau dacă Guvernul va încerca să îşi crească popularitatea înaintea alegerilor, prin relaxarea politicii de austeritate”, avertizează Jackson.

Chiar dacă aceste riscuri nu se vor materializa, România ar fi lovită de incertitudini, întrucât investitorii vor fi mai puţin interesaţi să aducă bani în ţară. Faptul ar pune noi presiuni asupra leului şi ar provoca creşterea costurilor de împrumut. Între timp, economia reală ar fi afectată de reducerea activităţilor de afaceri şi a încrederii populaţiei, care va limita consumul.

Deocamdată, Banca Naţională a României este probabil să intervină în continuare pentru protejarea leului, iar nivelul rezervelor valutare pare adecvat. Totuşi, factorul major este că bufferele României de protejare faţă de probleme şi mai mari, generate de agravarea crizei din zona euro, sunt erodate, a notat Jackson.

Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată marţi, că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi a menţionat că la data publicării deciziei în MO Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters....
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu CFR Călători
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat reparaţia capitală de tip R9 la cel de-al 17-lea automotor Siemens Desiro SR20D, ...