Carlos Slim a retras oferta de 7,2 miliarde euro pentru operatorul telecom olandez KPN

Grupul America Movil, controlat de miliardarul mexican Carlos Slim, a făcut un pas înapoi în ceea ce priveşte extinderea în Europa, prin retragerea ofertei de 7,2 miliarde euro pentru operatorul olandez de telecomunicaţii KPN.
Economica.net - joi, 17 oct. 2013, 08:37
Carlos Slim a retras oferta de 7,2 miliarde euro pentru operatorul telecom olandez KPN

America Movil nu a reuşit să convingă managementul KPN să accepte un preţ de 2,4 euro pe acţiune, astfel că grupul mexican a renunţat la oferta de preluare a participaţiei majoritate la compania olandeză, transmite Bloomberg.

Grupul cu sediul la Mexico City deţine 30% din capitalul KPN.

Acţiunile companiei olandeze s-au prăbuşit joi la bursa de la Amsterdam cu până la 10%, la 2,18 euro, cu 70% sub preţul de 8 euro pe acţiune plătit anul trecut de Slim pentru pachetul pe care îl deţine.

Slim nu mai poate face o nouă ofertă pentru preluarea integrală a KPN timp de cel puţin 6 luni, conform legislaţiei olandeze.

Carlos Slim este pe locul al doilea în topul celor mai bogaţi oameni din lume, după Bill Gates. Averea miliardarului mexican este estimată la aproximativ 70 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

America Movil mai deţine 26% din acţiunile Telekom Austria. Carlos Slim încearcă să-şi extindă imperiul în afara Americii Latine, unde a început să aibă probleme cu autorităţile anti-monopol din Mexic şi alte ţări unde deţine afaceri.

Problemele economice din Europa au scăzut preţurile activelor, astfel că anumite companii au devenit ţinte atractive de preluare. Mai mult, industria telecom europeană este ţinta unor înăspriri succesive ale regimului de reglementare, care au pus presiune pe marjele de profit.

Gigantul american AT&T, care deţine 9% din acţiunile America Movil, are e asemenea în vedere investiţii în Europa, anticipând un boom iminent al cererii pentru servicii de internet mobil de mare viteză.

Şi operatorul olandez de televiziune prin cablu Ziggo a evitat recent o ofertă de preluare, din partea grupului american Liberty Global, care este deja acţionar şi a încercat să preia controlul companiei. Liberty Global deţine în Europa grupul UPC, înregistrat în Olanda.

Purtătorul de cuvânt al lui Carlos Slim, Arturo Elias, a declarat că America Movil nu a luat încă o decizie privind soarta participaţiei de 30% pe care o deţine la KPN. El a precizat că decizia grupului de a retrage oferta nu reprezintă o strategie de negociere.

KPN a arătat într-un comunicat că oferta înaintată de America Movil subestimează valoarea companiei şi nu cuprinde măsuri adecvate pentru protejarea acţionarilor minoritari.

America Movil a intervenit recent în negocierile dintre KPN şi grupul spaniol telefonica privind vânzarea diviziei germane a companiei olandeze, E-Plus. Telefonica a acceptat să-şi majoreze oferta pentru E-Plus e la 8,1 miliarde euro la 8,55 miliarde euro, în urma intervenţiei lui Carlos Slim.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
EXCLUSIV Șeful Fortress REIT: Vom achiziționa active existente, însă nu excludem parteneriate cu dezvoltatori români de spații logistice
EXCLUSIV Șeful Fortress REIT: Vom achiziționa active existente, însă nu excludem parteneriate cu dezvoltatori români ...
Fortress REIT, acționarul majoritar al celui mai mare proprietar de spații comerciale din România, NEPI Rockcastle, și-a ...
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...