Carlos Ghosn: Impactul Uber va fi marginal, oamenii nu vor renunţa să îşi cumpere şi să îşi conducă propriile automobile

Deţinerea de maşini proprietate personală nu va dispărea, indiferent de dezvoltarea afacerilor Uber şi ale firmelor de ride-sharing, a afirmat Carlos Ghosn, omul care ar putea superviza anul acesta mai multe vânzări auto decât oricine altcineva, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 09 nov. 2017, 20:28
Carlos Ghosn: Impactul Uber va fi marginal, oamenii nu vor renunţa să îşi cumpere şi să îşi conducă propriile automobile

Expansiunea serviciilor de ride-hailing şi perspectiva vehiculelor fără şofer a dus la prognoze potrivit cărora oamenii vor renunţa să îşi cumpere şi să îşi conducă propriile automobile în favoarea plăţii pentru călătorii individuale.

Într-un interviu acordat la New York, Carlos Ghosn, şeful alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi Motors a dat asigurări că vânzările de maşini în întreaga lume vor continua să crească, formele alternative de mobilitate având doar un impact marginal sau chiar stimulând cererea.

‘O mulţime de oameni cred că aceasta este o substituţie. Afacerile tradiţionale de producere şi vânzare a vehiculelor şi de deţinere a maşinilor vor continua’, a explicat Ghosn.

Analiştii se aşteaptă ca serviciile de ride-hailing şi car-sharing, eventual cuplate cu vehicule care se pot conduce singure, să răstoarne vânzarea de noi vehicule, o afacere estimată la peste 2.000 de miliarde de dolari anual. Cererea pe pieţele dezvoltate cum ar fi SUA, Europa şi Japonia se stabilizează, dar din ce în ce mai mulţi cetăţeni din ţări ca India şi China vor să deţină maşini, susţine Ghosn.

Grupul companiilor supervizate de Ghosn ar urma să vândă anul acesta aproximativ 10,5 milioane de maşini şi camioane pe plan global, suficient pentru a concura cu Volkswagen AG şi Toyota Motor Corp şi pentru a ajunge cel mai mare producător auto după vânzări, pentru prima dată în istoria sa. Alianţa estimează că livrările vor ajunge la cel puţin 14 milioane în 2022.

‘Creşterea se va menţine, deoarece primul lucru la care aspiră oamenii este un mijloc de transport autonom’, a explicat Ghosn.

În schimb, Jeff Holden, director în cadrul serviciului de rezervări de automobile Uber, susţine că ‘deţinerea individuală de maşini este ceva la care se va renunţa, deoarece este foarte ineficientă’.

Proprietarii folosesc o maşină doar 4% din timp, în schimb, dacă împarţi cu alte persoane un vehicul, acesta poate fi pe străzi 80-90% din timp. Nu are sens să deţii o maşină, adaugă Jeff Holden.

Născut în Brazilia, crescut în Liban şi educat în Franţa, Ghosn, în vârstă de 63 de ani, este şi un susţinător al frontierelor deschise şi comerţului liber.

‘Nu am nici un dubiu că pe termen lung vom vedea că globalizarea evoluează şi se dezvoltă. Se va schimba, se va moderniza, se va adapta, dar în nici un caz economia nu va mai putea fi pusă în spatele frontierelor şi nu vor putea fi construite ziduri. Deoarece, sincer, nu aşa se desfăşoară istoria şi nu aşa poate fi creată bogăţia de care să beneficieze oamenii’, a concluzionat şeful alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi.

În 2016, Renault, Nissan şi Mitsubishi au vândut împreună 9,96 milioane de vehicule în aproape 200 de ţări, adică mai mult de unul din nouă vehicule vândute la nivel mondial. Recent, Carlos Ghosn estima că alianţa îşi va devansa în scurt timp rivalii Volkswagen Group şi Toyota pentru a deveni cel mai mare producător auto din lume.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...