Care-s diferenţele dintre mass market, middle class şi premium pe piaţa rezidenţială şi cum sunt afectate fiecare de criza sanitară

Piaţa rezidenţială e împărţită în trei segmente principale, mass market, middle class şi premium/lux, fiecare cu carateristicile ei și cu răspunsuri diferite la crize precum cea actuală, care deși nu e una financiară, afectează piața în primul rând din cauza izolării impuse de autorități, care împiedică potențialii cumpărători să vizioneze apartamentele scoase la vânzare sau să se întâlnească cu vânzătorii.
Răzvan Zamfir - joi, 30 apr. 2020, 18:42
Care-s diferenţele dintre mass market, middle class şi premium pe piaţa rezidenţială şi cum sunt afectate fiecare de criza sanitară

Apartamentele de pe piața mass market, care anul trecut reprezentau circa 48% din oferta de locuințe noi, sunt, în general, amplasate la marginea sau în afara orașului, cu suprafețe mai mici și finisaje, în general, de calitate inferioară. Totul pentru a păstra prețul cât mai jos, date fiind și veniturile mai reduse ale potențialilor clienți. 

Teoretic, acest sector al pieței rezidențiale, e cel mai afectat de criza sanitară. Cert e că fiecare segment al pieței rezidențiale are publicul său, care e separat, în primul rând, de veniturile obținute, diferența de preț dintre cele trei segmente fiind uneori de peste 50.000 sau 100.000 de euro/unitate, dar poate urca și la câteva sute de mii de euro.

„Analizând prețurile de tranzacționare și structura ocupațională a potențialilor cumpărători, segmentul mass market poate întâmpina mai multe probleme comparativ cu celelalte segmente însă este dificil de estimat în ce măsură – spre exemplu, nu există date care să ne arate ce procent din cumpărători făceau parte din industriile afectate direct de măsurile de distanțare socială, precum turism sau HoReCa”, spune Andrei Sârbu, CEO al consultantului imobiliar SVN.

Sectorul middle market e format din apartamente mai confortabile, mai atent plănuite, cu suprafețe mai mari și finisaje de calitate mai bună și amplasate în zone semicentrale sau chiar centrale în funcție de orașul în care sunt construite. Anul trecut, reprezentau circa 50,5% din oferta din București și se adresau, în special, clasei mijlocii, în plină formare anul trecut.

Alături de apartamentele premium și de lux, care reprezentau circa 1,5% din ofertă, cel mai îngrijit construite, cu arhitectură deosebită, finisaje de calitate ridicată și foarte confortabile, și amplasate, în București, în zona de centru și de nord a orașului, sunt mai puțin afectate de criza sanitară.

„Este dificil de estimat în acest moment amploarea efectelor care vor fi resimțite de piața rezidențială în viitorul apropiat. Acestea vor fi direct proporționale cu starea de spirit din rândul populației din a doua jumătate a lunii mai, cu bilanțul medical din acel moment și mai ales cu gradul cu care economia își va relua cursul. Concomitent, potențialii cumpărătorii activi pe segmentele middle market și premium sunt mai puțin afectați de normele de distanțare socială, putând să își desfășoare activitatea de la distanță într-un procent mult mai ridicat”, explică Andrei Sârbu.

În 2019 au fost demarate lucrările de construcție la aproximativ 17 noi proiecte cu minimum 50 de unități rezidențiale în București, însumând aproximativ 2.200 de unități. În același timp, au fost demarate lucrările la peste 20 de faze noi ale unor proiecte existențe deja pe piață, însumând circa 4.500 de unități, aceste locuințe urmând a fi predate în 2020 sau începutul anului 2021. Adițional acestor unități, alte aproximativ 7.500 se află deja în diferite stadii de dezvoltare, având că termen estimat de livrare 2020-2021.

De asemenea, aproximativ 10.000 de noi locuințe se aflau în diferite faze de planificare.

Te-ar mai putea interesa și
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată de ostilitate, consideră premierul polonez Donald Tusk, transmite......
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...