1EUR = 4.7729 RON | Bucureşti 16 º

Finanţe şi bănci

Mai mult decât reîntregire. Salariile funcţionarilor vor creşte cu 5% peste nivelul anterior tăierii

Salariile unor categorii de funcţionari publici vor creşte, după anunţata majorare de 8%, peste nivelurile dinaintea tăierii cu 25%, din vara lui 2010, potrivit datelor statistice şi promisiunilor noului Guvern.

09 mai, 2012 | ECONOMICA.net

Câştigul salarial mediu net din sectorul de administraţie publică şi apărare, care-i include şi pe cei din asigurările sociale din sistemul public, era de 1.876 de lei, iar cel brut de 2.626 de lei, în martie 2012, potrivit Institutului Naţional pentru Statistică. În iunie 2010, ultima lună în care salariaţii din sectorul bugetar au luat salariul netăiat, nivelurile erau de 1.931 şi, respectiv, 2.697 lei.

Aşadar, în termeni de “bani în mână” câştigul salarial mediu al funcţionarilor este cu doar 2,8% mai mic decât înainte de reducerea din vara lui 2010, iar câştigul salarial brut este mai mic cu doar 2,63%.

Cum s-a ajuns aici

Funcţionarii publici au primit, în perioada 2008-2010, mai multe sporuri şi prime, pe baza contractelor colective de muncă, contracte care au fost aprobate de instituţiile statului, de la nivel central şi local. Principalii beneficiari au fost funcţionarii din cadrul administraţiilor locale, cărora primarii le-au crescut salariile prin adăugarea de sporuri după cum au dorit ei. Chiar şi după 2010, plata sporurilor a continuat, chiar dacă a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011 legea salarizării unitare. Motivul: Nici Minsterul Muncii, nici instituţiile subordonate nu au solicitat oprirea acordării lor.

Curtea de Conturi a stabilit însă că aceste sporuri au fost acordate ilegal în mai multe instutuţii şi a solicitat angajatorului, fie că este Primărie, Consiliu Judeţean sau autoritate centrală, să recupereze banii daţi cu titlu de sporuri. Unor funcţionari li s-au luat banii înapoi, eşalonat, din salarii, iar alţii au dat statul în judecată şi unii dintre ei au câştigat. Ieri, Parlamentul a stabilit că bugetarii care au primit astfel de sporuri, considerate ilegale şi pe care trebuie să le returneze, sunt scutiţi de la plata acestei obligaţii, stipulând că banii au fost acordaţi legal. În total, numărul funcţionarilor care au primit sporuri considerate ilegale, se ridică la circa 300.000.

Vor câştiga de două ori

Potrivit ultimelor anunţuri ale reprezentanţilor noului Guvern, salariile tuturor bugetarilor vor creşte cu 8% din iunie. Iar majorarea se va aplica şi la veniturile funcţionarilor publici care nu vor mai da înapoi sporurile considerate ilegale de Curtea de Conturi.

“A spus şi premierul. 8% se dă de sus până jos. Nu avem cum să reparăm într-un timp atât de scurt inechităţile” a spus Liviu Pop, ministru delegat pentru dialog social, întrebat dacă majorarea de 8% se va aplica şi funcţionarilor care nu mai trebuie să dea înapoi din bani.

Aşadar, la media categoriei statistice a funcţionarilor din administraţie, un spor de 8% la net ar duce venitul salarial mediu net la 2.026 de lei. Dacă vorbim despre 8% aplicat la suma brută, se ajunge la 2.836 de lei. Aşadar, şi cu această majorare de 8% care procentual nu “întregeşte” salariile tăiate cu 25% acum doi ani, funcţionarii nu numai că îşi întregesc salariile, ba chiar primesc şi un spor la leafă, comparativ cu salariul netăiat din iunie 2012.

Calculat la brut, venitul mediu al funcţionarilor ar urma să crească cu 139 de lei faţă de nivelul anterior tăierii din vara lui 2010. Adică 5%.

A doua etapă de majorare a salariilor bugetarilor va avea loc tot în acest an, cel mai probabil spre sfârşit, după alegeri. În cazul în care şi funcţionarii vor beneficia de ea, sporul faţă de vara lui 2010 va fi mult mai mare, cel puţin socotit pe baza mediilor statistice.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO