Guvernul Cîțu vrea să pompeze 900 de milioane de euro în industria de creștere a porcilor și păsărilor

Două dintre cele mai importante, dar și deficitare sectoare din industria alimentară, cea a cărnii de porc și de pasăre, vor beneficia de sprijin financiar din fonduri europene și din bugetul statului de aproximativ 915 milioane de euro.
Economica.net - mie, 23 dec. 2020, 19:43
Guvernul Cîțu vrea să pompeze 900 de milioane de euro în industria de creștere a porcilor și păsărilor

Pe baza datelor din 2019, România are un deficit de carne de porc de aproximativ 45%, astfel că importurile ajung la aproximativ 330.000 de tone pe an, dintr-un consum de 740.000 de tone pe an.

În consecință, în mandatul său, Guvernul Cîțu și-a propus investiții cumulate, din fonduri europene și de la bugetul de stat, de 640 de milioane de euro pentru redresarea sectorului suin.

„Pentru a asigura necesarul de consum intern de carne de porc este necesară creșterea numărului de scroafe din România cu circa 190.000 capete”, se arată în Programul de Guvernare 2021-2024 în care se specifică și măsurile concrete și bugetele alocate pentru următorii patru ani.

Astfel, se vor aloca 400 de milioane de euro de la bugetul național și finduri FEADR pentru  a se susține creșterea numărului de scroafe cu cel puțin 100.000 capete în vederea acoperirii necesarului de purcei pentru îngrășare. 

Pentru înființarea de ferme noi de reproducție, inclusiv relocarea se estimează un buget de 240 de milioane de euro, în condițiile în care se dorește crearea a 65.000 locuri de cazare în intervalul 2021-2022, în ferme noi cu capacitate de 1.000-3.000 de locuri.

De asemenea, planul noului Guvern mizează pe extinderea capacității de reproducție din fermele existente cu 30.000 de locuri prin mărirea fermelor de minim 300 locuri de scroafă până la maxim 3.000 locuri de scroafă.

Alte 20.000 de locuri pentru purcei pentru reproducție se vor crea prin refacerea capacităților de reproducție dezafectate sau aflate în conservare, sau reconversia fermelor de îngrășare în ferme de reproducție.

Nu în ultimul rând, se mizează pe refacerea sau reconversia fermelor până la o capacitate de minim 750 de locuri de scroafe și maxim 2.000 locuri de scroafe.

Alți 20 de milioane de euro din fonduri FEADR se vor aloca pentru întărirea măsurilor de biosecuritate la nivelul exploatațiilor de suine și încă 80 de milioane de euro din buget național și FEADR pentru susținerea investițiilor în exploatații de creștere și îngrășare a suinelor. 

Se dorește crearea a cel puțin 1.500 locuri de cazare porc gras; extinderea exploatațiilor la o capacitate de minim 1.500 locuri de cazare porc gras și refacerea și modernizarea capacitaților de producție existente în vederea creșterii eficienței energetice, a biosecurității și a îmbunătățirii condițiilor de bunăstare a animalelor – pentru ferme de minim 1.500 locuri de cazare porc gras și care au mai mult de 10 ani de la intrarea în producție.

Totodată, pentru continuarea măsurii de bunăstare în sectorul suine 2021-2023 bugetul alocat este de 140 de milioane de euro ddin fonduri FEADR.

Investiții de în industria cărnii de pui de 275 de milioane de euro

Se vor aloca 45 de milioane de euro din fonduri bugetare și MADR pentru creșterea numărului de găini de reproducție cu cca. 800.000 capete, 10 milioane de euro din aceleași surse pentru reconversia sistemelor de creștere din fermele de broiller și găini ouă consum către sisteme de creștere cu libertate de mișcare a animalelor, 80 de milioane de euro pentru investiții în exploatații de creștere a găinilor și a puilor broiller și 140 de milioane de euro pentru continuarea măsurii de bunăstare în sectorul avicol 2021-2023. 

Potrivit sursei citate, producția internă de carne de pasăre realizată, „nu acoperă necesarul de consum al populației, valoarea importurilor fiind mult superioară exporturilor” (importuri de 143 mii tone carne de pasăre în 2019 față de 93 mii tone exporturi), iar producția de ouă consum este deficitară în fermele comerciale, numărul de găini ouătoare crescut în fermele comerciale fiind de aproximativ 9 milioane capete. Raportat la numărul de locuitori din țara noastră, sunt  0,45 găini/cap locuitor, față de 0,78 găini/cap locuitor, media UE.

Pentru producția realizată în fermele comerciale și pentru gospodăriile populației, din cauza lipsei de capacități de reproducție, în anul 2019, s-a importat un număr de 129 milioane capete pui carne de o zi și circa 60 milioane ouă de incubație.

Pentru a acoperi acest deficit este necesar să se crească efectivele de găini de reproducție cu aproximativ 850.000 capete, iar din producția națională se acoperă  60 – 70 % din necesar.

Te-ar mai putea interesa și
Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 2,7%, aproape două miliarde de euro, în luna aprilie
Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 2,7%, aproape două miliarde de euro, în luna aprilie
Rezervele valutare la Banca Naţională a României totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ cu nivelul de 64,279 miliarde euro înregistrat la......
UE anunţă un ajutor de un miliard de euro pentru sprijinirea economiei din Liban
UE anunţă un ajutor de un miliard de euro pentru sprijinirea economiei din Liban
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi, în timpul vizitei sale oficiale la Beirut, un pachet ...
Elveţia anunţă că Rusia nu a fost invitată „în această etapă” la negocierile de pace privind Ucraina
Elveţia anunţă că Rusia nu a fost invitată „în această etapă” la negocierile de pace privind Ucraina
Guvernul elveţian a anunţat joi că, "în această etapă", Rusia nu se numără printre cele 160 de delegaţii invitate ...
Magistrala 6 de metrou: Cele două TBM-uri pentru secțiunea 1 Mai – Tokyo vor intra în acțiune din august, septembrie – Grindeanu
Magistrala 6 de metrou: Cele două TBM-uri pentru secțiunea 1 Mai – Tokyo vor intra în acțiune din august, septembrie ...
Cele două utilaje de forare tip TBM (Tunnel Boring Machine), aduse de anul trecut pentru execuția tunelurilor secțiunii ...