Carburanții s-au scumpit din nou, la o zi după scumpirea precedentă

După creșterile de preț din week-end și cea de ieri, astăzi a crescut din nou prețul benzinei și motorinei, în același ritm cu care am fost obișnuiți în ultima vreme: patru bani pe litru.
Mihai Nicuţ - mie, 04 mai 2022, 09:32
Carburanții s-au scumpit din nou, la o zi după scumpirea precedentă

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa azi un preț al benzinei standard de 7,79 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard a ajuns la la 8,66 lei/litrul. Așadar, pentru fiecare carburant, prețul a crescut cu alți patru bani pe litru, o majorare cu care ne-a obișnuit compania petrolieră care, în ultima vreme, ridica prețurile cu câte patru bani pe litru.

Este a doua scumpire după cea operată ieri, când prețurile crescuseră cu alți patru bani pe litru. Miercurea trecută, Petrom coborâse prețul cu patru bani pe litru, atât la benzină, cât și la motorină, prețurile la această stație coborând până la 7,63 lei, respectiv 8,50 /litru. Însă, de atunci au urmat patru scumpiri succesive, toate de câte patru bani pe litru.

Și după aceste majorări de preț, observăm așadar că se menține diferența de aproape 90 de bani (87 de bani) între prețul motorinei și al benzinei, pe fondul cererii mult mai mari de motorină din zona noastră, coroborată cu o ofertă limitată.

Evoluția prețurilor la pompă este influențată de evoluția cotațiilor la produsele petroliere din zona de referință, în cazul nostru Platt’s Med.

Evoluția prețurilor la pompă este influențată de evoluția cotațiilor la produsele petroliere din zona de referință, în cazul nostru Platt’s Med. Iar cotațiile au crescut destul de mult. Astfel, ieri, erau de 1.132 de dolari pe tona de benzină și 1.205 euro pe tona de motorină. Acum o săptămână, cotația benzinei era de 1.008 dolari, iar cea a motorinei de 1.066 dolari pe tonă.

“La sfârşitul lunii martie, conform Oil Bulletin, preţurile carburanţilor din România erau sub media UE, respectiv mai mici cu 13% la motorină şi cu 17% la benzină. În această perioadă, în contextul conflictului din Ucraina, cotaţiile ţiţeiului au înregistrat valori record pentru ultimii 8 ani. Totodată, pe parcursul trimestrului, am asistat la o creştere accelerată a cotaţiilor pentru benzină şi motorină, care au crescut cu circa 40%, respectiv peste 70%”, a spus la finalul săptămânii trecute, într-un interviu acordat Agerpres, Christina Verchere, CEO al Petrom.

“Cotaţiile produselor petroliere reprezintă o componentă principală în preţurile noastre la pompă, cu o pondere de circa 50%, cealaltă componentă semnificativa fiind taxele. Preţurile reflectă evoluţia cotaţiilor la produse petroliere, însă într-o manieră moderată, care elimină extremele”, a mai spus Verchere.

Petrom este liderul pieței de distribuție a carburanților din România, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV. Petrom a raportat, la nivel de grup, un profit net de 1,75 miliarde de lei după primele trei luni ale acestui an, cel mai mare profit trimestrial din istorie, generat în special de prețurile mari la petrol și gaze.

Citește și:

OMV a finalizat vânzarea benzinăriilor din Germania, pentru aproape jumătate de miliard de euro

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...