Carnea de porc se va scumpi cu până la 70%, pe fondul creşterii preţurilor la cereale

Carnea de porc se va scumpi în perioada următoare, pe fondul creşterii preţurilor la cereale, estimează specialiştii din domeniu.
Economica.net - vin, 27 iul. 2012, 13:26
Carnea de porc se va scumpi cu până la 70%, pe fondul creşterii preţurilor la cereale

„Preţul la carnea de porc sigur va creşte, pentru că, atât timp cât inputurile sunt pe un trend agresiv crescător, inevitabil ori creşti preţul ori intri în faliment – şi asta nu este o chestie exclusiv românească, ci se petrece la nivel mondial. Atunci când inputurile cresc foarte mult, trebuie să creşti, pentru că altfel dai faliment”, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Gabriel Ionescu, coordonator consultanţă, AgroManager.

Acesta nu a putut să facă o estimare cu privire la procentul cu care ar putea creşte preţul cărnii de porc, însă a precizat că impactul hranei animalului poate ajunge până la 70%.

„Mi-e greu să estimez. Sunt atât de mulţi factori implicaţi… Aici s-a spus că impactul mâncării poate merge până la 70% – poate mai puţin, 50 – 60%, dar este un impact major. Mâncarea decide evoluţia preţului. Mâncarea se regăseşte şi în preţul purceluşului care este cumpărat de fermele de îngrăşare, dar se regăseşte şi în îngrăşarea propriu-zisă. Preţul cerealelor a crescut cu 50%, chiar cu 100% în unele cazuri, deci, inevitabil, se va regăsi şi în evoluţia preţului la carnea de porc”, a explicat specialistul.

Potrivit acestuia, preţul cărnii de porc, în viu, este în prezent, 6 lei/kilogram, în condiţiile în care în urmă cu câteva săptămâni era de 6,4 lei/kilogram.
„Dacă ne uităm la ce se întâmplă în Europa, preţul ar trebui să fie undeva pe la 7 lei/kilogram. Este o inerţie care nu este în regulă, dar sperăm să-şi revină”, a adăugat acesta.

La rândul său, Mugurel Ilie, proprietarul fermei Matador, din judeţul Brăila, prezent la masa rotundă cu tema „Creşterea porcinelor, oportunitate de dezvoltare pentru agricultura românească”, a arătat că preţul unui kilogram de carne de porc în viu ar trebui să fie de 7,1 – 7,2 lei, în condiţiile în care 70% din costurile pentru creşterea şi îngrăşarea unui porc reprezintă nutreţul combinat. În opinia acestuia, preţul nutreţului combinat va creşte până la toamnă şi va ajunge să fie cu 20% mai mare comparativ cu cel din primăvara lui 2012.
„Acum este cu 15% mai mare faţă de perioada primăverii. Preţul la soia s-a dublat, la grâu este o creştere de la 700 de lei anul trecut la 1.000 de lei, adică în jur de 50% creştere, la porumb la fel. Preţul purcelului este aproximativ cam acelaşi, iar preţul porcului viu este cu 20% mai mare anul acesta decât anul trecut”, a spus Mugurel Ilie.

Fermierul a adăugat că a început să cultive mazăre pentru a o introduce în hrana porcilor, deoarece a anticipat creşterea preţului la soia.
„Am anticipat că dependenţa asta de soia va costa foarte mult, iar acum, când şrotul de soia a crescut cu 100% faţă de 2011, noi am introdus în cultură mazărea”, a precizat Mugurel Ilie.

Te-ar mai putea interesa și
Ambasada SUA: Românilor care li s-au eliberat anterior vize le pot reînnoi fără interviu
Ambasada SUA: Românilor care li s-au eliberat anterior vize le pot reînnoi fără interviu
Românii cărora li s-au eliberat anterior vize de intrare în Statele Unite ale Americii le pot reînnoi fără interviu, a transmis, joi, Ambasada SUA, relatează Agerpres....
Prima parcare securizată pentru camioane din sudul României a fost deschisă pe Centura Ploiești
Prima parcare securizată pentru camioane din sudul României a fost deschisă pe Centura Ploiești
Prima parcare sigură și securizată pentru camioane din sudul României a fost deschisă miercuri de către Caspy Europarking ...
Șeful Romgaz anunță că societatea va începe în următoarele luni săparea de noi sonde în zăcământul de la Caragele
Șeful Romgaz anunță că societatea va începe în următoarele luni săparea de noi sonde în zăcământul de la Caragele
Romgaz va continua încă doi ani investiţiile la zăcământul de la Caragele, unde va începe în următoarele luni săparea ...
NEPI Rockcastle a inagurat cel mai nou bulevard al Craiovei, care va facilita traficul în zona noului centru comercial pe care-l va deschide pe 5 octombrie
NEPI Rockcastle a inagurat cel mai nou bulevard al Craiovei, care va facilita traficul în zona noului centru comercial pe ...
Compania NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor și dezvoltator de centre comerciale din Europa Centrală și de Est, a ...