Care sunt cele mai bune oferte pentru creditele auto?

Creditele cu garanție de stat "Prima Mașină", cu avans de doar 5%, față de 20% - în cazul împrumuturilor standard și cu dobânzi sub 5,2% pe an, cu 3 puncte procentuale mai mici decât media pe piață nu au fost la mare căutare anul acest.
Economica.net - Dum, 15 nov. 2020, 21:54
Care sunt cele mai bune oferte pentru creditele auto?

Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, a răspuns întrebărilor ECONOMICA.NET şi a arătat că numărul creditelor Prima Maşină acordate în primele 10 luni din 2020 s-a dublat faţă de cel al creditelor acordate anul trecut, chiar dacă anul acesta doar două bănci s-au înscris în program.

„În perioada 01.01-31.10.2020 în cadrul programului Prima Maşină, au fost acordate un număr de 11 credite, cu o valoare totală a garanţiilor de 280.910 lei, dublu faţă de 2019 când au fost acordate un număr de 5 credite, cu o valoare totală a garanţiilor de 113.794 lei”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dumitru Nancu, director general al Fondului pentru GarantareaIMM-urilor (FNGCIMM).

Directorul Fondului precizează că în anul 2020, s-au înscris doar două bănci în program, respectiv CEC Bank şi Alpha Bank, cărora li s-a alocat un plafon de garantare în vederea emiterii de garanţii în acest an. În aceste condiţii, pentru creditele garantate în cadrul acestui program, finanţatorii pot practica marje al căror nivel se situează până la concurenţa plafonului maxim de 3% prevazut la nivelul legislaţiei.

Chiar dacă, de aceasta data concurenţa era mică (faţă de 8 bănci înscrise în program anul trecut), CEC Bank a reuşit să coboare marja la 2,90%, la fel ca în cazul programului Prima Casă, sub maximum impus de lege de 3%, care este practicat de Alpha Bank.

Cine mai dă credite Prima Maşină

       

 

       

Banca

Dobânda

Comisioane

Graţie

CEC Bank

5,07% (IRCC+2,90%)

250 lei

90 zile

Alpha Bank

5,17% (IRCC+3%)

1,49% din valoarea creditului

 

Sursa: Băncile comerciale

   

Spre comparaţie, celelalte bănci din piaţă care oferă credite auto, percep o dobândă între 8,60% şi 13,1%. În ciuda dobânzii extrem de avantajoase, clienţii preferă fie creditul de nevoi personale, mult mai scump decât Prima Maşină, fie creditul traditional sau soluțiile de finanțare prin dealeri.

Bineînţeles, valorile acceptate şi ale creditului şi ale avansului diferă în funcţie de tipul de maşină ales. La CEC Bank, de exemplu, pentru autoturismele cu sistem de propulsie termic – cu motor cu ardere internă se oferă suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA, după caz. Pentru autoturismele cu sistem de propulsie hibrid se acordă credit de 100.000 lei, plus TVA. Iar în cazul autoturismelor electrice, suma maximă este de 150.000 lei, la care se adauga TVA.

Avansul solicitat de CEC Bank este de 5% în cazul autovehiculelor cu motoare pe benzină, GPL sau motorină, urcând la 20% în cazul celor hibrid și 25% pentru cele electrice.

La Alpha Bank, clienţii care aleg programul Prima Maşină au posibilitatea de a achizitiona un autovehicul nou, în valoare de maximum 60.000 lei (preţ cu TVA). Creditul este disponibil în lei şi se acordă pe o perioada de maximum 5 ani, iar avansul solicitat este de minimum 5% din valoarea autovehiculului.

Aşa cum aratălegea “În conformitate cu prevederile art.2, alin (3) din HG nr. 1053/2014 din 18 noiembrie 2014 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, cu modificările şi completările ulterioare:(3) Costul total al finanţărilor acordate în cadrul Programului, care este suportat de către beneficiar, se compune din rata dobânzii stabilite pe baza indicelui de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor, denumit în continuare IRCC, plus o marjă de maximum 3% pe an; marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator şi cheltuielile obligatorii legate de finanţare, în toate etapele finanţării; marja nu include costul asigurării, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate, prima de garantare, penalităţile percepute conform contractului de finanţare.”

Te-ar mai putea interesa și
Oslo limitează accesul vaselor de pescuit rusești în porturile norvegiene
Oslo limitează accesul vaselor de pescuit rusești în porturile norvegiene
Norvegia a anunţat joi că limitează accesul navelor de pescuit ruseşti în porturile sale şi va controla mai riguros vasele respective, pentru a evita folosirea acestora la evitarea......
Volkswagen urmează să investească peste 1 miliard de euro în China – surse Reuters
Volkswagen urmează să investească peste 1 miliard de euro în China – surse Reuters
Volkswagen intenţionează să facă o investiţie masivă în societatea sa mixtă din China pe segmentul de software, au ...
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru încă 60 de zile
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru încă 60 de zile
Starea de urgenţă instituită în Republica Moldova pe 24 februarie, în urma invaziei ruse în Ucraina, a fost prelungită ...
Xiaomi redefineşte stilul de viaţă modern prin lansarea unei game extinse de produse AIoT
Xiaomi redefineşte stilul de viaţă modern prin lansarea unei game extinse de produse AIoT
Aspiratoarele robot, prima serie de aspiratoare umed-uscate Xiaomi, televizoarele inteligente, un nou smart band și o tabletă ...