Care sunt cele mai detestate firme din România

01 04. 2014
asigurare1_36860000_48908200_94679400_19252500

Firmele de asigurare din România sunt departe de a avea o imagine bună în ochii propriilor clienţi, în ciuda faptului că afacerile lor ar trebui să se bazeze tocmai pe încredere. Potrivit unui studiu realizat de Gfk, pentru unul din doi clienţi ai asigurătorului, numele firmei nu are nicio importanţă.

Mai mult, aproximativ 6% dintre persoanele chestionate au spus că firma de asigurare le este duşman, în timp ce doar 20% spun ca au o relaţie strânsă cu firma de asigurare. Studiul face referire la poliţele de viaţă şi de sănătate, produse care presupun o relaţie pe termen lung între companie şi client.

„Pentru prima oară s-a conturat atât de clar un segment al duşmanilor. Am rulat acest instrument pe piaţa auto, banking sau farma şi pe niciuna dintre ele nu am avut un segment de relaţii atât de intens negative”, apreciază Simona Dan, Market Strategy Advisor la GFk România.

Din sondajul GfK rezultă ca asigurătorii care au cele mai calde şi pozitive relaţii cu clienţii (prieteni vechi şi cercul social) sunt ING Asigurări (46%), Allianz Ţiriac (37%), BCR Asigurări (23%), Generali şi Metropolitan (cu câte 22%), Carpatica Asig şi Omniasig (cu câte 19%). La polul opus, al celor mai „duşmănite” companii se află Astra, BRD Asigurări şi Euroins, fiecare cu 10% opinii strict negative.

Brokeri despre relaţia cu asiguratorii: Este un război rece, iar tensiunile vor creşte pe viitor

Asigurătorii înregistrează un declin de imagine şi în ceea ce priveşte relaţia cu intermediarii, care în 2013 au realizat peste jumătate din totalul vânzarilor. Un sondaj intern al asociaţiei brokerilor (UNSICAR) arată că legăturile acestora cu asigurătorii s-au înrăutăţit în ultimul an.

„Aş spune că am observat mai degrabă o depreciere a relaţiei cu societăţile de asigurare. Am senzaţia că sunt participant la un război rece şi percep o amplificare a acestor tensiuni. Creşterea rapidă din ultimii ani a gradului de intermediere nu este pe placul asigurătorilor care se simt ameninţati”, spune Gheorghe Grad, directorul brokerului SRBA. Aceasta opinie este împărtăşită, de altfel, de majoritatea brokerilor mari din piaţă. ” Se pare că asiguratorii sunt mai degrabă speriaţi decât multumiţi de vânzările în creştere realizate de brokeri”, spune şi Sebastian Matişan, director la INK Broker.