Carlos Ghosn pleacă de la Nissan după 16 ani, pentru a se concentra pe alianţa cu Renault şi Mitsubishi

Nissan Motor a anunţat că Carlos Ghosn va demisiona după 16 ani din funcţia de director general al grupului nipon, ceea ce îi va permite să se concentreze pe utilizarea expertizei sale în privinţa reducerii de costuri în rândul alianţei cu Renault SA şi Mitsubishi Motors Corp, transmit DPA, Reuters şi Kyodo.
Economica.net - joi, 23 feb. 2017, 07:30
Carlos Ghosn pleacă de la Nissan după 16 ani, pentru a se concentra pe alianţa cu Renault şi Mitsubishi

Ghosn cedează de la 1 aprilie conducerea către Hiroto Saikawa, care lucrează la Nissan de 40 de ani, şi astfel încheie ani de speculaţii privind momentul în care va renunţa la funcţia de director general, pe fondul temerilor investitorilor privind evoluţia celui de-al doilea producător auto din Japonia.

Supranumit ‘cost killer’ (ucigaşul de costuri) când a început activitatea la Renault, Ghosn şi-a consolidat reputaţia orchestrând revenirea Nissan după ani de pierderi şi de creştere a datoriilor. El a devenit un erou în Japonia şi unul din cei mai apreciaţi directori generali din industria auto.

Ghosn, în vârstă de 62 de ani, va continua să fie preşedintele Nissan, o poziţie pe care o deţine la Renault şi la Mitsubishi.

Nissan este cel mai puternic producător auto din alianţă, depăşind mulţi ani Renault în privinţa profiturilor şi a numărului de vehicule vândute, în timp ce Mitsubishi încă are nevoie de o revizie generală după scandalul de anul trecut.

Strategia ambiţioasă de preluări a lui Ghosn a dus la extinderea alianţei. Sub supervizarea sa, alianţa Nissan-Renault a preluat cel mai mare producător auto din Rusia, AvtoVAZ. În octombrie, Nissan, a preluat oficial o participaţie de 34% la Mitsubishi Motors, pentru 237 de miliarde de yeni (2,3 miliarde de dolari), într-o încercare de redresare a companiei auto nipone.

Mitsubishi Motors, al şaselea mare producător auto nipon, se confruntă cu dificultăţi financiare, după ce a recunoscut în aprilie că a exagerat economiile de combustibil pentru patru modele de automobile vândute pe piaţa japoneză şi, de asemenea, că a utilizat metode de testare care nu respectă standardele japoneze începând din anul 1991.

Alianţa dintre Renault-Nissan-Mitsubishi va crea al patrulea producător auto din lume, după Toyota, Volkswagen AG şi General Motors. Alianţa lărgită va avea 300.000 de angajaţi în diverse părţi ale lumii, din România până în Mexic şi China.

Cele două companii au anunţat că-şi vor menţine identităţi, branduri şi reţele de dealeri separate, dar Nissan va numi patru noi membri în Consiliul de Administraţie al Mitsubishi.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...