1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 3 º

Banii tăi

Conturi de economii: flexibilitate și dobânzi apropiate de ale depozitelor

Cum este mai avantajos să-ți păstrezi banii la bancă? În depozit sau în conturi de economii? În cazul depozitelor, găsești dobânzi mai mari, dar mai puțină flexibilitate: depui toți banii dintr-o dată pentru o perioadă fixă, dar nu poți umbla la ei. În cazul conturilor de economii, a avantajul flexibilității - poți alimenta contul și poți face retrageri oricând, fără a fi penalizat cu tăierea dobânzilor.

09 dec, 2020 | ECONOMICA.net

La băncile din top zece, diferenţa de dobândă între depozitele clasice şi conturile de economii este de maximum 2 puncte procentuale. În acest context, conturile de economii care oferă o structură mai flexibilă devin tot mai atractive. Care sunt cele mai avantajoase dintre ofertele de pe piață? Vei vedea că la băncile din top 10, dobânzile variază între 0,3% și 1,3% anual.

În general, băncile nu percep comisioane nici pentru deschiderea, nici pentru administrarea conturilor de economii, cu excepția BRD. Principala diferenţiere este faptul că băncile unele bănci solicită existenta unui sold minim, iar altele au dobânzi diferențiate în funcție de sumele disponibile în cont. Conform tabelului de mai jos, cele mai bune condiţii de accesare aunui cont deeconomii sunt oferite de OTP Bank, Banca Transilvania şi CEC Bank.

De subliniat că, la fel ca și banii din depozite, și sumele din conturile de economii sunt garantate. Iar conturile pot fi alimentate atât în numerar, la ghișee, cât și de la distanță- prin Internet sau Mobile Banking.

 

Banca Dobanda Observații
OTP Bank 1.15-1.30% suma min 100 lei, dobanda 1.3 pt >50.000, zero comision
Garanti Bank 1.00% min 50 lei, fara comision
Banca Transilvania 0.8%-1.2% min 10.000, dobanda 1,2 pentru >500.000 lei
ING Bank 0,7% Zero comisioane
CEC Bank 0.5%-0,7% fara  min, dobanda 0,7 entru solduri peste 25.000
BCR 0,3% Sold minim: 500 RON, comision 0
BRD 0,3% Atucont - sold min 500 lei, comision 0,8 eur/luna
Unicredit 0,4% zero comisioane
Raiffeisen 0,4% zero comsiioane
Alpha Bank 0.2%-06%  

Banii care stau în conturile curente nu generează niciun câştig. În cazul în care permanent ai un surplus de banii în contul de salariu (ofertele prezentate mai sus nu au legatura cu virarea sau nu a salariilor în contul băncii), poţi lua în calcul deschiderea unui cont de economii și transferarea surplusului către acesta.

Majoritatea conturilor de economii permit retrageri şi depuneri în cont, în orice moment. Contul de economii te poate ajuta să economiseşti regulat.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO