Cărbune vs. Regenerabile. În ce ritm face Enel, un mare producător pe cărbune în trecut, tranziția către 100% verde

Acum șapte ani, Enel producea din cărbune energie electrică cam cât toată România și încă jumătate. Peste 11 ani de acum încolo nu va mai fi aproape nimic din cărbune.
Mihai Nicuţ - mar, 26 nov. 2019, 11:35
Cărbune vs. Regenerabile. În ce ritm face Enel, un mare producător pe cărbune în trecut, tranziția către 100% verde

Grupul italian Enel a prezentat, la Milano, strategia actualizată pentru perioada 2019-2022, în care a anunțat că va pune acces pe dezvoltarea regenerabilelor și a digitalizării rețelelelor, în paralel cu continuarea strategiei de decarbonizare.

Detalii despre acest plan ați citit aici, dar, dincolo de el, merită menționat și cum au evoluat cele două resurse: cărbunele și regenerabilul, în mixul energetic al companiei italiene, care este cea mai mare companie energetică din Europa.

Cu doar patru ani în urmă, când grupul italian a demarat strategia sa de utilizare intensivă a potențialului regenerabil, capacitatea instalată în regenerabil era de 37.000 MW, în timp ce puterea instalată în termocentrale (toate resursele) era de 48.000 MW.

În 2019, regenerabilul a depășit generarea clasică, în termeni de putere instalată: 42.000 MW vs. 39.000 MW, iar, după cum puteți vedea în graficul de mai jos, în 2022, decalajul se va accentua, iar în centralele clasice vor fi instalați doar 33.000 MW față de regenerabil, unde vor fi 54.000 MW.

La fel și în termeni de producție fizică: dacă acum patru ani, centralele pe combustibili fosili produceau 155 TWh, iar cele care utilizau vântul și soarele doar 89, în 2022, ponderea va fi inversată: 143 TWh în regenerabil și 80 TWh în centralele termice

Datele sunt la nivel global, în toate piețele în care Enel operează.

 

Și acum, care este strategia referitoare la cărbune, sau mai bine zis, cum și în ce ritm scade generarea din cărbune în anii următori.

În 2012, producția de energie electrică în centralele pe cărbune a Enel era de 92 TWh, adică, grosier, o dată și jumătate consumul României spre comparație. 31,1% din toată producția grupului era din energia pe cărbune, în condițiile în care, în termeni de capacitate instalată, grupul opera 17.600 MW.

În 2019, generarea din cărbune a scăzut la mai puțin de jumătate: 40 TWh, dintr-un parc de generare de doar 12.000 MW, care mai reprezintă doar 17% din total.

Ce urmează? “Phase-out coal”, adică renunțarea la cărbune, ceea ce nu este însă o noutate, mai ales pentru Enel care a devenit în ultimii ani cel mai mare operator privat de capacități în regenerabil la nivel global. Noutatea este ritmul în care se va face: după o reducere cu 74% în cei cinci ani dintre 2018 și 2022, generarea din cărbune va mai aduce, în 2024, doar 10,4 TWh, adică circa 3,9% din totalul producției, în condițiile unei capacități instalate de doar 3,1% din total.

Ținta de renunțare la cărbune: undeva în 2030:  producția în centralele pe cărbune va fi de maximum 2 TWh, adică sub 1% din total.

Adică Enel nu renunță la cărbune azi, dar o va face la finalul deceniului următor, pe baza unui plan pe care l-a demarat deja și care este urmat, după cum se vede în cifre. Francesco Starace, CEO al grupului energetic și cel care a început să pună compania italiană pe acest drum am decarbonizării, a fost foarte clar: a spus că în viitor se va închide orice termocentrală pe cărbune care va cauza pierderi, referindu-se inclusive la costul crescut cu emisiile.

Dar tot el a spus și cum se face tranziția la acel “zero carbon” al anului 2050, țintă anunțată mai demult de companie: la fiecare centrală pe cărbune care se va închide în Italia va fi montată o turbină pe gaze.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...