Care sunt alimentele preferate ale românilor şi de unde le cumpără – studiu GfK

Alimentele proaspete sunt prezente în două din trei coşuri şi reprezintă 38% din totalul cheltuielilor românilor dedicate consumului casnic pentru produse de larg consum, se arată într-un studiu al GfK, remis, miercuri, AGERPRES.
Economica.net - mie, 07 mai 2014, 11:03
Care sunt alimentele preferate ale românilor şi de unde le cumpără - studiu GfK

Cel mai des, în coşul de cumpărături al românilor se regăsesc pâinea, legumele şi fructele. Produsele pe care românii cheltuiesc cei mai mulţi bani de-a lungul unui an sunt carnea, legumele şi mezelurile.

Românii preferă să-şi cumpere produse alimentare proaspete din magazinele de comerţ tradiţional, segment care acoperă 60% din valoarea totală a acestei pieţe. Orientarea către comerţul tradiţional este influenţată în special de produse precum legumele, pâinea, peştele şi produsele de cofetărie care sunt cumpărate într-o proporţie mai mare din magazinele specializate, brutării, patiserii sau pieţe.

În schimb, mezelurile şi carnea de pui sunt achiziţionate aproape în mod egal din cele două formate de comerţ – modern şi tradiţional. Ca şi în cazul majorităţii produselor de larg consum, hypermarketul deţine supremaţia între formatele comerţului modern atunci când vine vorba despre achiziţionarea de alimente proaspete.

‘Observăm o deschidere mai mare a cumpărătorilor de a-şi procura produse proaspete din acest format de retail. Aproximativ trei sferturi dintre cumpărătorii care intră într-un hypermarket pun în coş fructe şi legume, comparativ cu doar 60% dintre clienţii supermarketurilor şi ai discounterilor’, spune Raluca Răschip, consumer goods &retail director GfK România.

Studiul are la bază informaţii obţinute prin monitorizarea consumului casnic la nivelul întregului an 2013. Cercetarea de tip ‘Panel de Consumatori’ a GfK România este realizată pe un eşantion de 3.000 gospodării, reprezentativ la nivel naţional, prin scanarea codurilor de bare ale produselor de larg consum.

Prezentă pe piaţa locală din 1992, GfK România este, de peste 12 ani, institutul numărul 1 de cercetare de piaţă, cu o cifră de afaceri de aproape 12,5 milioane euro în 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...