Cîţu, despre carantinarea Bucureştiului: Decizia o luăm după întâlnirea cu primarii din Capitală, vreau o economie deschisă. Sunt „doar câteva” restaurante care nu respectă regulile

Premierul Florin Cîţu a anunţat că luni va avea o întâlnire cu primarul general şi cu primarii de sectoare pentru a discuta despre situaţia din Capitală în privinţa creşterii numărului de infectări, menţionând că există "o minoritate care nu respectă regulile în vigoare" şi că aşteaptă soluţii din partea autorităţilor locale. Prim-ministrul a explicat că doreşte o economie deschisă şi că încearcă să găsească soluţii pentru evitarea carantinării în Capitală, iar decizia va fi luată după discuţile cu primarul general şi cei de sector. Conform datelor DSP comunicate în această dimineaţă, rata de infectare la mia de locuitori în ultimele 14 zile a crescut la 5,67, de la 5,33, ieri, duminică.
AGERPRES - lun, 22 mart. 2021, 11:01
Cîţu, despre carantinarea Bucureştiului: Decizia o luăm după întâlnirea cu primarii din Capitală, vreau o economie deschisă. Sunt

„Există o minoritate care nu respectă regulile în vigoare. De aceea, am decis ca astăzi, la ora 13,00, să am o întâlnire cu primarul general al Bucureştiului şi primarii de sectoare să discutăm despre situaţia din Bucureşti. La ora 16,00 o să am o discuţie online cu prefecţii, iar mâine o să am discuţii cu Asociaţia Consiliilor Judeţene şi municipiilor din România. Este momentul ca soluţiile să vină de la autorităţile locale. Există particularităţi pentru fiecare municipiu în parte”, a spus Cîţu, scrie Agerpres.

El a adăugat că sunt „doar câteva” restaurante care nu respectă regulile.

„Acolo unde nu se respectă legea, voi fi intransigent. Nimeni nu este mai presus de lege. Din păcate, există şi parlamentari care instigă, îndeamnă la nerespectare legii. (…) Nu am o problemă cu protestele, (…) dar să o facă respectând legea, să poarte mască. (…) I-am cerut domnului Bode o situaţie despre ce s-a întâmplat în weekend. Nimeni nu este mai presus de lege”, a subliniat premierul.

Cîţu: Avem pregătită o ordonanţă pentru suspendarea activităţii cluburilor care nu respectă regulile sanitare

Premierul Florin Cîţu a anunţat luni că Guvernul are pregătită o ordonanţă de urgenţă pentru suspendarea activităţii cluburilor şi restaurantelor care nu respectă măsurile de protecţie sanitară, aceasta în cazul în care amendamentul pe această temă nu va fi susţinut în Parlament.

„Am avut un amendament pe care parlamentarii nu au vrut să-l depună. Domnul Bode a spus astăzi foarte clar – dacă nu va fi susţinut în Parlament, avem pregătită o ordonanţă de urgenţă prin care vom suspenda activitatea acelor cluburi care nu respectă legislaţia în vigoare, activităţi economice, nu este vorba numai despre cluburi”, a spus Cîţu la Parlament.

El a arătat că acest amendament vizează suspendarea activităţii, într-o primă fază, cu două săptămâni, iar apoi pe termen mai lung.

Premierul a subliniat că nu există niciun argument pentru care parlamentarii coaliţiei nu au susţinut acest amendament.

„Nu există niciun argument în acest moment. Vom reveni asupra amendamentului”, a mai spus Cîţu.

Întrebat dacă se pune problema carantinării Capitalei, Cîţu a afirmat: „Personal, am vrut să păstrăm economia deschisă şi am găsit soluţii. Doresc să găsim soluţii să nu ajungem la carantinare. Decizia o luăm după ce am întâlnire cu primarul general, primarii de sector. De aceea, aştept soluţii”.

Cîţu a precizat că la ora 16,00 va avea o discuţie online cu prefecţii şi marţi şi cu asociaţiile Consiliilor Judeţene şi municipiilor din România.

Bode, MAI: Bucureştiul nu va intra în carantină doar pe baza indicelui de 6 infectări la mia de locuitori

„Nu doar indicele conduce la această decizie. Specialiştii spun foarte clar: sunt mai mulţi factori, printre care şi acest indice de peste 6 la mie, care pot conduce la o astfel de decizie. Aşadar, nu trebuie să ne grăbim, nu trebuie să dăm mesaje care eventual să inducă panică în populaţie, trebuie să fim foarte clari în declaraţii (…), dar dacă se va ajunge să depăşim indicele de 6 la mie, cu siguranţă, împreună cu DSU, cu toţi factorii implicaţi, vom lua o decizie, dar nu doar pe baza acestui indice”, a declarat Bode la Digi24, citat de Agerpres.

Reamintim faptul că ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a precizat că nu exclude măsura carantinei în Bucureşti, în cazul în care rata de infectare depăşeşte 6 la mia de locuitori. Mai mult, acesta a explicat că trebuie revizuite criteriile pentru declararea carantinei.

„Nu putem exclude acest lucru şi după 6 la mie şi senzaţia mea este că vom ajunge acolo în câteva zile, nicio măsură nu poate fi eliminată încă o dată. (…) Aşteptarea mea este ca incidenţa să treacă de 6 la mie în Bucureşti. Nu am niciun motiv să cred că lucrurile s-au schimbat fundamental în ultimele 24 de ore”, a afirmat Voiculescu, întrebat despre posibila carantinare a Capitalei dacă incidenţa trece de 6 la mie. El a adăugat că vor fi revizuite toate criteriile pentru impunerea carantinei şi a precizat că este foarte probabil ca una dintre măsuri să fie ieşirea din casă cu declaraţie.

„Aceleaşi măsuri cu care ne-am obişnuit, aceleaşi măsuri care se iau în carantină peste tot în ţară aceleaşi trebuie luate şi în Bucureşti. Închiderea centrelor comerciale, iertaţi-mă, dar între a închide şcoli şi a închide centrele comerciale cel puţin peste weekend, de exemplu, preferinţa mea şi cred că preferinţa Guvernului este cât se poate de clară şi cred că este preferinţa a fiecăruia dintre noi”, a mai explicat Voiculescu.

Prefectul Capitalei Alin Stoica a declarat că, în cazul în care Bucureştiul ajunge la o rată a infectărilor de 6 la mia de locuitori, atunci nu vor mai putea fi făcute cursuri, potrivit ordinului comun al Ministerului Educaţiei şi Sănătăţii, fiind posibil să fie luată măsura carantinării zonale, atât în Capitală cât şi în localităţile limitrofe aflate deja în carantină, astfel încât „circulaţia să fie limitată, să evităm aglomeraţia, în special în mijloacele de transport în comun, în pieţe, mall-uri. Evident că deplasarea va trebui făcută în cazurile în care este nevoie şi cu declaraţie pe propria răspundere”, potrivit News.ro

Citeste si: Ministrul sănătății nu exclude intrarea Bucureștiului în carantină: Ajungem acolo în câteva zile

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a precizat că,......
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...