Care este riscul de default al României şi cu cine se compară la nivel global

07 07. 2015
tricolorul_romaniei_ziua_imnului_national_39827700

Cu o marjă de 130 de puncte de bază procentuale, între preţurile de vânzare şi cele de cumpărare a CDS-urilor de pe piaţa globală, România se află pe locul 20 din cele 49 de ţări cu care Deutsche  Bank a realizat topul celor mai riscante ţări, din punctul de vedere al probabilităţii intrării în incapacitate de plată a guvernelor acestora.

CDS-urile (credit default swaps) sunt instrumente derivate prin care investitorii se asigură împotriva riscului de neplată al guvernului care a emis obligaţiunile suverane. Obligaţiunile fac obiectul emisiunii (sunt activele suport ale…) CDS-urilor respective. CDS-urile se tranzacţionează liber pe piaţă.

Cu toate că o plasează destul de sus, marja României pare liniştitor de mică, având în vedere că Italia este pe locul 18 cu 134 de puncte, iar o ţară stabilă ca Slovenia are 127 de puncte.

Cu cât este mai mare diferenţa dintre cotaţiile de cumpărare şi cele de vânzare ale CDS-urilor, cu atât mai riscante sunt considerate titlurile de stat ale ţării respective. Altfel spus, cu atât mai costisitor este pentru un investitor să se protejeze, prin emisiune de CDS-uri, împotriva riscului de a nu-şi mai primi banii pe titlurile de stat respective.

În 24 februarie 2009, marja CDS pentru titlurile României a fost de 767,7 puncte. CDS-urile pentru România au înregistrat apoi o marjă de 626 de puncte în martie 2009, anul cel mai ameninţător pentru ţara noastră de pe parcursul crizei, din punctul de vedere al riscului de intrare în incapacitate de plată. Atunci Grecia respira uşor la 219 puncte. Măsurile de austeritate drastice au relaxat situaţia României un an mai târziu (256 de puncte) în vreme ce Grecia a ajuns la 683 de puncte de marjă CDS.

Mai trebuie spus că CDS-urile pentru titlurile Chinei au o marjă de 93 de puncte, cele pentru Polonia – 74 de puncte, iar pentru ţările dezvoltate, indicatorul respectiv coboară la 45 în cazul Franţei, la 30 pentru Austria, şi la 19, 17 şi 15 pentru Marea Britanie, SUA şi Germania. Cei mai siguri debitori sunt Norvegia şi Suedia cu 14 puncte.

Pe de altă parte, ţări aflate în mari dificultăţi ca Argentina, Venezuela sau Ucraina, au marje de CDS de 5300, 4300, sau 3900. Rusia este a patra în top cu 331 de pucte, urmată de Egipt cu 307 puncte. Grecia nu se află în acest clasament, care conţine cotaţii din date diferite.