Carburanţii s-au scumpit din nou. A doua creştere de preţuri în două zile lucrătoare consecutive

OMV Petrom, liderul pieţei de distribuţie a carburanţilor, a scumpit din nou benzina şi motorina, luni, după ce vineri a operat o creştere de preţ. De vină sunt cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, în creştere abruptă după ce uraganul Harvey a oprit un sfert din capacitatea de rafinare a Statelor Unite.
Economica.net - mar, 05 sept. 2017, 08:50
Carburanţii s-au scumpit din nou. A doua creştere de preţuri în două zile lucrătoare consecutive

OMV Petrom a crescut preţurile la benzină şi motorină cu patru bani pe litru, luni dimineaţă. Astfel, în cea mai ieftină staţie de distribuţie din Bucureşti, cea de pe Şoseaua Alexandriei, benzina standard costă 4.70 lei pe litru, iar motorina standard 4,65 lei pe litru.

Compania petrolieră a mai scumpit şi vinerea trecută carburanţii, cu cinci bani pe litru. Aşa cum anunţam vineri, decizia, care poate fi doar începutul unei serii de creşteri de preţuri, este generată de creşterea cotaţiilor internaţionale la benzină şi motorină, ca efect al uraganului Harvey, care a lovit Statele Unite.

Uraganul, cel mai puternic din Texas din ultimii 50 de ani, a făcut ca un sfert din capacitatea de rafinare a Statelor Unite să fie indisponibilă. Ca atare, preţul benzinei a crescut cu 10% în doar o zi, iar preţul petrolului a crescut cu aproape 3%. În Statele Unite, benzina a ajuns să coste peste doi dolari galonul, un maximum al ultimilor doi ani. În aceste condiţii, pentru a susţine cererea, spre continentul american merge o cantitate tot mai mare de carburanţi produşi în rafinăriile europene, ceea ce, evident, pune presiune şi pe preţurile de pe Bătrânul Continent şi pe cele din zona noastră.

În aceste condiţii, majorarea accizelor vine cum nu se poate mai prost pentru şoferii din România, care vor avea parte de scumpiri şi mai mari. Chiar dacă se va face în două trepte (la 15 septembrie şi 1 octombrie), creşterea accizelor va însemna un plus de 38 de bani pentru fiecare litru de benzină şi motorină, suplimentar faţă de scumpirea generată de creştrerea cotaţiilor internaţionale la carburanţi.

De altfel, acastă creştere în două faze a accizei a fost o decizie de ultim moment a Guvernului, luată tocmai pentru a nu produce un şoc, atât la nivelul consumatorilor, cât şi la nivelul veniturilor bugetului. Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a spus că s-a procedat aşa pentru „a nu crea un șoc la nivelul consumului, care poate genera creșteri de preț, automat scăderi de consum și poate afecta bugetul de stat”.

 

Iată preţurile din staţiile Petrom de referinţă:

Bucureşti

Iuliu Maniu nr.486: motorina standard 4,75 lei, benzina standard 4,75 lei.

Sos. Bucuresti-Ploiesti, nr. 2, Sect 1: motorina standard 4,72 lei, benzina standard 4,77 lei.

Calea Dorobantilor, nr. 180, Sect 1: motorina standard 4,71 lei, benzina standard 4,75 lei.

Sos. Pipera- Str. Maguricea, Sect 1: motorina standard 4,72 lei, benzina standard 4,77 lei.

Sos. Fundeni nr. 217, Sect 2: motorina standard 4,73 lei, benzina standard 4,77 lei.

Soseaua Alexandriei, motorina standard 4,65 lei pe litru, benzina standard costa 4,70 lei

strada Jiului, motorina 4,66 lei, benzina 4,74 lei.

Cele mai ieftine staţii din ţară

În Odorheiu Secuiesc, un litru de motorina standard costa azi dimineata 4,58 lei/litru, pe Str. Beclean, nr. 284, iar benzina standard 4,77 lei. La statia de pe strada Str. II Rakoczi Ferenc, nr. 25, motorina are un pret de 4,58 lei pe litru, iar benzina costa 4,77 lei.

În statia Petrom de pe DN 2A, nr. cadastru 910, Slobozia, motorina standard costa 4,58 lei/litru, iar benzina are un pret de 4,68 lei/litru.

La Oneşti, motorina standard costă 4,62 lei, iar benzina standard 4,65 lei/litru.

În Moldova, Bacău, motorina standard 4,61 lei/litru, benzina standard 4,66 lei/litru.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la București a câștigat 3,5 miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la București a câștigat 3,5 miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat, în această săptămână, 3,55 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,87%, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a înregistrat o scădere cu......
Report de peste 5,59 milioane de euro la Joker
Report de peste 5,59 milioane de euro la Joker
Un report în valoare de peste 27,54 milioane lei (peste 5,59 milioane de euro) este în joc la categoria I a jocului Joker.
Adevărate maşini de făcut bani: cât câştigă pe minut giganţii tech precum Amazon sau Apple
Adevărate maşini de făcut bani: cât câştigă pe minut giganţii tech precum Amazon sau Apple
Companiile Big Tech, spre deosebire de alte industrii, au avut un an foarte bun în 2020, deoarece pandemia de coronavirus ...
Un europarlamentar extremist grec, condamnat pentru implicare într-o crimă, a fost extrădat din Belgia
Un europarlamentar extremist grec, condamnat pentru implicare într-o crimă, a fost extrădat din Belgia
Eurodeputatul grec Ioannis Lagos (foto), fost cadru de conducere al partidului neonazist Zorii Aurii şi care a fost condamnat ...