Carantina, cadou pentru o piață cu 16 milioane de contracte: Românii s-au asigurat de teama COVID, dar nu au făcut daune închiși în case

05 10. 2020
mask_5008659_1920_70652000

Profitul obținut de companiile de asigurare în primele șase lui ale lui 2020 a fost semnificativ  mai mare decât cel scos în aceeași perioadă a lui 2019, așa cum ECONOMICA.NET anticipase deja în baza rezultatelor financiare raportate de câteva dintre cele mai mari firme din domeniu. Rezultatul net, de aproape 101 milioane de de lei, este semnificativ mai bun decât cel din prima parte a lui 2019 (doar 66 de milioane de lei) și a fost generat de prima scădere trimestrială a indemnizațiilor brute plătite (valoarea daunelor achitate) din ultimii cel puțin 5-7 ani.

Conform calculelor ECONOMICA.NET, bazate pe datele publicate de ASF, în  trimestrul doi al acestui an (care a cuprins și o bună parte din perioada de izolare), valoarea indemnizațiilor brute plătite a scăzut cu aproape 150 de milioane de lei față de al doilea trimestru din 2019 și cu 200 de milioane de lei față de primul trimestru al acestui an (care a prins doar o foarte mică parte din starea de urgență).Având în vedere că cei 150 de milioane de lei în minus se împart, practic, în doar câteva firme de asigurare, care dețin grosul daunelor, suma este una semnificativă.

Per ansamblul primelor șase luni, avem, astfel, o creștere de doar puțin peste două procente a indemnizațiilor brute plătite, extrem de mică în comparație, de exemplu, cu perioada S1 2018-S1 2019, când piața a marcat o creștere de nu  mai puțin de 18% a daunalității.

Pe de altă parte, în zona de costuri și cheltuieli, firmele de asigurare au marcat scăderi și datorită ajustărilor de salarii și chiar de personal, concomitent cu accelerarea vânzărilor online. Acest lucru este vizibil din evoluția ratei cheltuielilor de achiziție și administrre, care a scăzut masiv în t2 2020 și a scăzut inclusiv în tot s1 2020. Pe principalele clase de asigurare, adică RCA (clasa 10), CASCO (clasa 3) și incendiu și calamități (clasa 8), rata cheltuielilor a scăzut 2-3 puncte procentuale, până la 10%. În cazul asigurărilor de incendiu și calamitate (în principal asigurări de locuință), unde acest tip de cheltuieli este cel mai mare, ponderea în primele brute subscrise a scăzut de la 42% la puțin peste 38,6%.

Frica românului de boală  și deciziile Guvernului păzesc  profitul asigurătorului

De partea cealaltă, în zona vânzărilor nu au existat deloc scăderi, ci doar creșteri mai mici, pe unele segmente. Cei care au avut produse de asigurare de sănătate cunoscute în piața și au și reușit să le adaptare la noile condiții, prin adăugarea de clauze speicifice COVID 19 și accentuarea vânzărilor online au avut chiar mult de câștigat. Pandemia COVID a adus aminte multor români de faptul că sunt, totuși, oameni, deci vulnerabili și expuși la boli. În primul semestru din 2020, primele brute subscrise pe asigurări de sănătate au crescut cu aproape 30%, până la 264 de milioane de lei.

În acest context, pandemia a mai atenuat și o altă mare problemă a pieței, anume dependența e sectorul auto (asigurările RCA și CASCO). Dacă vânzările de RCA au urcat cu 2,67% și cele de CASCO cu doar 1,29%, la categoria „alte clase de asigurare”, unde intră și polițele de sănătate, avem un plus de aproape 20%.

Per ansamblu, primele brute subscrise de firmele de asigurare au crescut cu 3,4% față 2019. Efectul firesc, având în vedere și evoluția daunalității, prezentate mai sus, este scăderea substanțială a ratei combinate, adică raportul dintre daunele plătite împreună cu chletuielile de administrare și primele brute încasate, sau, mai simplu spus, indicatorul care arată cât de profitabilă este o firmă o firmă de asigurare. Pentru prima dată în ultimii 4-5 ani, acest indicator marchează o scădere și devine și subunitară( adică indică profit). Rata combinată a scăzut de la peste 109% în 2019 la doar 99% la finele lui iunie 2020, cu o scădere abruptă în perioada martie-iunie, care a cuprins cea mai mare parte a măsurilor de izolare.

 

PENTRU MAI MULTE AMĂNUNTE PRIVIND EVOLUȚIE PIEȚEI ASIGURĂRILOR PRECUM ȘI PENTRU DETALII PRIVIND TOPUL FIRMELOR DE ASIGURARE, PUTEȚI CONSULTA ULTIMUL RAPORT ASF