Care sunt cele mai mediatizate mărci auto în prima jumătate a anului – Studiu Mediafax

Piaţa auto a fost prezentă în media (TV, presă scrisă şi mediu online) în prima jumătate a anului 2012 cu peste 165.000 de referiri la branduri auto româneşti şi străine, cele mai vizibile fiind Dacia, Ford, Renault, BMW şi Mercedes, potrivit unui studiu realizat de Mediafax Monitorizare.
Economica.net - lun, 24 sept. 2012, 11:24
Care sunt cele mai mediatizate mărci auto în prima jumătate a anului - Studiu Mediafax

Studiul a fost făcut în perioada 1 ianuarie – 30 Iunie 2012 din peste 44.000 de surse, din care 154 titluri de presă scrisă, 1.080 site-uri, 26.457 bloguri, 14 canale de televiziune şi 16.525 de conturi de twitter. Au fost monitorizate 32 de branduri auto: Aston Martin, Audi, Bentley, BMW, Chevrolet, Citroen, Dacia, Ferrari, Fiat, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Jaguar, Kia, Lamborghini, Maserati, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Range Rover, Renault, Seat, Skoda, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen.

Distribuţia numărului de apariţii pe medii este majoritară pentru mediul online, 90% din apariţiile brandurilor auto apărând pe site-uri, bloguri şi conturi de twitter, 8% în presa scrisă şi 2% pe staţiile TV.

 Deşi televiziunile au un impact semnificativ, cele mai puţine referiri – 3.462 – au fost la canalele TV monitorizate. Televiziunea cu cele mai multe menţiuni despre piaţa auto este Digi 24, deşi această televiziune de ştiri s-a lansat în data de 1 martie 2012, după începerea studiului Mediafax Monitorizare. Astfel, Digi 24 a avut 577 de menţiuni despre brandurile auro, urmată de o altă televiziune de ştiri, Realitatea TV, cu 522 şi de televiziunea generalistă ProTV cu 422 de menţiuni. Un număr de 1.922 din referiri au fost înregistrate pe canalele de ştiri, reprezentând 55% din totalul monitorizat pe TV. Cele mai mediatizate branduri în TV au fost: Dacia (634 referiri), Ford (359 referiri), Renault (272) şi Mercedes (192).

În presa scrisă, cele mai multe referiri le-au avut brandurile Ford – 986, Renault – 968 şi Dacia – 926, dintr-un total de aproximativ 12.500. În ceea ce priveşte tipul publicaţiilor, cele de specialitate au generat 47.5% din apariţiile în produsele presei scrise. Autobild se află în topul publicaţiilor scrise, cu un număr de 1467 de referiri la brandurile auto monitorizate, urmat de Auto Moto şi Sport (cu 945 referiri) şi cotidianul Ziarul Financiar (718 referiri).

Un alt indicator urmărit a fost cel al favorabilităţii faţă de brandurile monitorizate. Astfel, cumulând apariţiile din presa scrisă şi TV, primele 10 branduri care au înregistrat cele mai multe referiri înregistrează o pondere semnificativ favorabilă în totalul menţiunilor – peste 65%.

Totuşi, Dacia înregistrează cea mai mare pondere a referirilor nefavorabile – 15%. Nivelul ridicat al acestui indicator poate fi explicat de volumul mare de apariţii îm diverse contexte care atrage după sine şi un număr mai mare de critici şi de corelaţia cu brand românesc versus străin. O altă posibilă explicaţie este mediatizarea pe care a avut-o întreruperea temporară a activităţii uzinei la sfârşitul lunii iunie.

Mult mai bogat în apariţii, mediul online ocupă primul loc în topul canalelor de comunicare în care brandurile auto au fost subiect al articolelor de pe site-uri sau din mesajele tweet-uite. Site-urile înregistrează ponderea cea mai mare în totalul referirilor înregistrate, cu un număr de circa 111.000, urmate de mesajele pe twitter cu 31.000 de referinţe şi bloguri cu 8.500. Datorită volumului mare de informaţii de care dispun, agregatoarele de ştiri sunt pe primele trei locuri în topul site-urilor care au generat cele mai multe referiri la brandurile auto – ziarelive.ro – circa 9.000 apariţii, stirea.net – circa 7,300 apariţii, presaonline.com – circa 4.200 apariţii. Primul site specializat – 4tunnig.ro – apare abia pe locul 6 în acest top, cu circa 2.400 apariţii. Site-urile specializate nu depăşesc 7% din totalul volumului de apariţii ale brandurilor auto în online, cele mai bine plasate fiind 4tunning.ro, automarket.ro şi promotor.ro.

Cel mai mare număr de apariţiii într-un blog s-au înregistrat în autoevolution.com, blog optimizat pentru română, engleză şi spaniolă, fiind monitorizate peste 1.400 de referiri în primul semestru al lui 2012.

Dacia, BMW şi Ford sunt brandurile care au avut cele mai multe apariţii în zona de online cu 16.700, 15.900 şi 11.100 de apariţii, cu menţiunea că ordinea se schimbă doar în segmentul bloguri, unde top 3 este BMW, Dacia şi Ford.

 Comparând ponderile apariţiilor diferitelor branduri în media clasică (presă scrisă şi TV) cu mediul on-line, constatăm că Dacia, BMW, Ferrari, Nissan şi Lamborghini au o pondere semnificativ mai mare în totalul volumului mediatizărilor din online vs media clasică, ceea ce duce la confirmarea unei afinităţi mai mari a informaţiilor din online pentru brandurile de mai sus.

De la teste cu automobile care tocmai au ieşit pe piaţă, imagini-spion ale noilor generaţii de maşini, comunicate de presă, relatări de la Saloanele Auto aşteptate de pasionaţi şi până la analize economice sau ofertele de preţ, piaţa auto a înregistrat o vizibilitate ridicată (în special în online) prin ştiri şi articole care au modificat percepţia publicului despre brandurile auto.

Mediafax Monitorizare face parte din Mediafax Group şi este primul serviciu românesc de monitorizare profesionistă a presei, lansat în 1998. În prezent, Mediafax Monitorizare furnizează rapoarte zilnice şi analize de imagine unui portofoliu de circa 350 de clienţi corporate şi instituţionali.

Mediafax Group este o companie construită în jurul conţinutului şi reuneşte cele mai multe branduri-lider de piaţă din presa românească. Brandurile Mediafax Group sunt: BUSINESS: ZIARUL FINANCIAR, www.zf.ro, BUSINESS Magazin, www.businessmagazin.ro; SPORT&SPECIAL INTEREST: ProSport, www.prosport.ro, www.liga2.ro, PROMotor, www.promotor.ro, www.go4it.ro, www.descopera.ro; Playboy, www.playboy.ro; GQ; GENERAL: Mediafax Mass-Media News, www.mediafax.ro, www.gandul.info; Mediafax Foto, Mediafax Monitorizare, Mediafax Mobile; WOMEN&ENTERTAINMENT: PRO TV Magazin, www.protvmazin.ro, Ce se întâmplă, doctore?, www.csid.ro, The One, www.one.ro, InStyle, GLAMOUR, www.apropo.ro, www.showbiz.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...