Carpatair a scos la închiriere avionul Boeing 737-300 și va opera cu doar două avioane

Compania aeriană Carpatair, aflată în insolvență din 23 ianuarie, a scos la închiriere singurul avion de mari dimensiuni.
Andrada Ghira - joi, 30 ian. 2014, 11:16
Carpatair a scos la închiriere avionul Boeing 737-300 și va opera cu doar două avioane

Compania aeriană Carpatair, care a intrat în insolvență pe 23 ianuarie 2014, a scos la închiriere singurul avion Boeing din flotă. Acesta are cea mai mare capacitate, de 148 de locuri, față de capacitatea celorlalte două avioane Fokker, care mai fac parte din flota companiei și care au 100 de locuri.

CITEȘTE și Carpatair a intrat în insolvenţă

Avionul Boeing B737-300, cu  numărul de înregistrare YR-BBA, a fost transferat către firma Carpatair Flight Service, care deține licență de zbor. Reprezentanții companiei au declarat că ambele licențe vor continua să fie valide, notează publicația specializată CH Aviation. 

Avionul Boeing 737-300 a intrat în flota companiei în luna septembrie a anului trecut, când oficialii companiei declarau pentru ECONOMICA.NET că se dorește uniformizarea flotei Carpatair prin trecerea la noi avioane.

Aeronava Boeing 737 aflata in proprietatea Carpatair a fost inchiriata companiei subsidiare Carpatair Flight Service . E un contract de leasing operational si face parte din activitatile curente ale companiei noastre. In mod similar si o aeronava Fokker 100 e inchiriata companiei Moldavian Airlines inregistrata in R Moldova si care face parte din Grupul Carpatair. In momentul de fata compania Carpatair detine in proprietate 4 aeronave 3 Fokkere 100 si un Boeing 737 . Operarea lor se desfasoara atat pe zboruri regulate Carpatair  cat si pe zboruri charter ,ACMI si leasing ( inchirieri de aeronave la alti operatori aerieni)”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Paula Ardelean, vicepreşedinte al departamentului de vânzări al companiei.

CITEȘTE ȘI Carpatair îşi schimbă flota şi trece la Boeing

ECONOMICA.NET scria la începutul acestei luni despre faptul că mai multe zboruri operate de compania Carpatair au fost suspendare temporar, până la sfârşitul lunii martie. Zborurile care nu au fost anulate de companie vor fi efectuate cu celelalte două aeronave din flotă, Fokker 100.

CITEȘTE ȘI Carpatair a suspendat zborurile din România până la sfârşitul lui martie

Compania a fost înfiinţată în 2000 de către un fost pilot de MIG, Nicolae Petrov. Anul trecut însă, Carpatair  şi-a schimbat acţionariatul, Petrov atrăgând în acţionariatul companiei mai mulţi oameni de afaceri elveţieni, dar şi pe pe unul dintre cei mai bogati oameni din lume, Ingvar Kamprad de la IKEA. Astfel, Petrov mai deţinea la finalul anului trecut doar 12,8% din companie (2,8% direct şi 10% indirect prin firma Air Service), jumătate faţă de cât controla în prima parte a anului trecut.

În 2012, Carpatair a avut afaceri de 245 milioane de lei (55,6 milioane de euro) şi pierderi de 36 milioane de lei (8,1 milioane de euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Faţă de anul 2011, afacerile s-au redus cu 17%, iar pierderile au crescut de patru ori.


Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...