Carburanţii se ieftinesc din nou. Motorina se apropie de pragul de 4 lei pe litru

Economica.net
19 01. 2016
benzina_6695473390_83098500

OMV Petrom a ieftinit azi astăzi benzina şi motorina cu 3 bani pe litru, după ce, cu o zi în urmă, operase reduceri de 5 bani pe litru la motorină şi 4 bani pe litru la benzină. După ieftinirea de azi, la cele mai ieftine staţii ale companiei, preţul la motorină, carburantul preferat al românilor, a coborât sub nivelul de 4,1 lei pe litru. Şi Lukoil a ieftinit carburanţii, cu cinci bani pe litru

Astfel, la staţia Petrom din oraşul Odorheiu Secuiesc, de pe strada Beclean, preţul motorinei standard a ajuns la 4,07 lei pe litru, iar benzina a ajuns la un preţ de 4,69 lei pe litru. Această staţie este cea mai ieftină din ţară a companiei, pentru motorină.

În acelaşi oraş, Lukoil afişează la staţia pe care o deţine pe strada Rakoczi Ferenc un preţ chiar mai mic, şi anume 4,05 lei pe litru, pentru motorină.

Ieftinirea de trei bani pe litru este vizibilă şi la staţiile Petrom din Bucureşti. În staţia de pe Şoseaua Alexandriei, motorina a ajuns să coste 4,3 lei pe litru, iar benzina standard de 95 4,61 lei. La o altă staţie Petrom din nordul Capitalei, cea de pe strada Jiului, motorina are un preţ de 4,31 lei pe litru, iar benzina costă 4,65 lei pe litru.

La Lukoil, în staţia de pe strada Prelungirea Ghencea din Bucureşti, motorina costă astăzi 4,24 lei pe litru, iar benzina 4,70 lei pe litru. Preţurile sunt cu cinci bani pe litru mai mici decât cele de ieri.
Două treimi din autovehiculele înmatriculate în România folosesc motorina drept carburant. Restul, benzină sau GPL.

Preţul carburanţilor comercializaţi în România scăzut abrupt de la 1 ianuarie 2016, de când a intrat în vigoare noua cotă TVA de 20%. Scăderile au fost de 3,22%, în medie 16 bani pe litru.

Preţul carburanţilor din România este în continuă scădere, de la jumătatea anului trecut, pentru că preţul barilului de petrol s-a prăbuşit, conemnând o scădere de 70% în decurs de un an. Cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, după care se formează preţurile carburanţilor în România, au coborât şi ele, însă nu în aceeaşi măsură. Aici, contează foarte mult şi cursul de schimb leu/dolar, care a crescut, în 2015, anulând parţial efectul benefic al ieftinirii ţiţeiului. În plus, preţul carburanţilor conţine acum circa 58% taxe către stat, deci nu poate urma în acelaşi procent cotaţia barilului de ţiţei. Spre exemplu, o ieftinire de 50% a barilului antrenează o ieftinire a carburanţilor de circa 20%.