Carburanţii sunt mai scumpi în benzinăriile de pe Autostrada Soarelui. Un plin poate costa cu 10 lei în plus

Şoferii care pleacă spre staţiunile de pe litoral vor găsi la benzinăriile de pe Autostrada Soarelui carburanţi mai scumpi decât în oraşe, iar diferenţa pentru un plin poate ajunge la 10 lei, potrivit preţurilor analizate de AGERPRES.
Economica.net - joi, 13 iul. 2017, 10:49
Carburanţii sunt mai scumpi în benzinăriile de pe Autostrada Soarelui. Un plin poate costa cu 10 lei în plus

Principalele companii petroliere din România pun la dispoziţie, pe site-urile proprii, o hartă a reţelei de benzinării, precum şi sortimentele şi preţul carburanţilor comercializaţi.

Astfel, joi, la staţiile OMV Petrom de la Lehliu şi Murfatlar, de pe A2, benzina standard costă 4,66 lei pe litru, iar motorina standard, 4,60 lei pe litru.

În cea mai ieftină benzinărie Petrom din Capitală, cea de pe Şoseaua Alexandriei, benzina standard are un preţ de 4,49 lei pe litru, iar motorina costă 4,45 lei pe litru, cu 2,9% mai puţin. De asemenea, în benzinăria Petrom din Eforie Nord, un litru de benzină costă 4,54 lei, iar unul de motorină, 4,43 lei.

Situaţia este similară şi la Rompetrol, a doua reţea de benzinării din România ca mărime. La staţiile de la Feteşti, de pe A2, benzina costă 4,71 lei pe litru, iar motorina 4,67 lei.

În Bucureşti, staţia Rompetrol din Fundeni are un preţ de 4,57 lei pentru benzină şi 4,51 lei pentru diesel, iar la staţia din Constanţa benzina costă 4,59 lei pe litru şi motorina 4,46 lei pe litru.

Având toate aceste cifre la dispoziţie, la un rezervor mediu de 50 de litri, se poate economisi în jur de 10 lei dacă se face alimentarea înainte de intrarea pe Autostrada Soarelui.

Acesta nu este un fenomen care caracterizează doar România. La fel se întâmplă şi în Ungaria, Austria sau Germania, unde preţurile din benzinăriile de pe autostrăzi sunt mai mari decât media.

În plus, pe Autostrada Soarelui, business-ul benzinăriilor este unul sezonier, adică, odată cu terminarea sezonului estival, fluxul de clienţi scade considerabil. Chiar şi vara, turiştii folosesc benzinăriile de pe autostradă mai mult ca punct de oprire şi de odihnă.

Taxele reprezintă cea mai mare parte din preţul carburanţilor, menţionează Petrom pe site.

‘Aproximativ jumătate din preţurile carburanţilor comercializaţi în România sunt reprezentaţi de accize şi TVA. Orice modificare a nivelului taxelor determinate de introducerea unei noi taxe sau de modificarea celor existente se reflectă în preţul de vânzare al carburanţilor’, explică reprezentanţii companiei.

Celălalt factor important de influenţă îl reprezintă cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere stabilit de Platts Mediteranean.

Te-ar mai putea interesa și
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie, amintind că a fost emisă ordonanţa în acest sens....
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în ...
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, ...