Carlos Ghosn, şeful alianţei Renault-Nissan, va conduce şi Mitsubishi

Carlos Ghosn a făcut un alt pas spre integrarea Mitsubishi Motors în alianţa Renault-Nissan, după ce acţionarii au aprobat numirea sa ca preşedinte, transmit Reuters şi Bloomberg.
Economica.net - mie, 14 dec. 2016, 10:00
Carlos Ghosn, şeful alianţei Renault-Nissan, va conduce şi Mitsubishi

Carlos Ghosn, deja preşedinte şi director general la Nissan şi Renault, se va alătura împreună cu alţi trei directori desemnaţi de Nissan în Consiliul de Administraţie al Mitsubishi, după ce acţionarii au aprobat miercuri o serie de măsuri.

‘Ştiu că vă întrebaţi dacă această alianţă lărgită va funcţiona. Din experienţa trecută, sunt încrezător că lucrurile vor merge bine’, le-a declarat acţionarilor Carlos Ghosn.

Mitsubishi va crea poziţii de conducere pentru gestionarea planificării, competitivităţii, performanţei şi finanţelor, adoptând o structură de conducere similară cu cea a Nissan. Noii şefi vor răspunde în faţa lui Trevor Mann, noul director operaţional al Mitsubishi, recrutat de la Nissan.

Acţionarii au votat pentru majorarea plafonului de compensaţiile anuale acordate celor 11 directori Mitsubishi până la 3 miliarde de yeni (26,06 milioane de dolari). De asemenea va creşte nivelul salarizării directorilor, pentru a îmbunătăţi conducerea companiei şi a atrage noi talente.

Nivelul pachetului salarial al lui Ghosn încă nu a fost stabilit. Carlos Ghosn, în vârstă de 62 de ani, este creditat cu redresarea Nissan, care în anii ’90 era aproape de faliment.

Pachetul salarial combinat de aproape 17 milioane de euro de care a beneficiat anul trecut Carlos Ghosn de la Renault şi Nissan l-a propulsat pe locul al treilea în topul celor mai bine plătiţi directori de companii incluse în indicele principal al Bursei de la Paris.

Carlos Ghosn a declarat luna trecută că se aşteaptă ca Executivul francez să se opună anul viitor pachetului său salarial, având în vedere că 2017 este an electoral în Franţa.

‘Nu cred că există vreo şansă ca să aprobe’ propunerile salariale venite de la Renault, a declarat Carlos Ghosn referindu-se la poziţia probabilă a Guvernului de la Paris.

Cu toate acestea, Carlos Ghosn şi-a exprimat speranţa că va fi evitată situaţia de la reuniunea anuală din luna aprilie a acestui an, când investitori care controlau 54% din drepturile de vot la Renault s-au opus pachetului salarial de 7,2 milioane de euro propus de conducerea companiei pentru directorul general. ‘Obiectivul nostru este să avem un vot majoritar’, a spus Ghosn.

Statul francez deţine 19,7% din acţiunile Renault iar conform unui acord complex încheiat anul trecut drepturile sale de vot asupra unor chestiuni de rutină, cum sunt şi aspectele ce ţin de recompensare, sunt limitate undeva între 17,9% şi 20%, în funcţie de gradul participare la reuniune.

Şeful General Motors, Mary Barra, a beneficiat anul trecut de un pachetul salarial combinat în valoare de 28,6 milioane de dolari, în timp ce directorul general al Ford, Mark Fields, a primit 18,6 milioane de dolari.

În octombrie, al doilea producător auto din Japonia, Nissan, a preluat oficial o participaţie de 34% la Mitsubishi Motors, pentru 237 de miliarde de yeni (2,3 miliarde de dolari), într-o încercare de redresare a companiei auto nipone.

Mitsubishi Motors, al şaselea mare producător auto nipon, se confruntă cu dificultăţi financiare, după ce a recunoscut în aprilie că a exagerat economiile de combustibil pentru patru modele de automobile vândute pe piaţa japoneză şi, de asemenea, că a utilizat metode de testare care nu respectă standardele japoneze începând din anul 1991.

Alianţa dintre Renault-Nissan-Mitsubishi va crea al patrulea producător auto din lume, după Toyota, Volkswagen AG şi General Motors. Alianţa lărgită va avea 300.000 de angajaţi în diverse părţi ale lumii, din România până în Mexic şi China.

Cele două companii au anunţat că-şi vor menţine identităţi, branduri şi reţele de dealeri separate, dar Nissan va numi patru noi membri în Consiliul de Administraţie al Mitsubishi.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...