Mișcarea care a transformat carrefour.ro din hipermarket virtual în magazin căutat mai ales pentru produsele electroIT

Vincent Arnault, Director Achiziții & Supply Chain Carrefour România, spune că magazinul virtual Carrefour.ro este folosit de către clienți în principal pentru achizițiile de produse electro și IT, cărți, jucării sau alte articole educaționale. În schimb, cei care doresc alimente, cumpără prin Bringo, aplicația achiziționată de retailer în 2017. Arnault este de aproximativ șase luni în România și a vorbit pentru Economica despre dificultățile procesului de aprovizionare în contextul pandemiei și al inflației, despre prețuri și pârghiile din mâna retailerului pentru a atrage clienți.
Alina Stanciu - Dum, 13 feb. 2022, 22:10
Mișcarea care a transformat carrefour.ro din hipermarket virtual în magazin căutat mai ales pentru produsele electroIT

Anul viitor se împlinesc 10 ani de când retailerul francez Carrefour a deschis primul hypermarket  online din România, un spațiu virtual unde se vindeau  peste 7.000 de produse din categoriile alimente (inclusiv produse proaspete), produse cosmetice, produse de igiena casei si altele, la pret de hypermarket. Acum, carrefour.ro nu mai este singurul canal online al francezilor de la Carrefour și nici nu mai deservește în aceeași măsură clienții care doresc să cumpere online mâncare. Carrefour.ro a devenit magazin online pentru produse electroIT și non-alimentare, în timp ce vânzările de alimente au fost preluate parțial de Bringo, platformă IT prin intermediul căreia produsele diferitelor magazine pot fi comandate şi primite de cumpărători direct acasă. Din 2017, Carrefour este acționarul majoritar al Bringo Magazin SRL, societate care operează platforma Bringo. De curând, Bringo Magazin SL a fost preluată integral de Bringo International SAS, o entitate cu sediul în Franța prin care grupul de retail Carrefour operează și dezvoltă software Saas (Software as a Service).

„Ca parte a strategiei noastre omnichannel, avem două canale online – Bringo, în care este concentrată oferta noastră alimentară, dar nu numai (include și o gamă generoasă de vinuri, produse din colecții TEX, jucării, produse cosmetice etc.), și site-ul nostru Carrefour.ro, pe care clienții îl folosesc în principal pentru a accesa universul nostru electro și IT, de asemenea și cărți, jucării sau alte articole educaționale și de exterior. (…) Pentru noi, cele mai multe oportunități derivă din faptul că, în mediul online, suntem nevoiți să reflectăm oferta și experiența de cumpărături din magazinele fizice, iar pentru a face asta, am adăugat un strat suplimentar de servicii. Ca atare, implementăm în mod regulat campanii de reduceri pentru livrări – de exemplu, pentru campania precedentă de Black Friday, livrările prin platforma Bringo au fost gratuite, măsură pe care am aplicat-o și pentru comenzi prin intermediul site-ului nostru, Carrefour.ro”, a explicat pentru Economica Vincent Arnault, Director Achiziții & Supply Chain Carrefour România.

Potrivit acestuia, clientul român este digitalizat, ceea ce înseamnă că se așteaptă la o experiență online bună. „Scopul nostru este să le punem la dispoziție produsele și ofertele noastre de servicii oriunde s-ar afla, în orice moment”, conchide managerul care dă și alte exemple de abordări omnichannel.

„Am implementat anul trecut o soluție pentru clienții care aleg să-și ridice comenzile efectuate prin Bringo prin intermediul opțiunii Click & Collect, oferindu-le posibilitatea de a face acest lucru în parcările magazinului nostru, pe lângă opțiunea obișnuită (din interiorul magazinelor), astfel făcând tot procesul mult mai confortabil pentru aceștia. (…) De asemenea, un instrument esențial este aplicația noastră – care se situează chiar la intersecția dintre online și offline. Aplicația conectează clienții la universul Carrefour.ro și Bringo, are funcții relevante în magazin (cum ar fi opțiunea Self Scan pentru a scana produse și a le adăuga în coș în timp ce mergi printre rafturi) și vine cu propriile seturi de reduceri și experiențe.”

Smartphone-uri recondiționate, în curând și online

Oferta electroIT a retailerului se extinde atât online cât și offline. Spre exemplu, compania a anunțat recent că va comercializa smartphone-uri recondiționate, cu până la 50% mai ieftine, în urma unui pareneriat cu start-upul Recommerce Group.

„Obiectivul nostru este să extindem oferta de smartphone-uri recondiționate în jumătate din rețeaua noastră de hipermarketuri până la sfârșitul anului. Hipermarketul este formatul câștigător pentru parteneriatul nostru cu Recommerce, deoarece cuprinde și categoria de produse electro și IT. (…)Intenția noastră este să extindem oferta și online, ca parte a abordării noastre omnichannel. Extinderea aici este mai ușoară și poate umple goluri în anumite orașe în care oferta nu este disponibilă în magazinul fizic”, mai spune managerul încrezător în atractivitatea acestor produse.

„Vom adapta ritmul în care extindem această ofertă în noi magazine în funcție de cerere, dar suntem încrezători că acestea vor continua să fie apreciate, deoarece sunt produse de bună calitate, durabile, disponibile la prețuri accesibile, dar și pentru că există un interes tot mai mare față de adoptarea unor obiceiuri sustenabile prin soluţii simple. Dacă aș putea rezuma ideea anterioară, aș spune că prin telefoanele recondiționate poți să ai o viață un pic mai sustenabilă, cu efort redus și griji minime, inclusiv din punct de vedere financiar. (…) În plus, acest tip de oferte are potențial semnificativ pentru consumatorul cu profil mai ecologic, care apreciază cumpărăturile din punct de vedere al calității, al prețului, precum și al impactului asupra mediului, iar noi suntem bucuroși să putem oferi acestui segment de clienți o ofertă atractivă de smartphone-uri.”.

În Franța, clienții schimbă telefonul vechi chiar în magazin. Primesc vouchere cadou

La nivel de grup, Carrefour are parteneriate și cu alți furnizori de smartphone-uri recondiționate. În Franța, de exemplu, retailerul colaborează cu Back Market și ecoATM pentru a oferi consumatorilor direct în magazine un serviciu de evaluare a telefoanelor mobile și de schimb. Colaborarea presupune amplasarea de chioșcuri de reciclare ușor de utilizat, în interiorul magazinelor, unde clienții își pot evalua vechile smartphone-uri și le pot da la schimb, pe loc, pentru vouchere cadou Carrefour.

„Economia circulară este o direcție importantă pentru Carrefour, iar noi ne bazăm pe parteneriate locale pentru a ne implementa strategia, pentru că un accent pe zona locală aduce în general rezultate mai bune. Este aceeași strategie pe care o folosim și în alte categorii – de exemplu, cea de produse proaspete, unde colaborăm cu peste 1.000 de producători români”, mai spune managerul care, după șase luni petrecute în România, apreciază că diferențele dintre România și Franța în ceea ce privește achizițiile „nu sunt semnificative”.

„Cred că relația pe care o avem cu producătorii locali este foarte constructivă și proactivă, în special în ceea ce privește mărcile proprii precum Drag de România sau programul Deschidem Vinul Românesc,  dar de asemenea, în ceea ce privește produsele proaspete, unde prioritizăm producătorii locali. România este o țară importantă pentru Carrefour. Intenționăm să ne dezvoltăm în continuare aici atât oferta de produse locale, cât și numărul de furnizori locali, și să putem oferi întotdeauna mai multe opțiuni la cel mai bun preț pentru clienții noștri din toată țara, mai spune managerul.

Carrefour colaborează cu peste 1.000 de producători locali de produse proaspete. Cât de dificilă este aprovizionarea

Potrivit acestuia, compania nu întâmpină mari probleme de aprovizionare pentru că se bazează pe colaborarea cu partenerii și producătorii locali. „La nivel local, lanțul de aprovizionare este simplificat. Nu seamănă deloc cu dependența față de un transport din China. Totul este mai aproape, fiecare problemă se rezolvă mai ușor și am reușit să dezvoltăm relații foarte bune cu furnizorii noștri locali, ceea ce ajută în cazul vreunui obstacol. Avem produse de la producători români în toate categoriile noastre de produse, începând cu cea de produse proaspete, unde avem peste 1.000 de producători locali. Iar această caracteristică locală devine un diferențiator calitativ – de aceea investim în game precum Filiera Calității, Drag de România sau Creștem România Bio pentru a sprijini furnizorii locali să vină cu oferte importante pe piața locală”.

Carrefour colaborează cu 17 cooperative agricole, dintre care două sunt partenere (Vărăști și Grădinile Noastre din Zarand).

Ce se va întâmpla cu prețurile, în general

Cât despre creșterea prețurilor în perioada următoare, urmare a scumpirii utilităților, a transportului și a mărfurilor în general, managerul Carrefour  spune că toate acestea ar afecta business-ul, dacă acestea se împlinesc. „Creșterea prețurilor la raft depinde de cât de mult am fi afectați noi, comercianții, de toate aceste potențiale fluctuații. Desigur, în business-ul nostru încercăm să absorbim creșterile cât mai mult și, totodată, să nu transformăm aceste schimbări din lanțul de aprovizionare în creșteri directe pentru clienți, însă ne vom adapta în funcție de cât de mare este impactul resimțit”.

În ceea ce privește impactul pe care creșterea costurilor o are deja asupra Carrefour ,Vincent Arnault crede că business-ul este sensibil la aceste evoluții. „Acestea au condus la creșterea costurilor operaționale, precum și a prețurilor noastre de achiziție. Nu este ușor să menținem prețurile de vânzare constante având în vedere toate aceste perturbări, dar încercăm să absorbim mai întâi orice creștere pentru a nu transfera întregul cost suplimentar către consumatorul final. Un punct câștigător pentru noi este atunci când reușim să nu transferăm deloc sau să transferăm doar parțial din costul suplimentar către client”, a mai declarat managerul de achiziții potrivit căruia strategia Carrefour va include, în continuare, organizarea de campanii promoționale.

„Suntem orientați către soluții și sprijinim clienții cu campanii regulate de reduceri atât în ​​magazin, cât și în mediul online.  Vor urma campanii de reduceri, inclusiv pentru gama electro & IT, unde la sfârșitul lunii urmează o campanie lunară de reduceri, completată de campanii de cupoane – „cuponiade” – pentru anumite segmente de produse. De exemplu, următoarea cuponiadă este pentru mașini de spălat (10-16 feb), apoi pentru televizoare (15-23 feb). De asemenea, ne bazăm pe sortimentul nostru de produse marcă proprie ca soluție pentru cei care caută calitate la cel mai bun preț. În categoria alimente, avem gama de produse Drag de România, unde 100% dintre producătorii noștri sunt antreprenori români care produc lactate, mezeluri și alte produse proaspete. Totodată, avem și mărci proprii în categoria electro & IT – brandurile Klindo și Mandine, cu produse precum prăjitoare de pâine, cuptoare cu microunde, aspiratoare etc.”.

„În ceea ce privește comportamentul consumatorilor, cred că aceștia vor acorda mai multă atenție bugetului disponibil, având în vedere incertitudinea din jur – de la pandemie până la evoluțiile geopolitice – și vor continua în același timp să aibă grijă de sănătatea lor.”

Carrefour România operează 360 de magazine multi-format: hipermarket, supermarket, discounter, proximitate și un magazinonline, și are  peste 18.000 de angajați.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...