Care sunt problemele de pe piaţa de capital. BVB şi Depozitarul Central demarează consultări

Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central vor demara o serie de consultări pentru identificarea dificultăţilor cu care se confruntă piaţa românească de capital şi remedierea acestora.
Economica.net - lun, 28 mai 2012, 12:51
Care sunt problemele de pe piaţa de capital. BVB şi Depozitarul Central demarează consultări

‘BVB, împreună cu Depozitarul Central, vor demara nişte consultări adresate clienţilor lor, respectiv investitorilor, custozilor, pentru a identifica aceste aspecte care fac ca piaţa românească să fie mai greu accesibilă, cum ar fi dificultăţi în deschiderea contului, probleme tehnice legate de contul global, modul de implementare, separarea între sistemul de tranzacţionare şi sistemul post-tranzacţionare, o serie de aspecte tehnice de genul acesta care, parţial, pe vremea Rasdaq-ului, erau oferite investitorilor şi se pare că sunt utile în continuare”, a arătat, luni, Anca Dumitru, directorul general adjunct al BVB, într-o conferinţă de specialitate.

Ea a îndemnat participanţii la conferinţă să fie „cât se poate de deschişi” atunci când vor primi astfel de solicitări, astfel încât piaţa de capital din România să devină competitivă.

„Rugămintea mea este să fiţi cât se poate de deschişi atunci când veţi primi astfel de solicitări de la brokerii prin care lucraţi, pentru că sunt foarte utile pentru noi şi, în mod centralizat, vrem să discutăm cu CNVM, să mergem să modificăm şi legea, dacă este cazul, astfel încât piaţa de capital românească să fie competitivă şi să ajungă acolo unde am văzut că a fost în perioada interbelică, când era cea mai importantă piaţă din regiune”, a subliniat reprezentantul BVB.

Anca Dumitru a subliniat că specialiştii BVB fac tot posibilul să aducă instrumente noi, facilităţi, care să facă bursa atractivă pentru investitori. De asemenea, sistemul fiscal pentru investitori s-a îmbunătăţit odată cu modificarea Codului fiscal.

În altă ordine de idei, directorul adjunct al BVB a făcut referire şi la costurile de tranzacţionare, precizând că, în prezent, partea fixă din structura comisioanelor practicate la BVB tinde către zero.

„Insist asupra unui aspect: comparaţia pe care o facem în general este între comisioanele variabile – comisionul aplicat la valoarea tranzacţionată – între BVB şi bursele din regiune cu lichiditate mai mare. Un comision mai mic aplicat la o sumă mult mai mare dă o sumă mult mai mare. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, dacă ne uităm la structura comisioanelor practicate de celelalte burse, toate au o parte fixă semnificativă şi o parte variabilă. La noi, practic, partea fixă în acest moment tinde către zero. Tot ce plăteşte un participant este 1.500 de lei pe an calitatea de membru la BVB. Este un aspect care ne preocupă şi pe noi, pentru că suntem în mediu competitiv şi, în momentul când mai ales se va lista Fondul Proprietatea şi în altă parte, intrăm şi mai mult în competiţie cu alte burse. Un alt aspect este faptul că bugetul şi lista tarifelor şi comisioanelor sunt aprobate de Adunarea Generală a Acţionarilor”, a adăugat Anca Dumitru.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cel mai mare ROBOR din primăvara anului 2020 şi până acum –  luni, 25.10.2021
Cel mai mare ROBOR din primăvara anului 2020 şi până acum – luni, 25.10.2021
ROBOR continuă să crească şi indicii la trei şi şase luni ating cele mai mari valori din ultimul an şi cinci luni.
Dezvoltatorul Impact a luat un credit de la Libra Internet Bank pentru refinanțarea investițiilor
Dezvoltatorul Impact a luat un credit de la Libra Internet Bank pentru refinanțarea investițiilor
Impact Contractor & Developer a anunțat semnarea unui contract de credit pentru refinanțarea investițiilor cu Libra Internet ...
Creştere cu 50% a numărului de tranzacţii online efectuate cu cardul, în primele nouă luni – Netopia
Creştere cu 50% a numărului de tranzacţii online efectuate cu cardul, în primele nouă luni – Netopia
Numărul tranzacţiilor online efectuate cu cardul a crescut cu 50%, în primele nouă luni ale anului, comparativ cu aceeaşi ...