Carlos Ghosn: Sunt „zero” şanse ca Renault să preia Nissan şi Mitsubishi

Absorbirea Nissan Motor şi Mitsubishi Motors de către Renault nu este o opţiune, deoarece producătorii auto caută să-şi consolideze parteneriatul în timp ce îşi menţin autonomia, a afirmat preşedintele alianţei, Carlos Ghosn, transmit Kyodo şi Reuters.
Economica.net - Dum, 24 iun. 2018, 08:27
Carlos Ghosn: Sunt

‘Oricine va solicita Nissan şi Mitsubishi să devină subsidiare deţinute integral de Renault are zero şanse de a ajunge la un rezultat’, le-a spus Ghosn acţionarilor Mitsubishi Motors. Ghosn, în vârstă de 64 de ani, este şi directorul general al Renault.

Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile cu 10,6 milioane unităţi, mai mult decât Volkswagen şi Toyota. Alianţa regrupează zece mărci de automobile, 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.

În prezent, industria auto trece printr-un proces de consolidare, iar alianţa caută să-şi întărească poziţia înainte ca Ghosn, principalul ei arhitect, să se pensioneze în următorii ani, după ce a supervizat parteneriatul aproape 20 de ani.

În martie, Reuters informa că producătorii auto discută adâncirea cooperării, iar Guvernul francez, acţionar majoritar al Renault, ar putea renunţa la influenţa sa la Renault în timp ce Renault ar putea renunţa la controlul asupra Nissan.

Cei trei producători auto au un parteneriat unic prin care îşi reduc costurile, inclusiv în domeniul cercetării-dezvoltării, procurarea componentelor şi producţia, pentru a concura mai bine cu rivalii Volkswagen şi Toyota.

Renault deţine 43,4% din Nissan, în timp ce Nissan deţine 15% din Renault, într-un parteneriat care a început în anul 1999. Mitsubishi Motors s-a alăturat alianţei în 2016, după ce Nissan a preluat o participaţie de 34% în compania niponă.

Deşi obiectivul alianţei este majorarea vânzărilor şi a profitabilităţii, fiecare dintre cei trei producători auto doreşte să-şi menţină independenţa, ceea ce diferenţiază grupul de Volkswagen şi Toyota, a spus Ghosn. Acesta a adăugat că grupul celor trei companii trebuie să găsească un sistem astfel încât alianţa să fie sustenabilă, indiferent cine conduce fiecare producător sau alianţa.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ramurii siderurgice a grupului german Thyssenkrupp, care se adaugă......
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
Exporturile UE de produse medicale şi farmaceutice în ţările din afara blocului comunitar au scăzut cu 3,5% în 2023, ...