Care vor fi cele mai atractive acţiuni de la BVB în această toamnă – analiză Tradeville

Companiile Transgaz, Transelectrica şi Romgaz vor oferi investitorilor cele mai mari dividende, ţinând cont de rezultatele financiare din primul semestru din 2014, estimează analiştii casei de brokeraj Tradeville.
Economica.net - lun, 08 sept. 2014, 12:02
Care vor fi cele mai atractive acţiuni de la BVB în această toamnă - analiză Tradeville

În funcţie de rezultatele semestriale şi ultimele evoluţii bursiere, cele mai atractive acţiuni tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti sunt ale companiilor din domeniul energiei, pentru care se estimează dividende consistente, şi cele care s-au depreciat accentuat în raport cu fundamentele financiare solide, arată analiza Tradeville. Printre oportunităţile de toamnă, specialiştii Tradeville mai enumeră o serie de acţiuni cu potenţial ridicat de creştere a profitului, fondul ETF BET Tradeville şi câteva perechi valutare pe baza dolarului american.

‘În ordinea atractivităţii dividendelor estimate de noi pe baza rezultatelor semestriale, pe primul loc se află Transelectrica (TEL), de la care ne aşteptăm la un dividend brut de 3,70 lei/acţiune, echivalentul unui randament de 16% la preţul din prezent’, a apreciat Georgiana Androne, analist la Tradeville. Ajutată de majorările de tarife reglementate, compania a raportat o creştere spectaculoasă a profitului semestrial, cu 120%, confirmând că rezultatele solide de anul trecut nu reprezintă un eveniment izolat.

Urmează îndeaproape Transgaz (TGN), care îşi revine în forţă după eşecul proiectului Nabucco, ce i-a afectat profitabilitatea anul trecut, marcând un avans al profitului cu 118%. ‘Estimăm un randament brut de 25 lei/acţiune, echivalentul unui randament atractiv de 11%’, menţionează Georgiana Androne.

Specialiştii Tradeville arată că, în pofida creşterilor recente ale cotaţiilor, ambele companii de utilităţi sunt încă subevaluate potrivit multiplului de preţ PER la nivelul companiilor din BET, existând deci spaţiu amplu pentru aprecieri suplimentare.

Top 3 al dividendelor este completat de Romgaz (SNG), care a profitat din plin de procesul de liberalizare a pieţei de gaze naturale şi a raportat o creştere de 40% a profitului semestrial. Compania deţine o rezervă de cash de 3 miliarde lei, care îi permite lejer să plătească un dividend brut de 3 lei/ acţiune, echivalentul unui randament brut de peste 8%.

Pentru investitorii care acceptă un risc ridicat, Deutsche Bank (DBK) poate reprezenta o bună oportunitate de câştig, consensul Reuters indicând un potenţial de apreciere de 29%, în condiţiile în care acţiunile băncii au scăzut cu 25% de la începutul anului, sub impactul profitabilităţii modeste pe fondul cheltuielilor cu litigiile şi al costurilor de restructurare. Deşi banca şi-a consolidat capitalurile, încă se confruntă cu riscuri, fiind foarte important ce va evidenţia testul de evaluare a calităţii activelor derulat de BCE.

După o perioadă de corecţie în linie cu piaţa, titlurile Volkswagen (VOW) dau impresia că s-au stabilizat şi că pot reveni pe o tendinţă ascendentă, analiştii Reuters având un preţ-ţintă cu 25% faţă de cotaţiile curente. Premisele evoluţiei viitoare sunt legate de îmbunătăţirea condiţiilor economice în Europa, principala piaţă (unde 1 din 4 autoturisme vândute este Volkswagen) şi de creşterea cererii de vehicule Volkswagen în SUA şi ţările emergente (în special China).

Profitabilitatea susţinută a Allianz SE (ALV) şi dividendul în creştere (conform estimărilor Reuters), cu un randament brut de peste 4%, pot reprezenta pentru investitorii care acceptă riscurile legate de sistemul financiar şi expunerea pe datoriile suverane din Europa argumente în favoarea titlurilor Allianz. Pe lângă randamentul estimat de peste 4%, preţul-ţintă indicat de Reuters se situează cu mai mult de 6% peste cotaţiile din prezent.

Bayer AG (BAYN) continuă strategia de consolidare pe anumite segmente şi de diversificare pe altele şi şi-a menţinut estimările pentru întreg anul 2014. Consensul Reuters indică vânzări uşor peste estimările companiei şi un dividend brut în creştere, cu un randament de 2,1%. Scăderile din ultima vreme au mărit potenţialul de apreciere, cotaţiile din prezent fiind cu 3% sub maximul anului şi cu 9% sub preţul-ţintă agregat de Reuters.

‘Urmărim în continuare titlurile Fondul Proprietatea (FP) ca o bună oportunitate de investiţii pentru următoarele 12 luni, ţintind pentru moment atingerea pragului de 1 leu/ aţiune, ceea ce reprezintă un randament de peste 14% faţă de cotaţiile actuale’, adaugă analiştii Tradeville. Principalul catalizator ar putea fi planul de reducere a discountului dintre activul net pe acţiune şi preţul acţiunilor, de la circa 30% din prezent, la 15%.

Visa (V), companie care domină piaţa de plăţi electronice, pare o investiţie favorabilă după o perioadă de consolidare a trendului ascendent. Compania are perspective pentru o creştere medie de peste 15% a profitului net pe acţiune în următorii ani, iar analiştii chestionaţi de Reuters indică un potenţial de apreciere de peste 15% în următoarele 12 luni.

Pentru investitorii mai prudenţi, fondul ETF BET Tradeville, care replică indicele BET al Bursei, poate reprezenta un plasament deosebit de atractiv, în condiţiile în care indicii din SUA, Germania sau Marea Britanie au atins noi maxime post-criză, iar indicele BET ar mai trebui să crescă cu 50% pentru a atinge maximele de dinaintea crizei.

Pentru investitorii mai experimentaţi, specialiştii Tradeville spun că ‘pe piaţa Forex principala temă pe care o urmărim este cea a unui dolar puternic, ca atare avem în vedere perechile valutare ale dolarului american cu coroana suedeză (USD/ SEK), coroana norvegiană (USD/ NOK), coroana cehă (USD/ CZK) şi yenul japonez (USD/ JPY)’. De asemenea, este urmărită şi posibila depreciere a dolarului australian (AUD/USD).

Te-ar mai putea interesa și
Bruxelles-ul va prezenta planuri pentru un nou design al pieței europene de energie electrică
Bruxelles-ul va prezenta planuri pentru un nou design al pieței europene de energie electrică
Comisia Europeană va face o propunere de schimbare a designului pieţei de energie electrică a Uniunii Europene până la sfârşitul lunii martie a anului viitor, a declarat miercuri şeful......
Lukoil își va reorienta livrările de petrol prin conducta CPC, după intrarea în vigoare a embargoului asupra petrolului rusesc
Lukoil își va reorienta livrările de petrol prin conducta CPC, după intrarea în vigoare a embargoului asupra petrolului ...
Grupul petrolier rus Lukoil va înceta să mai exporte petrol prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) începând din luna ...
Aurescu: A existat o mare deschidere din partea lui Blinken pe subiectul vizelor; va fi demarată o campanie de informare
Aurescu: A existat o mare deschidere din partea lui Blinken pe subiectul vizelor; va fi demarată o campanie de informare
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că a discutat cu secretarul de stat american Antony Blinken pe ...
Varta amână investiția de un miliard de euro în fabrica de baterii din România
Varta amână investiția de un miliard de euro în fabrica de baterii din România
Varta amână investiția de un miliard de euro în fabrica de baterii pentru mașini electrice din România, a confirmat ...