Capitala Phenian, izolată din cauza unei ”boli respiratorii” – site sud-coreean de specialitate

Coreea de Nord a dispus izolarea capitalei Phenian pentru cinci zile din cauza unei "boli respiratorii", a relatat un site de specialitate sud-coreean, citat de AFP.
AGERPRES - mie, 25 ian. 2023, 10:07
Capitala Phenian, izolată din cauza unei ''boli respiratorii'' - site sud-coreean de specialitate

Măsura pare să fie prima adoptată la nivelul întregului oraş de când Coreea de Nord a anunţat în august 2022 că a câştigat lupta cu COVID-19.

Locuitorii Phenianului au primit ordin să rămână în case de miercuri până duminică şi trebuie să permită să li se ia temperatura zilnic, a raportat site-ul de specialitate NK News de la Seul, citând un document guvernamental.

Documentul nu menţionează COVID-19, însă afirmă că rinofaringita se numără printre bolile noi care se răspândesc în prezent în capitală.

Citând surse de la Phenian, NK News a relatat marţi că locuitorii celui mai mare oraş nord-coreean par să facă provizii în anticiparea unei eventuale izolări.

Nu se ştie dacă şi alte zone sunt vizate de măsuri similare de izolare, iar media de stat nu au anunţat noi decizii în acest sens.

Peninsula Coreeană este afectată în prezent, potrivit meteorologilor, de un val de frig siberian, temperaturile la Phenian ajungând până la -22 de grade Celsius.

China, partener comercial cheie şi vecin al Coreii de Nord, se confruntă cu un val de infecţii după ce a renunţat la politica sa drastică ‘Zero COVID-19’.

Coreea de Nord şi-a închis strict frontierele de la începutul pandemiei, însă autorizează anumite schimburi cu China.

Phenianul a anunţat primul său caz de COVID-19 în mai 2022, iar trei luni mai târziu a spus că a învins lupta cu boala.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pune sub semnul întrebării de mult timp statisticile Phenianului în privinţa COVID-19 şi afirmaţiile Coreii de Nord conform cărora epidemia este sub control.

Coreea de Nord dispune de unul dintre cele mai proaste sisteme de sănătate din lume, cu spitale slab echipate, puţine unităţi de terapie intensivă şi niciun tratament împotriva COVID-19, potrivit unor experţi.

Potrivit surselor specializate, Coreea de Nord nu şi-a vaccinat cei 25 de milioane de locuitori. Alte informaţii indică faptul că Phenianul ar fi primit vaccinuri din China.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat de înţeles că ţara sa ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, fără a face la fel şi în privinţa Suediei, într-o întâlnire televizată......
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Jean-Philippe Imparato, directorul executiv al mărcii Alfa Romeo din grupul Stellantis, consideră că piața americană ...
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate duminică o propunere de interzicere a cazinourilor, într-un ...
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este obligat de lege să o cumpere
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este ...
Tragedia de pe Lacul Morii, unde un om a murit mușcat de câini, ne amintește că animalele domestice pot provoca daune ...