1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 12 º

Companii

Care sunt salariaţii de la stat care au câştigat cel puţin dublu faţă de omologii lor din privat

Angajaţii care lucrează în companii controlate de stat, în domeniile: extracţia cărbunelui superior şi inferior, industria metalurgică, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, dar şi activităţi auxiliare pentru  intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, au încasat, în medie, anul trecut salarii nete cel puţin duble faţă de omologii lor care activează în mediul privat, arată datele Institutului Naţional de Statistică, comparate de ECONOMICA.NET

Iată domeniile în care salariaţii de la stat au câştigat cel puţin dublu faţă de omologii lor din companii private

Concret, salariaţii care lucrează în domeniul extracţiei cărbunelui superior şi inferior, în companii controlate de stat, au încasat, în medie, 2.757 lei în mână, anul trecut.
Spre comparaţie, omologii lor din companiile private au avut salarii medii nete de 1.206 net în anul 2014, arată datele Institutului Naţional de Statistică, cuprinse în ancheta "Câştigurile salariale şi costul forţei de muncă în 2014", remisă ECONOMICA.NET.

Angajaţii din industria metalurgică care lucrează la stat au încasat, în medie, 4.670 lei net în 2014, faţă de 2.175 lei - omologii lor din firmele private.

Salariile medii nete încasate anul trecut la companiile de stat, în domeniul activităţilor auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii au fost de 4.829 lei, de cel puţin două ori mai mari decât cele din mediul privat (unde s-a câştigat 2.104 lei net lunar, în medie).

Angajaţii din transporturi terestre şi transporturi prin conducte care activează în companii de stat au câştigat în mână 2.266 lei, în medie, în anul 2014, faţă de 1.009 lei - omologii lor din mediul privat.

Metodologie

Prin sintagma "companii de stat" INS înţelege companii proprietate integrală de stat, proprietate majoritară de stat, proprietate publică de interes naţional şi local.
În categoria companiilor privată INS include companii cu proprietate majoritară privată, proprietate integral privată, proprietate cooperatistă, proprietate obştească, proprietate integral străină.
Ancheta INS citată mai sus reprezintă o cercetare exhaustivă despre câştigurile salariale medii (nete şi brute) din toate domeniile de activitate, în companii proprietatea statului şi în companii private.

Amintim că valoarea medie a câştigului salarial e singurul indicator referitor la mărimea salariilor din România, măsurat de INS. 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO