Ce se întâmplă cu asigurătorii cu probleme. Fondul de rezoluţie nu are nici un leu

ASF a băgat în rezoluţie Carpatica Asig, dar nu a trimis încă decizia de numire a FGA ca administrator temporar (administrator special). În plus, legea care stabileşte condiţiile mecanismului de rezoluţie nu are încă norme metodologice, iar Fondul de rezoluţie nici un leu în cont din cei 750 de milioane de euro posibili de încasat.  
Gabriela Ţinteanu - lun, 25 ian. 2016, 22:03
Ce se întâmplă cu asigurătorii cu probleme. Fondul de rezoluţie nu are nici un leu

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus desemnarea unui administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), la Carpatica Asig, prima societate de asigurări intrată sub incidenţa mecanismului de rezoluţie nou legiferat la sfârşitul anului trecut.

Interesant este că, Fondul de rezoluţie, care potrivit legii este administrat tot de FGA nu numai că nu este constituit, dar asigurătorii nu ştiu nici care va fi contribuţia pe care trebuie să o vireze lunar la FGA.

Normele Metodologice abia au fost aprobate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) acum o săptămână şi urmează a fi publicate în Monitorul Oficial.

Surse: 0,25% din prime la asigurări viață și 0,4% pentru asigurări generale – contribuţia la Fondul de Rezoluţie

După această dată, asigurătorii vor afla care este cota lor de contribuţie la Fondul de Rezoluţie şi la sfârşitul fiecărei luni un procent de până la 1% din primele brute încasate de asigurători din activitatea de asigurări directe vor fi virate către Fondul de rezoluţie, neînfiinţat deocamdată.

Ultimele cifre vehiculate de piaţă ca făcând parte din proiectul de norme metodologice al legii 246/2015 sunt de 0,25% din primele brute încasate pentru asigurările de viață și 0,4% din primele brute pentru asigurări generale. Dacă luăm în calcul un nivel al primelor brute de 1,7 miliarde de euro în 2015 și circa 300 de milioane de euro pentru primele brute al asigurărilor de viață, în Fondul de rezoluție ar trebui să se strângă peste 750 de milioane de euro.

Pe de altă parte, FGA are disponibilităţi de până într-un miliard de lei, în condiţiile în care, despăgubirile înregistrate până acum din falimentul Astra Asigurări sunt de peste 650 milioane de lei.

În calitate de administrator temporar, FGA nu trebuie să participe la plata daunelor

Din fericire însă, aşa cum ne-a declarat şi Călin Rangu, director Direcţia Protecţia Consumatorilor din cadrul ASF, Carpatica Asig este într-un proces de pre-rezoluţie, urmând ca abia după cele şase luni, dacă va fi cazul, dacă nu se găseşte un investitor, să intre în procesul de rezoluţie propriu zis.

Potrivit comunicatului ASF, administratorul temporar, FGA, va avea ca atribuții principale supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societății la data de 31.12.2015, întocmirea situațiilor financiare anuale și auditarea acestora, precum şi supervizarea modului de ducere la îndeplinire a măsurilor, în special cele legate de atragerea unui investitor strategic.

Conducerea societății va avea obligația să se consulte cu administratorul temporar și să obțină acordul acestuia înainte de a lua decizii sau de a întreprinde acțiuni ce privesc activele societății.

În cea de-a doua etapă, dacă nu vor reuşi să atragă un investitor strategic şi un credit subordonat de 30 de milioane de lei, se va intra în etapa propriu-zisă de rezoluţie care va consta fie în înfiinţarea unei societăţi punte, în împărţirea activelor în active bune care ar putea face obiectul unor tranzacţii, fie alte metode de valorificare stabilite de lege.

FGA nu are încă decizia de numire ca administrator temporar

FGA a răspuns întrebărilor noastre: „ În situaţia Carpatica, prin decizia ASF a fost desemnat FGA, ca administrator temporar, cu scopul de a supraveghea organul de conducere, în scopul restabilirii situaţiei financiare a acestei companii. Rolul şi funcţiile pe care FGA le poate îndeplini în această etapă, cea a intervenţiei timpurii, sunt prevăzute în decizia ASF prin care FGA a fost desemnat administrator temporar.

Utilizarea resurselor Fondului de rezoluţie pentru asigurători nu pot fi utilizate în această etapă, ci doar pentru acoperirea necesităţilor legate de aplicarea instrumentelor de rezoluţie, conform dispoziţiilor Legii nr. 246/2015.

Până la acest moment, decizia ASF de desemnare a FGA ca administrator temporar nu ne-a fost comunicată”.

Conform raportului ASF la 9 luni din 2015, peste 90% din activitatea Carpatica Asig era constituită din segmentul de poliţe RCA. Astfel din volumul primelor brute subscrise de Carpatica Asig, de 393,33 milioane de lei (6,21% cota de piaţă), 341,290 milioane de lei erau prime brute subscrise din poliţele RCA (acoperind 15,49% din piaţa totală de RCA din România). Despăgubirile totale plătite de Carpatica Asig la 9 luni au fost de 252,749 milioane de lei.

Carpatica Asig accelereaza eforturile de îndeplinire a cerințelor de solvabilitate, potrivit reglementărilor Solvency II

Consiliul de Administrație al CARPATICA ASIG, împreună cu administratorul temporar numit prin decizie a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), este mandatat să finalizeze procedura de atragere de capital și să încheie procesul de due diligence, aflat în plină desfășurare la sediul companiei. În același timp, echipa executivă se va concentra spre accelerarea eforturilor de îndeplinire a cerințelor de solvabilitate, conform celor prevăzute în Directiva Solvency II.

Compania își desfășoară activitatea zilnică fără dificultăți și ne asigurăm clienții că vom continua să plătim despăgubiri, protejându-le interesele. Istoricul ultimelor 6 luni arată că valoarea medie lunară a despăgubirilor plătite de Carpatica Asig se situează la peste 35 milioane lei. Aceeași atenție o arătăm și pentru plata către furnizori sau către partenerii de afaceri. Întreaga echipă a Carpatica Asig este la dispoziția clienților pentru a furniza servicii de calitate, iar programul de introducere a unor produse noi sau de revizuire a celor existente va continua în același ritm ca și până acum.

Te-ar mai putea interesa și
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică......
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...