Cărbune vs. Regenerabile. În ce ritm face Enel, un mare producător pe cărbune în trecut, tranziția către 100% verde

Acum șapte ani, Enel producea din cărbune energie electrică cam cât toată România și încă jumătate. Peste 11 ani de acum încolo nu va mai fi aproape nimic din cărbune.
Mihai Nicuţ - mar, 26 nov. 2019, 11:35
Cărbune vs. Regenerabile. În ce ritm face Enel, un mare producător pe cărbune în trecut, tranziția către 100% verde

Grupul italian Enel a prezentat, la Milano, strategia actualizată pentru perioada 2019-2022, în care a anunțat că va pune acces pe dezvoltarea regenerabilelor și a digitalizării rețelelelor, în paralel cu continuarea strategiei de decarbonizare.

Detalii despre acest plan ați citit aici, dar, dincolo de el, merită menționat și cum au evoluat cele două resurse: cărbunele și regenerabilul, în mixul energetic al companiei italiene, care este cea mai mare companie energetică din Europa.

Cu doar patru ani în urmă, când grupul italian a demarat strategia sa de utilizare intensivă a potențialului regenerabil, capacitatea instalată în regenerabil era de 37.000 MW, în timp ce puterea instalată în termocentrale (toate resursele) era de 48.000 MW.

În 2019, regenerabilul a depășit generarea clasică, în termeni de putere instalată: 42.000 MW vs. 39.000 MW, iar, după cum puteți vedea în graficul de mai jos, în 2022, decalajul se va accentua, iar în centralele clasice vor fi instalați doar 33.000 MW față de regenerabil, unde vor fi 54.000 MW.

La fel și în termeni de producție fizică: dacă acum patru ani, centralele pe combustibili fosili produceau 155 TWh, iar cele care utilizau vântul și soarele doar 89, în 2022, ponderea va fi inversată: 143 TWh în regenerabil și 80 TWh în centralele termice

Datele sunt la nivel global, în toate piețele în care Enel operează.

 

Și acum, care este strategia referitoare la cărbune, sau mai bine zis, cum și în ce ritm scade generarea din cărbune în anii următori.

În 2012, producția de energie electrică în centralele pe cărbune a Enel era de 92 TWh, adică, grosier, o dată și jumătate consumul României spre comparație. 31,1% din toată producția grupului era din energia pe cărbune, în condițiile în care, în termeni de capacitate instalată, grupul opera 17.600 MW.

În 2019, generarea din cărbune a scăzut la mai puțin de jumătate: 40 TWh, dintr-un parc de generare de doar 12.000 MW, care mai reprezintă doar 17% din total.

Ce urmează? “Phase-out coal”, adică renunțarea la cărbune, ceea ce nu este însă o noutate, mai ales pentru Enel care a devenit în ultimii ani cel mai mare operator privat de capacități în regenerabil la nivel global. Noutatea este ritmul în care se va face: după o reducere cu 74% în cei cinci ani dintre 2018 și 2022, generarea din cărbune va mai aduce, în 2024, doar 10,4 TWh, adică circa 3,9% din totalul producției, în condițiile unei capacități instalate de doar 3,1% din total.

Ținta de renunțare la cărbune: undeva în 2030:  producția în centralele pe cărbune va fi de maximum 2 TWh, adică sub 1% din total.

Adică Enel nu renunță la cărbune azi, dar o va face la finalul deceniului următor, pe baza unui plan pe care l-a demarat deja și care este urmat, după cum se vede în cifre. Francesco Starace, CEO al grupului energetic și cel care a început să pună compania italiană pe acest drum am decarbonizării, a fost foarte clar: a spus că în viitor se va închide orice termocentrală pe cărbune care va cauza pierderi, referindu-se inclusive la costul crescut cu emisiile.

Dar tot el a spus și cum se face tranziția la acel “zero carbon” al anului 2050, țintă anunțată mai demult de companie: la fiecare centrală pe cărbune care se va închide în Italia va fi montată o turbină pe gaze.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...