Carlos Ghosn: Este prea devreme să estimăm impactul măsurilor noului Guvern francez asupra Renault

Economica.net
16 05. 2017
2013_02_14t123447z_1461008596_pm1e92e11n701_rtrmadp_3_renault_earnings_64794800

‘Cred că este prea curând să judecăm sau să estimăm ce se va întâmpla deoarece sunt atât de multe lucruri nesigure. Vom aştepta până când va fi un nou Guvern, o nouă majoritate şi o nouă politică’, a afirmat Carlos Ghosn la un eveniment desfăşurat la Tokyo.

Ghosn, care este şi şeful alianţei Renault Nissan, susţine că ar putea exista legături mai puternice între cei doi producători auto dacă Executivul francez îşi va vinde participaţia deţinută la Renault.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Cu toate acestea, Nissan nu are în prezent drepturi de vot la Renault, în timp ce statul francez, care şi-a majorat participaţia deţinută la Renault de la 15% la 19,7%, a reuşit să-şi dubleze drepturile de vot la grupul auto Renault.

Referindu-se la impactul deciziei Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană, Ghosn a explicat că va urmări cu atenţie desfăşurarea evenimentelor dar deocamdată nu vor exista modificări ale planurilor Nissan. Compania are o fabrică în Sunderland unde sunt produse anual 500.000 de vehicule, aproximativ o treime din producţia auto totală din Marea Britanie

Într-un interviu recent, Carlos Ghosn declara că deocamdată este prea devreme să spună care sunt măsurile concrete pe care noul preşedinte francez, Emmanuel Macron, le va lua cu privire la participaţia statului la Renault şi în consecinţă este prea devreme pentru el să facă comentarii.

Cu toate acestea, analiştii de la Evercore ISI au apreciat că sub conducerea lui Macron, Franţa ar putea fi mai înclinată spre vânzarea unei părţi din acţiunile deţinute la Renault, astfel că rezultatul alegerilor prezidenţiale din Franţa are implicaţii pozitive pentru grupul auto.

Victoria lui Emmanuel Macron a dat o lovitură serioasă planurilor preşedintelui Frontului Naţional, Marine Le Pen, vizând renunţarea la moneda euro şi limitarea schimburilor comerciale internaţionale ale Franţei, măsuri care ar fi afectat strategia de globalizare a directorului Renault, companie care deţine de asemenea producătorul auto rus AvtoVAZ. Macron, fost ministru al Economiei, a sprijinit strategia lui Ghosn, chiar dacă a criticat remuneraţia acordată directorului Renault şi a ameninţat că va introduce legi care limitează remuneraţia directorilor de companii.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.