Carburanții s-au scumpit din nou. Care sunt prețurile azi

Carburanții auto s-au scumpit din nou week-endul acesta, de data aceasta și benzina și motorina, după precedenta scumpire care a avut loc chiar vineri și a vizat doar benzina.
Mihai Nicuţ - Dum, 29 mai 2022, 11:02
Carburanții s-au scumpit din nou. Care sunt prețurile azi

Carburanți. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa azi un preț al benzinei standard de 8,24 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,83 lei/litrul.

Așadar, Petrom a majorat prețul benzinei cu patru bani pe litru, ultima majorare de preț având loc  vineri, tot patru bani pe litru, și tot la benzină. La motorină, scumpirea este tot de patru bani pe litru în condițiile în care Petrom menținuse, la această stație,  prețul la nivelul de 8,79 lei timp de circa trei săptămâni. Scumpirea de patru bani este una cu care compania petrolieră ne-a obișnuit în ultima vreme.

Prețurile carburanților au crescut semnificativ în ultima perioadă, iar scumpirile au avut la la câteva zile distanță ba chiar uneori și de pe o zi pe alta.

La finalul lunii trecute, la aceeași stație, benzina costa 7,63 lei și motorina 8,50 lei litrul, așadar în mai puțin de o lună prețurile au crescut cu 61 de bani pe litru pentru benzină și 33 de bani pe litru pentru motorină.

Evoluția prețurilor la pompă este influențată de evoluția cotațiilor la produsele petroliere din zona de referință, dar este posibil să înceapă să se resimtă și efectele politicii Petrom de a nu mai cumpăra carburant din Rusia.

Cotațiile Platt’s Med pentru benzină ajunseseră vineri la 1.299 dolari pe tonă, iar cele la motorină la 1.156 dolari pe tonă. Marțea trecută, când a avut loc precedenta majorare de preț, cotațiile erau de 1.222 dolari pe tona de benzină, iar cele pentru motorină erau de 1.074 dolari/tonă.

România importă 70% din necesarul de petrol al celor trei rafinării ale sale, iar livrările se fac exclusiv cu vaporul, prin Marea Neagră, costurile de transport și de asigurare crescând semnificativ în contextul războiului din Ucraina.

Prețurile internaționale ale petrolului au crescut în ultimele zile. Doar joi, petrolul s-a scumpit cu 3%, până la maximele ultimelor două luni, din cauza semnelor de ofertă limitată înainte de sezonul de vară din SUA, în timp ce Uniunea Europeană este în conflict cu Ungaria din cauza planurilor de a interzice importurile de ţiţei din Rusia, din cauza invadării Ucrainei.

Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în iulie au crescut atunci cu 3,37 dolari, sau cu 3%, la 117,40 dolari pe baril. Cotaţia ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 3,76 dolari, sau cu 3,4%, la 114,09 dolari. La momentul redactării acestui tesxt, prețurile erau de 119, respectiv 115 dolari pe baril.

Petrom este liderul pieței de distribuție a carburanților din România, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Citește și:

 

Te-ar mai putea interesa și
ANAF controlează veniturile obținute de români din criptomonede și NFT-uri: care sunt recomandările specialiștilor pentru investitori pentru a nu risca infracțiuni de evaziune fiscală
ANAF controlează veniturile obținute de români din criptomonede și NFT-uri: care sunt recomandările specialiștilor ...
Inspectorii ANAF au intensificat controalele asupra veniturilor obținute de români din minarea sau tranzacționarea de criptomonede și NFT-uri în perioada 2016-2021, în contextul în care piața......
Centura București: Marți a fost semnat contractul pentru secțiunea cu intersecții pe 3 niveluri
Centura București: Marți a fost semnat contractul pentru secțiunea cu intersecții pe 3 niveluri
Marți a fost semnat contractul pentru execuție lucrări "Lărgire la 4 benzi a Centurii Rutiere a Municipiului București ...
Autoritatea Canalului Suez a anunţat venituri record, de şapte miliarde dolari
Autoritatea Canalului Suez a anunţat venituri record, de şapte miliarde dolari
Preşedintele Autorităţii Canalului Suez (SCA), amiralul Osama Rabie, a anunţat că în anul financiar ce s-a încheiat ...
Alum Tulcea se închide un an și jumătate, din cauza creșterii prețurilor la energie și gaze. Două treimi dintre angajați vor fi fi disponibilizați
Alum Tulcea se închide un an și jumătate, din cauza creșterii prețurilor la energie și gaze. Două treimi dintre angajați ...
Combinatul tulcean de alumină îşi va suspenda activitatea pentru un an şi jumătate, începând de luna viitoare, din ...