Cine nu-şi plăteşte ratele la bancă. Topul judeţelor

Restanţele la credite au ajuns la 31 de miliarde de lei în luna aprilie, o creştere de 30% faţă de anul anul trecut. Intrarea în insolvenţă a combinatului Oltchim a făcut ca Vâlcea să devină judeţul cu cel mai mare procent al restanţelor în total credite, în timp ce Gorjul stă cel mai bine la acest capitol.
Mihai Banita - Dum, 02 iun. 2013, 21:02
Cine nu-şi plăteşte ratele la bancă. Topul judeţelor

Restanţele la credite ale firmelor şi gospodăriilor au ajuns la 31 de miliarde în aprilie 2013, în creştere cu 30% faţă de nivelul de 24 de miliarde de lei înregistrat în aprilie 2012, potrivit statisticilor Băncii Naţionale a României. Soldul creditelor a scăzut de la 227 de miliarde de lei la 222 de miliarde de lei în acest interval.

Restanţele se referă doar la principalul datorat – suma efectiv împrumutată şi nereturnată – şi nu şi la dobânzile şi comisioanele aferente creditului, şi sunt înregistrate de la prima zi de întârziere la plată.

Cel mai mare procent al restanţelor în total credite este înregistrat în judeţul Vâlcea: 29%. În aprilie 2013 erau înregistrate restanţe de 850 de milioane de lei, faţă de un nivel al creditelor de 2,9 miliarde de lei. Restanţele erau în urmă cu un an de doar 271 de milioane de lei şi rata în total credite era de 9%, sub media de 10% pe ţară de la acel moment.

Datele sunt afectate de problemele de la combinatul Oltchim, aflat în insolvenţă şi cu mari datorii la bănci.

Al doilea judeţ unde firmele şi populaţia au mari restanţe la bănci este Sălajul. Rata restanţelor în total credite era de 24% la nivelul lunii aprilie 2013, în creştere de la 18% faţă de 2012, când Sălajul era judeţul cu cel mai prost raport pentru bănci.

Judeţele Suceava, Galaţi şi Bistriţa-Năsăud înregistrează ponderi de 19-20% a restanţelor în total credite, faţă de o medie de 15% în urmă cu un an.

O explozie a creditelor restante este înregistrată şi în Timiş, care a ajuns unul dintre judeţele cu cel mai prost comportament la plată din ţară: restanţe de 1,6 miliarde de lei (o rată de peste 18%), faţă de un miliard de lei anul trecut (o rată de 11%).

La polul opus, cea mai redusă rată a restanţelor în total credite sunt înregistrate în Gorj (6%), Dâmboviţa (7%), Teleorman (9%) şi Tulcea (9%). Pe de altă parte, aceste judeţe au şi un sold al creditelor redus.

În Bucureşti erau înregistrate restanţe de aproape 12 miliarde de lei, dintr-un total al creditelor de 90,4 miliarde de lei, în creştere de la restanţe de 9 miliarde de lei şi un total al creditelor de 90,7 miliarde de lei în urmă cu un an. Ponderea restanţelor în total credite a crescut de la 9,6% la 13,1%, evoluţie similară cu cea înregistrată la nivelul întregii ţări: 10,5% vs. 13,9%.

În luna martie, ultima pentru care există date de la BNR, rata creditelor neperformante era de 19,08%. exprimată ca pondere în total credite şi dobânzi. Rata creditelor neperformante se calculează ca pondere între creditelor nebancare şi dobânzile aferente, restante de peste 90 de zile şi totalul creditelor şi dobânzilor aferente clientelei nebancare, fără a lua în calcul elementele din afara bilanţului.

Topul restanţelor la credite în Româniaclick pe imagine pentru mărire

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...