Care sunt cele mai importante obligații pe care trebuie să le îndeplinească angajatorii cu privire la bunăstarea angajaților lor?

Prin lege, toți angajatorii din România sunt obligați să elaboreze și să comunce angajaților lor o serie de măsuri de protecție adoptate cu rolul de a preveni accidentele la locul de muncă, precum și îmbolnăvirile profesionale. Toate aceste reguli vizează îmbunătățirea mediului de lucru de care beneficiază un angajat, indiferent dacă vorbim de sectorul public sau privat.
Ion Dobreanu - vin, 05 aug. 2022, 13:37
Care sunt cele mai importante obligații pe care trebuie să le îndeplinească angajatorii cu privire la bunăstarea angajaților lor?

Vom enumera în continuare care sunt principalele obligații pe care un angajator le are față de angajații săi la capitolul protecția muncii, iar la finalul articolului vom explica și de ce este important în calitate de angajator să colaborezi cu un serviciu de protecția muncii.

10 Obligații ale oricărui angajator din România

1. Să evalueze riscurile existente la locul de muncă pentru a putea stabili cele mai eficiente măsuri de prevenție. Aceste măsuri pot consta fie în utilizarea unui echipament special de protecție; fie în înlocuirea substanțelor chimice periculoase utilizate în activitatea de producție cu altele care nu reprezintă niciun pericol pentru sănătatea umană; fie prin reamenajarea locului de muncă etc.

2. Să asigure un audit SSM la locul de muncă în colaborare cu instituții capabile de a efectua controale în acest sens.

3. Să obțină autorizațiile de funcționare a unităților de lucru din punct de vedere SSM încă dinainte de a-și începe activitatea de lucru și să mențină condițiile de lucru pe baza cărora a obținut autorizațiile respective.

4. Să analizeze toate condițiile de muncă din cadrul companiei sale și pe baza acestei evaluări să stabilească măsuri tehnice și organizatorice care să limiteze pericolele la care se expun angajații săi.

5. Să treacă în fișa postului fiecărui angajat în parte, inclusiv a angajaților cu răspundere în privința protecției muncii, atribuțiile pe care le au în vederea asigurării unui loc de muncă lipsit de pericole.

6. Să elaboreze ori de câte ori este necesar, noi instrucțiuni eficiente de securitate la locul de muncă și să impună respectarea lor tuturor angajaților, dar și celorlalte persoane care vizitează compania sa.

7. Să asigure supraveghere medicală optimă în funcție de toate riscurile de sănătate la care se expun angajații săi în timpul petrecut la serviciul asigurat de el.

8. Să noteze riscurile profesionale într-o fișă de expunere la risc luând în calcul situația fiecărui lucrător în parte și să actualizeze această fișă ori de câte ori apar schimbări în cadrul proceselor de producție.

9. Să țină o evidență nominală a tuturor angajaților cu handicap, a persoanelor minore, dar și a altor indivizi care fac parte din grupuri sensibile sau expuse la un risc ridicat de accident sau îmbolnăvire profesională.

10. Să țină cont de normele de protecție a muncii încă din stadiul de cercetare a bunurilor pe care dorește să le producă pentru a nu-și expune deloc angajații la riscul de accident în timpul procesului de execuție.

Avantajele colaborării cu un serviciu de protecția muncii

Există foarte multe obligații pe care un angajator trebuie să le îndeplinească din punct de vedere legal față de angajații săi. Iar în fața legii importanța lor este aceeași. Dar pe de altă parte, ca angajator, poate fi dificil ca pe lângă sarcinile obișnuite de lucru să ții cont și de toate aceste reguli. De aceea, pentru a te putea concentra mai mult pe activitatea firmei tale și a-ți maximiza profiturile, poți lăsa povara elaborării măsurilor de protecție a muncii în responsabilitatea unui serviciu special de protecție, cu o experiență vastă în acest domeniu.

O astfel de firmă se poate ocupa în locul tău de toate normele de siguranță și protecție a muncii, ajutându-te să salvezi mulți bani și cel mai important timp ca să te poți dedica mai mult activităților tale.

Pe deasupra, colaborarea cu un serviciu dedicat de protecția muncii te ajută și să-ți schimbi atitudinea față de normele de protecție a securității și siguranței în muncă. Privind obiectiv, aceste norme nu sunt o povară în calea succesului pentru angajatorii din România, ci o unealtă cu ajutorul căreia ei își pot desfășura activitățile într-un mod mai eficient.

Te-ar mai putea interesa și
Evergent Investments, fosta SIF Moldova, raportează un rezultat net de 65,2 milioane de lei la semestrul I din 2022, mai mult decât estimase pentru tot anul
Evergent Investments, fosta SIF Moldova, raportează un rezultat net de 65,2 milioane de lei la semestrul I din 2022, mai ...
Compania de investiții Evergent Investments raportează pentru semestrul I depășirea rezultatului net estimat pentru tot anul 2022. Rezultatul net înregistrat la 30 iunie 2022 este compus din......
Ministerul Economiei a semant autorizația de construire a conductei de gaze naturale Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa
Ministerul Economiei a semant autorizația de construire a conductei de gaze naturale Prunişor – Orşova – Băile ...
Autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile Herculane - Jupa, ...
Rompetrol a reușit să înregistreze un profit de peste 58 de milioane de dolari în primele șase luni din 2022
Rompetrol a reușit să înregistreze un profit de peste 58 de milioane de dolari în primele șase luni din 2022
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a anunțat astăzi că în perioada ianuarie – iunie ...
Prada țintește să strângă cel puțin un miliard de dolari printr-o listare secundară la Bursa din Milano
Prada țintește să strângă cel puțin un miliard de dolari printr-o listare secundară la Bursa din Milano
Producătorul italian de articole de lux Prada SpA analizează posibilitatea de a strânge cel puţin un miliard de dolari ...