Care sunt cele mai mari case de brokeraj la Bursa din Bucureşti

O firmă independentă, Swiss Capital este cea mai activă casă de brokeraj din România, pe o piaţă dominată de bănci. Swiss a făcut tranzacţii de aproape 700 de milioane de lei în primele două luni din 2012. Swiss Capital a fost răscumpărată de către manageri de la grupul belgian KBC. Este controlată de Sorin Apostol, fondatorul companiei şi de brokerul veteran Bogdan Juravle. A doua clasată, la mare distanţă, este sucursala ING din România.
Adrian N. Ionescu - vin, 02 mart. 2012, 10:55
Care sunt cele mai mari case de brokeraj la Bursa din Bucureşti

ING a intermediat tranzacţii de 325 milioane de lei. Swiss Capital şi-a v[zut, totuşi diminuată cota de piaţă de la circa 29%, în ianuarie, la 18% la 29 ferbuarie. Swiss a fost cel mai activ intermediar al tranzacţiilor cu Fondul Proprietatea de la listare încoace, ceea ce a propulsat firma pe primul loc în clasament, cu un rulaj anual de 5,08 mld. lei (24% din tranzacţiile totale).

În rest, companiile de brokeraj afiliate băncilor sau înseşi băncile care sunt membre ale Bursei, domină topul brokerilor, abia pe locul 10 reuşind să se strecoare SSIF Broker Cluj Napoca. Brokerii clujeni au avut tranzacţii de 131 de milioane delei în primele două luni din 2012, ceea ce echivalează cu o cotă de piaţă de 3,57%.

Doar alte 12 dintre celelalte 47 de firme de brokeraj au cote de piaţă de peste 1%, restul reuşind cu greu să supravieţuiască.

Topul brokerilor va fi afectat de intermedierea ofertelor publice de vânzare a unor noi pachete de acţiunilor ale statului la Transelectrica şi Transgaz (15% din total) şi Tarom (20%).

Swiss Capital este în consorţiile de intermediere de la Transelectrica (alături de BCR şi Intercapital) şi de laTarom (împreună cu Carpatica Invest), iar la Transgaz intermediari sunt Raiffeisen Capital & Investment, cehii de la Wood şi BT Securities.

Oferta de vânzare de la Transelectrica ar trebui să înceapă să în această lună, iar cea de la Transgaz este programată pentru finalul lunii aprilie. În octombrie este aşteptată vânzarea a câte 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...