Carburanții s-au scumpit azi, după o perioadă de ieftiniri. Diferență record de preț între benzină și motorină

După mai multe luni de ieftiniri succesive, azi liderul pieței de distribuție a carburanților a operat prima majorare a prețurilor. Scumpirea este mai accentută la motorină decât la benzină.
Mihai Nicuţ - vin, 07 oct. 2022, 09:49
Carburanții s-au scumpit azi, după o perioadă de ieftiniri. Diferență record de preț între benzină și motorină

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa pe 7 octombrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,10 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,49 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,60 lei pe litru la benzină și 7,99 lei pe litru la motorină.

Față de prețurile din ziua precedentă, Petrom a scumpit benzina cu patru bani pe litru și motorina cu opt bani pe litru. Este prima majorare de preț din ultimele trei săptămâni, și vine după mai multe ieftiniri semnificative.

După majorarea de preț de azi, crește diferența de preț dintre cei doi carburanți, motorina ajungând să fie mai scumpă decât benzina cu aproape 1,4 lei pe litru, o diferență record. România este importator net de motorină și a importat 1,33 milioane de tone în primele șase luni ale anului, conform datelor Oil Terminal, dublu față de cantitatea de diesel adusă în țară pe această cale în aceeași perioadă a anului trecut.

Prețurile de la pompă sunt influențate în special de cotațiile produselor petroliere, care depind de prețul țițeiului, de cursul de schimb leu-dolar, dar și de factorii zonali, de exemplu în zona noastră este deficit de motorină, și nu trebuie uitat că și Ucraina “înghite” cantități mari de motorină, care sunt în totalitate importate, pentru că în țară nu mai funcționează nicio rafinărie.

Pe de altă parte, prețurile internaționale ale petrolului au crescut (sortimentul Brent, de referință pentru piața europeană, se tranzacționa la 94 de dolari barilul la momentul redactării acestei știri), din cauza deciziei cartelului OPEC+  de a diminua producția pentru a nu coborî prea mult prețurile.

Pe de altă parte, în România a fost extinsă perioada de valabilitate a reducerii voluntare de 50 de bani pe litru, la pompă – 25 de bani efortul statului, 25 de bani efortul companiei – până la sfârșitul anului.  Guvernul a luat decizia la finalul lunii trecute, când măsura, luată cu începe de la 1 iulie, expira.

Petrom a anunțat atunci că se va conforma voluntar, așa cum a făcut-o și prima dată, în iulie. De altfel, toate marile lanțuri au avut aceeași atitudine.

„OMV Petrom s-a conformat voluntar măsurilor guvernamentale adoptate pentru perioada 1 iulie – 30 septembrie 2022 și a aplicat o reducere de preț de 50 de bani/litru pentru toate sortimentele de benzină și motorină. Această reducere va fi păstrată și de la 1 octombrie, conform noilor măsuri adoptate de Guvern. Reducerea este afișată pe totemuri, la intrarea în stațiile de alimentare OMV și Petrom, și este reflectată pe bonul fiscal. La pompă, afișajul electronic indică prețul carburanților fără reducerea de 50 de bani.

În perioada 30 iunie –30 septembrie 2022, prețurile carburanților au scăzut cu circa 2 lei/litru la sortimentele de benzină și cu circa 1 leu/litru la sortimentele de motorină. Scăderea a fost determinată de reducerea cu 50 de bani/litru efectuată în baza conformării voluntare, la care s-au adăugat și alte reduceri de preț, care au reflectat evoluția cotațiilor internaționale ale produselor petroliere”, a anunțat Petrom.

Potrivit datelor Petrom de la jumătatea anului, cererea națională de carburanți s-a redus în trimestrul al doilea cu 2%, după ce în primul trimestru crescuse cu 7%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu  o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
O penurie de carburanți a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, în opinia căruia această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la......
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri totale estimate la 111,701 miliarde de lei pentru anul ...
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană şi-a luat angajamentul marţi să accelereze procesul de extindere a Balcanilor de Vest, la finalul unui ...
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Giganţii sud-coreeni Samsung şi LG intenţionează să-şi majoreze cu miliarde de dolari investiţiile în Vietnam, au ...