Pastilele-„minune” de pe internet. Românii dau milioane de lei pe ele, deşi efectul lor este îndoielnic

Suplimentele-"minune" de slăbit şi cele care susţin că vindecă o listă lungă de cancere sunt scumpe, intens promovate pe internet şi mai ales mincinos. Firmele care vând pe internet suplimente-"minune" reuşesc să ruleze afaceri de milioane de lei anual, cu puţini angajaţi, şi îşi fac banii prin strategii de marketing bine gândite care speculează ignoranţa şi disperarea oamenilor.
Cristina Şomănescu - Dum, 22 sept. 2013, 21:08
Pastilele-

Cum se vând pe internet aceste „suplimente-minune”: firmele din spatele lor exagerează efectele produselor, plătesc clienţi care confirmă şi laudă beneficiile suplimentelor, te asigură că de vreme ce sunt naturale, nu au cum să îţi facă rău, îţi fac o „ofertă promoţională”, şi te asigură că produsul a fost testat şi e recomandat de „specialişti”. Vom demonta, rând pe rând, promisiunile vânzătorilor de iluzii de pe internet şi vă vom arată cine câştigă, în realitate, din afacerea cu pilule-„miraculoase”.

ECONOMICA.NET vă prezintă afacerile firmelor care vând pe internet unele dintre cele mai promovate suplimente-minune, pentru scăderea în greutate şi pentru vindecarea cancerelor.

Afaceri de milioane de lei anual, cu cel mult 4 salariaţi, din vânzarea capsulei de slăbit pe bază de varză

Firma care vinde capsula de slăbit cu supă de varză – Cabbage Forte – rulează afaceri de 6,49 de milioane de lei în 2012, cu 3 salariaţi şi a mers pe profit încă din 2007.

Firma recunoaşte că a cumpărat mărturiile despre efectele spectaculoase ale suplimentului alimentar, prezentate pe site-ul de promovare al capsulei-minune, şi seduce potenţialii clienţi cu şansa câştigului unor premii în bani, dacă aleg să cumpere produsul şi să-şi spună povestea despre eficienţa sa.

Capsula cu supă de varză: ce promite şi cum funcţionează

Suplimentul de slăbit Cabbage Forte este produs în Franţa şi vândut în România de către SC Biroul European Siluetă şi Sănătate SRL.

O capsula din acest supliment alimentar ar fi mai eficientă decât consumul zilnic a patru porţii de supă de varză, susţin promotorii produsului.

O cutie care ar fi suficientă pentru o săptămână de cură ajunge la 59 de lei, în vreme ce o cură de 12 săptămâni cu acest produs costă 239 de lei, spun cei care promovează acest produs.

Ce conţine capsula

Produsul Cabbage Forte conţine extracte ultraconcentrate de varza verde, roşie şi albă şi este natural, susţin promotorii suplimentului alimentar.

Cum este promovată pilula de slăbit cu varză

Produsul de slăbit conţine extracte naturale din trei tipuri de varză „care acţionează activ pentru expulzarea (!) grăsimii din corp”. Varza e un „adevărat panaceu”, conţine o panoplie de vitamine, minerale şi fibre, drept care capsulele de slăbit pe bază de varză „sunt şocul anti- calorii al naturii”, susţin promotorii produsului de slăbit.

Ce e adevărat şi unde intervine exagerarea de marketing

E adevărat că varza, consumată în matricea ei naturală (adică mâncată în stare naturală), contribuie la procesul de slăbire, pentru că furnizează organismului calorii negative.

Produsul despre care vorbim aici conţine extracte de varză. Ştiinţa a demonstrat că indiferent cât de concentrate ar fi extractele din orice substanţă activă, odată ce a fost scoasă din contextul natural al alimentului din care provine, ea nu va funcţiona.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetătări Alimentare, ne-a explicat de ce nu au efect produsele pe bază de extracte concentrate din orice substanţă activă care este separată de matricea alimentului viu din care provine:

E pur şi simplu neştiinţific, e neonest, e o minciună. Nu funcţionează aşa! E o abordare mecanicistă care e caracteristică industriei medicamentelor, alimentarelor, suplimentelor alimentare, de genul: „o capsulă de vitamina C care are de 10 ori mai multă vitamina C decât o portocală”. E fals! Pentru că aici nu vorbim despre ştiinţă. Biodisponibilitatea şi informaţia matricei unui aliment (n.red. deci beneficiul adus organismului) nu depinde de cantitate. Iată că 60 mg de vitamina C naturală dintr-o lămâie pe care o mâncăm ca atare, nu separat, deci nu scoatem acest aliment din matricea sa, îl consumăm cu matricea, 60 de mg de vitamina C dintr-o lămâie nu pot fi echivalate nici de 1.000 de mg de vitamina C foarte pură, care nu va funcţiona, nu va fi activă biologic„, ne-a explicat profesorul Mencinicopschi.

Explicaţia este valabilă şi în cazul capsulelor de slăbit „minune”.

„Eficienţa” capsulei-minune se cumpără cu 10.000 de lei

Site-urile de promovare a produselor miraculoase de slăbit, de vindecare a cancerului şi, practic, a oricăror boli ştiute şi neştiute au şi o secţiune de mărturii ale eficienţei produsului mult lăudat.

Promotorii acestui supliment alimentar motivează potenţialii consumatori cu mirajul câştigului, prin tragere la sorţi a unor premii în valoare totală de 10.000 de lei, dacă aleg să cumpere produsul şi să trimită o mărturie cu fotografii de dinainte şi după slăbirea rezultată în urma consumului produsului miraculos.

Mărturiile despre eficienţa capsulei de slăbit pe care le puteţi citi pe site sunt plătite, recunosc chiar promotorii produsului.

Însă tot pe site-ul de promovare a capsulei de slăbit pe bază de varză, firma care vinde pe internet produsul spune că „pierderea în greutate ilustrată în cadrul acestui site nu reprezintă rezultatele medii obţinute după administrarea produsului alimentar (n. red. suplimentul de slăbit pe bază de varză), ci cazuri particulare ale unor persoane care au fost remunerate pentru a expune o situaţie excepţională de pierdere a kilogramelor, la care e posibil să fi contribuit şi factori adiţionali precum exerciţiul şi o dietă echilibrată„.

Cum îi merge firmei care vinde capsula de slăbit pe bază de varză: a avut profit net de peste 500.000 de lei în 2012, obţinut cu doar trei salariaţi.

S.C. Biroul European Siluetă şi Sănătate SRL vinde în România produsul Cabbage Forte.
Firma e înregistrată în Bucureşti din 2005 şi are ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet.

Doar în 2012, firma a avut cifră de afaceri de peste 6 milioane de lei şi a raportat un profit net de peste 500.000 de lei, cu doar trei salariaţi, potrivit mfinante.ro.

Iată, în continuare, evoluţia afacerilor firmei Biroul European Siluetă şi Sănătate SRL care vinde în România capsula de slăbit pe bază de concentrat de varză.

An Cifră de afaceri Biroul European Siluetă şi Sănătate SRL Profit net Biroul European Siluetă şi Sănătate SRL
Marjă netă de profit Biroul European Siluetă şi Sănătate SRL Număr salariaţi
2012

6.493.611 de lei

517.435 lei

7% 3
2011

8.173.354 de lei

632.918 de lei

7% 4
2010

9.204.749 de lei

1.295.285 de lei

14% 3
2009

6.486.334 de lei

1.234.767 lei

19% 2
2008

9.993.177 de lei

250.073 de lei

2.5% 2
2007

6.981.729 de lei

752.859 de lei

10% 2

Precizăm că firma mai vinde pe internet şi alt supliment pentru slăbit al cărui nume nu îl vom publica, pentru că nu vrem să contribuim la promovarea acestui tip de produse.

CancerEx AHCC: produsul „miraculos” care previne şi învinge cancerul

Suplimentul alimentar CancerEx AHCC este vândut pe internet de Hilcon SRL, firmă profitabilă încă din 2007 (primul an pentru care a raportat rezultatele financiare la Finanţe) şi care rulează anual milioane de lei, cu 17 angajaţi.

Ce promite suplimentul alimentar CancerEx AHCC

CancerEx AHCC „stimulează şi întăreşte capacitatea pacienţilor de a se vindeca de cancer şi duce la ameliorarea sau eliminarea stării canceroase prin reglementarea funcţionării întregului corp, pornind de la întărirea sistemului imunitar al pacientului”, susţin promotorii suplimentului alimentar pe site-ul de prezentare şi vânzare al produsului.

Produsul este recomandat de promotorii săi într-o gamă largă de boli: hepatite, mielom, rabdomiosarcom, cancer hepatic, gastric, colorectal, mamar, tiroidian, ovarian, testicular, prostatic, orofaringian, renal, pancreatic, infecții cu HIV, diabet zaharat, boli cardiace, expuneri la stres prelungit, activități în mediu toxic.

Ce conţine CancerEx AHCC

Substanţa activă a produsului CancerEx AHCC se numeşte Lentinan şi este extrasă dintr-o specie japoneză de ciuperci, numite Shiitake.

O cutie de CancerEx AHCC costă 249 de lei.

Ce poate face, în realitate, suplimentul „minune”

Suplimentul contribuie la prevenţia cancerului, diabetului, infecţiilor de orice fel, prin efectele imunostimulatoare ale substanţei active – Lentinan, arată studiile experimentale făcute pe acest produs.
Profesorul Mencinicopschi ne-a confirmat într-un interviu realizat în urmă cu câţiva ani faptul că Lentinan-ul este un adjuvant în prevenţia cancerelor, dar că nu tratează bolile canceroase.
„Cel mai bine este să mănânci ciuperca (n.red şi nu suplimente cu extract din ciuperca Shiitake)”, a spus profesorul Mencinicopschi pentru Economica.net.

„În această situaţie (n.red. când ai fost diagnosticat cu cancer) se exploatează disperarea oamenilor. Dacă nu ai o cultură biologică-medicală în domeniu, te agăţi de orice ţi se oferă. Nu spun că un astfel de tratament ar fi nociv, dar poate întârzia un act medical calificat. Fiind vorba de o boală, e clar că trebuie să uzăm de un sfat calificat, al unui specialist”, atenţionează profesorul Mencinicopschi.

Mai mult, „cea mai raţională conduită pentru cancer este alimentaţie sănătoasă, un stil de viaţă sănătos şi investigaţii. Alimentaţia şi o anumită dietă poate constitui o parte din protocolul de prevenţie, dar nu e suficient. American Society of Clinical Oncology a acceptat introducerea dietoterapiei în protocolul de tratament al cancerului. Dietoterapia este un mijloc care împreună cu toate celelalte terapii sinergizează şi rezultatele sunt întotdeauna mai bune (n.red. în controlul bolii)”, a mai spus profesorul Mencinicopschi pentru Economica.net.

Produsul este vândut pe internet de firma SC Hilcon SRL din Miercurea Ciuc.

Vă atenţionăm însă că suplimentul alimentar se găseşte şi în farmaciile şi magazinele de produse naturiste din ţară.

Ce afaceri are firma care vinde pe internet CancerEx AHCC

Firma Hilcon SRL este înregistrată din 1999, dar abia din 2009 vinde suplimente alimentare pe internet, potrivit mfinante.ro.

Iată mai jos ce afaceri a rulat Hilcon SRL din 2009 încoace.

An Cifră de afaceri Hilcon SRL Profit net Hilcon SRL Marjă netă de profit Nr salariaţi
2012

4.758.709 de lei

1.209.218 de lei

25% 17
2011

5.145.445 de lei

1.195.288 de lei

23% 12
2010

3.843.902 de lei

899.784 de lei

23% 7
2009

2.983.749 de lei

615.911 de lei

20% 6

 

Kilomed, suplimentul de slăbit vândut pe site-ul „nimănui”, o afacere profitabilă cu un singur salariat.

Kilomed este un supliment de slăbit care promite scăderea în greutate cu 5-20 de kg.
Suplimentul ar fi 100% natural, nu ar avea efecte secundare, ar suprima pofta de mâncare, ar accelera metabolismul, ar combate celulita, ar scădea colesterolul, susţin promotorii pilulei-„minune’.

Printre substanţele active conţinute de suplimentul amintit anterior se numără extracte de ceai verde, kombucha, acai, portocală amăruie, oţet de mere, guarana şi Hoodinia (cactus din Africa de Sud).

O cutie de Kilomed costă 119 lei.

Spre deosebire de cazurile analizate mai sus, acest supliment este promovat şi vândut pe un site neasumat, întrucât nicăieri pe kilomed.ro nu este specificat numele firmei care vinde acest produs.

Site-ul Kilomed.ro este deţinut de firma Hyperslim SRL din Hunedoara, potrivit roTLD.ro.

Firma Hyperslim SRL are ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet şi a fost înregistrată în 2011, potrivit mfinante.ro.
Acesta este singurul an în care Hyperslim SRL a depus bilanţul la Finanţe.
Firma Hyperslim SRL a avut în primul an de prezenţă pe piaţă un profit net de 80.873 de lei, a realizat afaceri de 148.632 de lei, performanţe obţinute cu un singur salariat.

Profesorul universitar doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetătări Alimentare, ne asigură că nu există suplimente şi nici alimente-minune.

Ce greşeli fac, de obicei, consumatorii de suplimente alimentare

Clienţii suplimentelor de orice fel cred că dacă produsele sunt 100% naturale, nu au efecte secundare, sunt sigure. Greşit.
Cercetătorii de la University of Leeds arată într-un studiu publicat în 2011, în prestigioasă revistă ştiinţifică BMC Medicine, că cele mai multe remedii naturale, care pot fi cumpărate fără reţetă, nu furnizează clienţilor informaţii esenţiale care să le certifice siguranţa. Mai mult, producătorii/importatorii acestor produse nu specifică interacţiunile cu medicamentele alopate, precauţiile pentru pacienţii cu anumite afecţiuni şi nici efectele secundare.

Mai mult, un studiu realizat de un grup de cercetători din Hong Kong, publicat în prestigioasa revistă ştiinţifică British Journal of Clinical Pharmacology (în 2010), arată că produsele naturale pentru slăbit te pot îmbolnăvi sau chiar omorî. Cercetătorii au găsit ingrediente contrafăcute, substanţe interzise, neautorizate, în suplimentele naturale pentru slăbit, promovate ca fiind „100% naturale”.

O părere împărtăşită de unii consumatori de suplimente alimentare spune că, de vreme ce pilulele sunt 100% naturale, ele nu interacţionează cu citostaticele pe care le iau, ba dimpotrivă! Ele potenţează efectul tratamentului alopat, tocmai pentru că sunt naturale, deci invariabil „benefice pentru organism”, cred ei. E greşit şi neştiinţific!

Vom cita doar una dintre cercetările ştiinţifice care au demontat acest mit. Suplimentele alimentare luate concomitent cu tratamentul alopat pot sabota efectul chimioterapiei, şi în anumite cazuri, pot omorî pacienţii care le consumă, au arătat cercetătorii de la Northwestern Memorial Hospital din Chicago.
Medicii recomandă pacienţilor care iau suplimente nutritive în paralel cu citostatice să comunice medicului care îi tratează ce suplimente naturale iau sau vor să consume.

Te-ar mai putea interesa și
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, informează compania prin intermediul unui comunicat transmis către......
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență ...